zondag 17 april 2022

Uit de airfryer(s): spinazie-ovenschotel, entrecote; quiche met kabeljauw uit de grote oven; wortelsalade met geitenkaas; noodles met paksoi; heerlijk soepje; witlof uit de slowcooker.

Spinazie-ovenschotel nog zonder de 2e keer puree en de kaas.

We begonnen de week met gasten aan tafel. Het was een bijzondere dag omdat we veel meer dan we verwacht hadden de hele middag heerlijk in de zon in de tuin konden zitten en de kleinkindjes lekker buiten konden spelen. Ik maakte een quiche met o.a. kabeljauw. De rol bladerdeeg 's morgens blind gebakken. Een dikke prei, inclusief groen, fijngesneden plus 2 uien en 2 rode wortels. Er was 490g kabeljauwfilet. De vis was iets te ver na 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200°, maar de groenten waren nog iets te rauw. Wel een lekkere smaak maar toch.. Terwijl de ondergrond na het blindbakken er zo goed uitzag.

Blind gebakken quiche.

Voor de kinderen had ik wat verschillende hapjes gemaakt voor we met de volwassenen aan tafel gingen, beetje aardappel met mayonaise, beetje macaroni, beetje erwten, stukjes worst, een cracker en verse appelmoes. Na een middag met worst en crackers in de tuin was er niet heel veel trek. Wel nog Griekse yoghurt en daarna nog aardbeienijs. Heerlijke dag. 

Soms komt iets wat in de vriezer is 'blijven hangen' toch nog van pas. Omdat de groenten van de quiche niet echt goed gaar waren wilde ik van de rest soep maken. Met een rest erwtjes. Door het lijstje voorraad in de vriezer na te lopen kwam ik deze wortelmoes tegen. Op het etiket stond 'met kabeljauwjus', dat leek me nou een perfecte gelegenheid om die moes op te maken. Klein beetje water erbij en zo'n 15 minuten laten koken. Het kon niet met de soepmachine, want te veel en te grote kans op aanbranden vooral door het stuk deeg, dus in een pan en de staafmixer erdoor. We aten het als dikke maaltijdsoep met in de airfryer afgebakken brood en geraspte pecorino.

Ik was een dagje aan het oppassen in Rotterdam, maar had 's morgens al 2 braadworsten uit de diepvries gehaald en een paar wortels fijngesneden en bedekt met heerlijke geitenkaas. Er waren wel recepten van wortel met geitenkaas maar niet met rauwe wortel. Kort voor het eten een vinaigrette van olie, citroensap en peper erover gedruppeld. Verder een kom ijsbergsla gemaakt met een vinaigrette van olie met citroensap en een klontje mayonaise. De worsten even geweld in heet water en daarna 12 minuten gebakken in een pan met licht-gezouten boter, zo heerlijk voor de jus. Een paar aardappels gekookt. Een heerlijk eenvoudige maaltijd met veel smaak. 

Woensdag noodles met paksoi. Een hele struik paksoi gebakken in de jus van de worsten, eerst het wit, daarna het blad erbij. Hier 3 stukjes gekookte aardappel en een zakje noten doorgeroerd. Roerei gemaakt van 2 eieren in een andere pan. Ik had noodles die na overgieten met kokend water 9 minuten moesten rusten. Deze vervolgens ook in de pan met groenten, eieren en noten gedaan. Teriyaki erbij naar smaak. Kroepoek en gebakken uitjes op tafel. Heerlijk. Wel vleesloos maar niet vegetarisch.

We gingen de volgende dag naar de laatste voorstelling van Het Groot Niet te Vermijden in het Oude Luxortheater in Rotterdam. Er is geen restaurant meer in het theater dus gingen we maar even wat eten aan de overkant bij Café de Beurs. Ik heb er geen foto's van want dat was bij het licht waar wij zaten niet goed mogelijk. Ik at de vegetarische truffelpasta, partner de burger. Niet echt een omgeving waar we blij van werden. Wel vriendelijke mensen, maar lang wachten en veel geluiden door drukte en muziek. Nou ja, de avond in het theater was verder heel bijzonder en daar werden we wel blij van. 

Voor de spinazie ovenschotel van vrijdag een stuk kaas van ongeveer 200g wat op moest geraspt in de Onionchef. Eerst aardappelpuree gemaakt van 400g aardappel met scheut melk, klont boter en vers gemalen peper. Eén ui en teen knoflook fijngesneden. De 500g verse grove spinazie die ik had 2 x gewassen en na uitdruipen een beetje fijner gesneden dan ik gewend ben. Na het fruiten van de ui en knoflook stap voor stap de spinazie laten 'smelten' en zoveel mogelijk vocht laten verdampen. Dan 2 eieren en 65ml crème fraîche en ongeveer 90g kaas met wat peper en nootmuskaat geklopt en door de spinazie geroerd. Puree onderin het ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL, daarop het mengsel van spinazie en ei, dan de rest puree en vervolgens veel extra kaas bovenop. Op 180° ongeveer 20 minuten. Het was echt heerlijk.

Vóór de kaas en rest puree erover ging.

Voor de laatste dag van deze blogweek het meest eenvoudige recept wat er maar is voor witlof met ham en kaas uit de slowcooker. Er lagen 1 grote en 1 kleine stronk. De grote doorgesneden in de lengte. Met rauwe ham en jonge kaas omwikkeld. Ook nog 2 kleine stukken ijsbergsla omwikkeld met alleen kaas. Ook dat was een prima idee, erg lekker. Een half bekertje crème fraîche gemengd met mosterd eroverheen gegoten. Een beetje penne erbij gekookt en een entrecote gebakken in de airfryerXL op de bakpan. Voorverwarmd op 200° daarna 5 minuten op 180°. Klein stukje witlof over maar verder een heerlijke maaltijd.

En vandaag, paaszondag, gasten en veel losse kleine hapjes. Daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten