zondag 17 januari 2021

Bijzonder lekkere snert gekocht; uit de airfryer(s): champignons, vispakketjes, taco shells; uit de slowcooker: witlof; verder gevulde komkommer, spaghetti, garnalencocktails, spinazie in een pannenkoek.

Deze zondag nog steeds voortdurend vervelend verkouden. Lunchafspraak met vrienden ging niet door. 

Het doosje champignons wat er nog stond moest wel echt heel nodig op. We vonden de smaak van vorige keer erg lekker dus dat nog eens gedaan, recept met 3 tenen knoflook. Deze keer na het marineren in een ovenschaal gedaan passend in de airfryerXL. Omdat daarvan de binnenkant niet meer gaaf is heb ik er bakpapier ingedaan. Schaal op de bakplaat, 12 minuten op 170°. Fijn dat de airfryer schoon bleef, maar in het mandje gebakken waren ze toch nog net iets lekkerder. Iets steviger. Goed hapje vroeg in de middag.

We aten heerlijk gemakkelijk. Een blik snert, donkerbruin desembrood met katenspek, een extra rookworst (niet helemaal op). Echt heerlijke erwtensoep, één blik met wat extra's ruim genoeg voor samen. Daarna voor de genieters nog wat Franse kaas met een cracker.


Maandag maakte ik een borrelhapje van uitgeholde stukjes komkommer. Als vulling de binnensten van de komkommerstukken, een rest salade, een rest gestoomde butternut, een lepeltje scherpe satésaus van de Letoko-maaltijd, stukjes kaas nl. restjes La Tur, Epoisse en milde Gorgonzola. Staafmixer erdoor. Erg lekker. 

We aten later spaghetti met een zelf bedachte saus. Eerst 200g gehakt geruld, daar 2 tomaten in stukjes bij gedaan. Na een paar minuten een hele burrata erdoor geroerd. Verse zwarte peper en wat gedroogde Italiaanse kruiden een tijdje laten meepruttelen. Spaghetti, saus en gemalen kaas part opgediend. 


De volgende dag was visdag. Ik had 2 rogvleugelfilets in de diepvries. Ik las nu ik het ging gebruiken, dat je die beter niet kunt invriezen. Ik was dus heel benieuwd hoe een en ander er uit zou komen. Ik heb gekozen voor vispakketjes. Met knoflook, 1 teen per pakketje, zoute boter, peper, witte wijn en een takje rozemarijn. De pakketjes op de bakplaat 10 minuten gestoomd in de voorverwarmde airfryerXL op 180°. Het was precies perfect en we hadden niet het idee dat het bevroren geweest zijn een negatieve invloed had. De vis was heerlijk met de smaakjes van wijn, rozemarijn en knoflook. Geen courgette dus. Om die reden een saus er bij gemaakt via een ander recept. Boter in een pannetje gesmolten, 1 sjalot en 2 eetlepels kappertjes gebakken, dan 3 eetlepels grapefruitsap en 1 dl crème fraîche en natuurlijk wat peper erbij en even ingekookt. Geen prei en geen partjes fruit. We aten er sweetelle tomaatjes bij en een zacht wit broodje omdat dat in huis was en er overigens juist qua smaak, dat beetje zoetige, erg lekker bij was. 

Een doos met nog 6 Taco Shells gevonden. Uit de koelkast een rest spaghettisaus gemengd met de 100g geruld gehakt en een stukje rookworst in stukjes. Dit opgewarmd in de magnetron. De shells 10 minuten verhit op het rekje in de airfryerXL op 150°. Spruitjes gekookt, 250g. Ook nog 100g fijngesneden salami gebakken in eigen vet. De scherpe saus van Letoko, het vulsel van de komkommer en 2 rijpe peren in stukjes op tafel. Lekker glas rode wijn er bij en we waren weer tevreden. 

We moesten even een pakketje ophalen en kwamen langs de viskraam. Omdat, jammer voor partner, de haringen waren uitverkocht maar Hollandse garnalen gekocht. Zo heerlijk vers gelijk een namiddag cocktail gemaakt. Voor 100g garnalen van 60g crème fraîche, 50g mayonaise, 1 lepel cognac en 1 lepel tomatenketchup een heerlijk sausje gemaakt. Beetje gerookte paprikapoeder en een toefje krulpeterselie. Voor mij een glas pinot gris, voor de ander een slokje cognac er bij. Genieten.


We aten pasta met spinazie en kipfilet. Van alles wat teveel bleek. De saus gemaakt met na het bakken van bijna 400g kipfilet uit een diepvriespakket, ½ grote ui gefruit, bijna 500gr grove spinazie er bij, dan 150g mascarpone gemengd met gedroogde Italiaanse kruiden en de kipstukjes er weer bij. Penne gekookt, teveel, jaaaa, 150g is teveel, leer dat nu eens. Apart opgediend. Geen pijnboompitten gebruikt. Heerlijke maaltijd.

De volgende dag de tweede 100g garnaaltjes opgediend met een sausje van Griekse yoghurt, mayonaise, tomatenketchup, peper, knoflookpoeder en whiskey. Ook heel erg lekker. Deze keer met een glaasje whiskey er naast.

Een idee van partner; een grote verse warme pannenkoek, hij bakt dat. Die gevuld met heel zacht in de magnetron even opgewarmde rest van de spinazie met fijner gesneden kipfilet en opgerold. Ik heb er een saus bijgemaakt van Griekse yoghurt met een flinke scheut vijgen-granaatappel dressing uit een flesje (zie foto).  En de scherpe saus van Letoko kwam nogmaals van pas voor de ander. Wat een leuke en lekkere maaltijd.

Zo apart om een gewone pannenkoek, gebakken met speltbloem, beetje bier, beetje melk, snufje zout, te gebruiken als basis. Kan natuurlijk met elke vulling. Gaan we vast vaker doen.

En als dessert is het laatste restje beslag gebakken na de maaltijd, een heerlijk dunne, knapperige pannenkoek. Voor mij met roquefort en stroop. Wat een heerlijke, restaurant-waardige  combinatie met een glaasje dessertwijn.


Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek heb ik laat in de middag 2 worstenbroodjes gewarmd in de airfryerXL. Direct uit de diepvries, apparaat niet voorverwarmd, 11 minuten op 160°. Heerlijk hoewel het best nog een paar minuten langer had gemogen. Maar vooral de korst was op deze manier heerlijk knapperig. Smaakte geweldig met een slokje whiskey er bij.


We aten witlof uit de slowcooker. Eerst 340g aardappelen even gekookt en in de pot. Dan 2 flinke stronkjes witlof en 1 sjalot fijngesneden, er bovenop. Dan 75g geraspte kaas en 100g spekjes erop. Crème fraîche en mosterd gemengd met wat peper en gerookte paprikapoeder. Alles door elkaar gehusseld en 6 uur op laag gezet. Uiteindelijk werd het 7 uur, maar dat was niet bezwaarlijk. Heerlijk al die met elkaar versmolten smaakjes. En schoon op, ook wel weer eens fijn.


En vandaag, zondag, misschien andijvie. Volgende week daarover verder. En in de loop van de week was ik eindelijk van de ergste verkoudheid af, erg fijn.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten