zondag 24 april 2022

De week begonnen met 2 prachtige paasdagen; uit de airfryer(s): pasta-pesto ovenschotel, forellen, braadworsten; hapjes, salades, garnalen, zoetjes; 2 x soep gemaakt; bloemkool en aardappels uit de slowcooker en een bijzondere maaltijd buiten de deur.

Restverwerking van de paasdagen.

We zijn de week begonnen op 1e paasdag met een heerlijke tuindag met het gezin van jongste zoon. Ik had gekozen voor een 'van alles wat dag' wat betreft eten en drinken. Eerst koffie met een prachtige paastaart van onze plaatselijke bakker Uljee en heerlijke zoetjes van Serifoglu

Er waren haringen en gevulde eitjes besteld bij de viswinkel. Met lekker brood en heerlijke boerenboter. Dan later in de middag een klassieke garnalencocktail met waterkers en voor de kindjes natuurlijk zonder drank. 

Voor het zogenaamde echte avondeten had ik pastasalade met eerder gemaakte en ingevroren rucola-pesto gemaakt. Maar zonder verdere toevoegingen, dat mocht op tafel, mascarpone, aïoli, roomkaas, tomaatjes en ook nog wortels. Broodjes en boter erbij. En een goed glas wijn natuurlijk.

Dan als dessert mijn heerlijke aardbeienijs. Kindjes naar bed, ouders nog een koffie met een drankje en die naar huis om de volgende dag te kunnen uitslapen.

Op 2e paasdag kwamen vroeg in de middag de ouders weer en ook oudste zoon met vriendin. Alweer zo'n bijzondere buitendag. Koffie met rest taart en met een andere doos met heerlijk Turks zoet, Fistik Sarmasi. Daarna potjes met varkensgrillworst en varkensrilettes uit het brunchpakket van Grutto, truffelpaté met rode wijn van Brandt en Levie en paté Campagnard aux Cèpes (zie foto). 

Een paar heerlijke rustiek flutes afgebakken voor zowel bij de vleeswaren als de salades.

Dan tegen 16.30 uur hartige snacks van Bakkerij Uljee, 3 kaasbroodjes en 3 saucijzenbroodjes te verdelen,  een paar minuten opgewarmd in de airfryer XXL

Daarna de twee salades die ik had gemaakt. Makreelsalade vrijwel volgens recept. De andere salade naar eigen recept: ijsbergsla in kleine stukjes, paar tomaatjes, taggiasche olijven, rode ui, gedroogde kappertjes, zwarte knoflook en burrata bovenop. Beiden met enthousiasme van gegeten. De waterkers bovenop was vooral versiering :-).

Opnieuw natuurlijk lekkere wijnen erbij te beginnen met een meegebrachte heerlijke rosé cava van Neleman. Wit en rood zijn altijd in huis waaronder een bijzondere jonge witte van Fattoria la Vialla.

Koffie met chocolade eitjes toe deze keer. Het waren geweldige dagen waar het weer zeer aan heeft meegewerkt. En nog een en ander te eten voor de komende dagen :-).

Dinsdag vooraf een beetje makreelsalade. Smaakte ook de tweede dag nog heerlijk, maar liever niet langer bewaren toch.

De pasta met pesto was ruimschoots over van zondag. Eerst 6 kleine tomaatjes, flinke rest mascarpone en half potje varkensrillette even verwarmd in wat oude jus. Dit gemengd met de pasta. Hierop hier en daar een klontje roomkaas. In het bakaccessoire van de airfryerXXL op 180° ongeveer 15 minuten gebakken. 

Bij het brunch-pakket van Grutto zat ook een fles vanille vla. De kleinste kleinzoon had er aardig van gegeten, de andere wat minder maar een liter vla is wel wat veel. Als toetje aten we deze vla met een flinke lepel overheerlijke advocaat. Tja....

Woensdag van de rest van de ijsbergsalade met een stukje witlof uit de slowcooker, een klein restje van de pasta-pesto ovenschotel en water een soep gemaakt met de staafmixer. Veel kaas erin dus voorzichtig opgewarmd en om die reden niet in de soepmachine gedaan vanwege aanbranden. In de namiddag gegeten. Wel lekker maar ook wel erg apart. Dat heb je zo met soep maken van resten. Voor de volgende dag de flinke rest van de waterkers erdoor gedaan en met de soepmachine fijn(er) gemaakt. Die doet dat beter dan de staafmixer.

Van de voor pasen gekookte eieren een eiersalade gemaakt van 3 eieren, mayonaise, mosterd en zoute ketjap aangepaste hoeveelheden en een paar flinke lepels fijngesneden waterkers erdoor. Zonder de uitjes dus. Met een groot blad van de ijsbergsla op tafel. 

De al voor 2e paasdag ontdooide maar niet opgegeten knakworsten 15 minuten verwarmd in water van 90°. Witte bolletjes ontdooid. Mosterd, mayonaise, ketchup, gebakken uitjes en augurken op tafel om te versieren. En daarna lekker de vla opgemaakt met nog een beetje advocaat. Leuke maaltijd hoor.

Bij de boodschappen donderdag nog een keer verse grove spinazie. Omdat ik iets anders wilde dan de vorige keren 2 forellen van ieder 280g ontdooid. Deze met alleen een paar plakjes citroen, een takje dille en een takje rozemarijn erin en wat grof zout op de huid gebakken in de airfryerXXL met het speciale smart sensing programma. Dat duurde 22 minuten. 

De spinazie heb ik samen met een klein bosje raapstelen gekookt zoals ik altijd doe, laten slinken met aanhangend water en afgegoten. Erbij een koude vissaus gemaakt met 2 kleine eetlepels crème fraîche, evenveel mayonaise, puntje mosterd, veel verse dille en de 2 gekookte eieren die er nog lagen. Beetje peper en zout. Een paar boterhammen erbij geroosterd.

Van de koppen, staarten, graten en vellen van de forellen vrijdag een bouillon gemaakt, na het aan de kook brengen ongeveer 30 minuten laten trekken op een plaatje op het gas. Rest spinazie, stukjes van de halve vis die over was en een rest van de koude vissaus bij de bouillon gedaan en als vissoep ingevroren want nog even niet aan de beurt.

We aten bloemkool uit de duo-slowcooker. Het mengsel gemaakt volgens recept. Eerst een paar stukken kaas, waaronder parmezaan, gemalen met de Onionchef met het roze mes. Verse peterselie en rozemarijn uit de kruidentuin, beetje peper en een tipje bouillonpoeder bij de 75ml water. Deze pot 4½ uur op laag maar 3¾ uur was genoeg. In de andere pot 400g aardappel, 25g boter en 25 ml water en wat zwarte peper en snufje bouillonpoeder. Die 7 uur op laag maar 6 uur was genoeg voor deze hoeveelheid. In de airfryerXL op de grillpan 2 braadworsten met truffel gebakken. Eerst even geweld in heet water, dan 8 minuten op 180°. Zowel de bloemkool als de aardappelen waren eerder klaar dus wat vroeger gegeten. Beiden heerlijk maar ik wil extra nog wel even melden dat aardappeltjes op deze manier echt overheerlijk zijn.


Op de laatste dag van deze blogweek uit eten met vooraf een bijzonder concert. Een eenvoudige maar smakelijke maaltijd was het. En heel gezellig samen met een schoonzus.


En vandaag, zondag, weer mooi tuinweer dus de ouders met kleine kindjes komen genieten. Daarover volgende week weer verder.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten