zondag 17 februari 2019

Gebakken schol met broccolipuree, pasta in de airfryer, peertjes en boerenkoolstamppot in de slowcooker, soepje uit de soepmachine en ook nog bierbostelbrood uit de broodbakmachine.

Heel vroeg mijn blogpost vorige week gepubliceerd want we begonnen de zondag na een ontbijtje met een bezoek aan een leuke bijeenkomst in Rotterdam, van Smartlap tot Opera. Veel vrienden en kinderen en schoonzoon. Na afloop gezellig daar een broodje kroket gegeten. Thuis wat later op de avond een geïmproviseerde maaltijd. Tosti's en crackertjes met beleg naar keuze.
Op maandag was ik een dagje "buiten dienst" zoals ik mijn dagen van te grote vermoeidheid noem. Partner at een heerlijk bord uiensoep.


Maar de volgende dag werd er wel weer gekookt. Een paar schoongemaakte scholletjes gebakken door partner. Direct in de olie zonder bloem of paneer of zoiets. Bakken tot ze los laten van de pan en dan nog wat meer om ze lekker bruin te krijgen (ongeveer 2 x 7 minuten). Alleen maar peper en zout. Hierbij de knoflookmayonaise gemaakt. Met uit een ander recept aardappel-broccolipuree er bij. Heerlijke combinatie. Wel puree voor nog een keer.

Ik was nog steeds maar teveel verkouden dus niet echt actief in de keuken. Daarom de volgende dag de puree opgewarmd in de magnetron. Daar aten we in bijna kokend water gewelde knakworsten bij van de Amsterdamse worstmakers. Zaten in het 2-maandelijkse worstabonnement.


Donderdag liep anders dan gepland. Lunch bij schoonzus, wat voor de lunch thuis bedoeld was 's avonds gegeten. De laatste uiensoep en voor partner haring met brood. Een peertje toe.

In de namiddag de rest van de stoofpeertjes weggewerkt. Er was nog 450g. Deze in stukjes in de slowcooker gedaan met 250cc vers sap van AH (braam, zwarte bes, appel, sinaasappel, banaan) en een scheutje water. Zonder verdere toevoegingen om te kijken of de kleine jongen het ook zou lusten. Dus geen suiker, geen steranijs, geen kruidnagels, geen laurier en geen kaneel. Wel een heel klein beetje citroensap tijdens het schillen en een tipje bourbon-vanille. Prachtig rode peertjes en kleinzoon vond ze heerlijk.

Vrijdag een ovenrecept met pasta, spinazie en ei, maar dan met winterpostelein. Gemaakt met maar 100g postelein (meer was er niet in huis), 200g macaroni, 2 kleine rode uien, 2 tenen knoflook, 3 eetlepels mascarpone, 100g hamblokjes, 1 theelepel gedroogde oregano, zout en peper en 2 eieren. Deze manier van eieren er in verwerken vonden wij een groot succes. Alles na koken en aanbakken in de ovenschaal, eieren in holletjes, wat gewone geraspte kaas er op,  airfryer op 165° voorverwarmd, na 6 minuten gecontroleerd. Eieren waren precies zo zacht als lekker was. Als dessert een biologische gevulde koek van Zonnemaire bij de koffie. Een beetje droger dan de koeken van een gewone bakker, maar wel lekker.

Zaterdag, lekker gemakkelijk, boerenkoolstamppot in de slowcooker.  Veel verschillende adviezen over aardappelen onderin of juist bovenop. Gekozen voor 450g aardappelen, kruimige Carolus,  onderin samen met een gesnipperde ui. Daar bovenop de boerenkool, 200g, meer past niet in de kleine pot en 100g uitgebakken spekjes met 2 tenen knoflook. Aanbaksels losgemaakt met een scheutje water en ook nog wat water met een puntje bouillonpoeder in de pot, 8 uur op laag. Precies genoeg vocht, ruw gestampt zonder verdere toevoeging (geen boter, melk, nootmuskaat, kerrie, rookworst), een halve knakworst van woensdag voor partner, beetje jus en stukjes harde worst extra. Heerlijk gegeten.

Vroeg in de middag een lunchsoepje gemaakt in de soepmaker van wat resten, een tomaat, een ui en een aardappel. De bewaardoosjes omgespoeld met heet water en dit toegevoegd tot de onderste streep. Op de pureerstand. Mooi en lekker soepje.



En...., ik had bierbostel gekregen van de buurman. Ik had er nooit van gehoord, maar daar kun je dus brood mee bakken. Een recept gevonden, maar ik wilde het in de broodbakmachine proberen. En daar zijn in het bijbehorende boekje de hoeveelheden maximaal 425g meel en daarbij 270ml vocht. Eerst 142g bostel fijner gemaakt in de keukenmachine, dat gemengd met 283g volkorenmeel. Beetje zout en scheutje olie er bij en 5 g droge gist. Met 270cc licht bier de machine op groot volkorenbrood gezet. Omdat na ruim een uur nog geen bol was gevormd nog wat bloem er bij gedaan. Spannend en lang wachten of het gelukt was. Klonk goed hol en rook lekker. 's Avonds stukje geproefd. Beetje zoetig, erg lekker.
Goed geslaagd dus. En vandaag, zondag, een hamburger denk ik. Maar daarover volgende week.


1 opmerking: