zondag 6 maart 2022

Kant-en-klaar visrollades, pies en haantjes kunnen natuurlijk ook in de airfryer als het past; uit de airfryer(s): frietblokjes, stamppot met kaas en ook een dorade; ragout van jackfruit; bloemkoolterrine uit de magnetron; heerlijke soep; pasta winterpostelein; ratatouille uit de slowcooker.

Dorade uit de airfryerXXL met smart-programma.

Zondagse visite van zoon, schoondochter en de kleintjes. Eerst vroeg in de middag koffie/limonade met taart van De Verleiding die ik nog in de diepvries vond. In de namiddag pies uit de chef's choice box. Er waren 5 verschillende smaken. Zo'n 20 minuten in een voorgewarmde oven gebakken op 180°. Als hoofdmaaltijd had ik van de visboer kabeljauwrollade en  scholrollade beiden in het geleverde bakje in de oven, 20 minuten op 180°. Omdat het bij elkaar niet echt heel veel was voor allen had ik 3 knakworsten ontdooid, 10 minuten geweld in heet water, die vooral door de kindjes werden gewaardeerd. 

Van dit recept alleen het wortelgedeelte gemaakt met 200g wortel, sap van 1 kleine sinaasappel en 2 lepels in het sap geweekte rozijnen. Wortel klein gemaakt in de onionchef met het roze mes. En verder een terrine zoals hier beschreven maar dan met alleen bloemkool en geen broccoli. Wel de ene helft met knoflook en wat peterselie en de andere helft met citroensap en in lagen in de schaal gedaan. Koud opgediend. Het was een hele bloemkool dus die terrine ging niet op :).

Frietblokjes gemaakt van 800g aardappel in de airfryerXXL met smart sensing technologie. Ongeveer 20 minuten. Altijd enigszins druk gedoe aan tafel met twee kleine jongetjes dus verder geen foto's gemaakt. 

Het was allemaal erg lekker, ook vooral de visgerechten die ik niet zelf had gemaakt. En natuurlijk ook heel gezellig. Een mooie zondag die voor de kinderen fijn was om in de tuin te rommelen en waarop de volwassenen natuurlijk spraken over de oorlog en wat dat voor ons kan betekenen nu en in de toekomst.

De volgende dag al veel voorbereid voor dinsdag en op tafel met name resten. Van alles wat, de terrine nog niet helemaal op, de wortelsalade nog even laten wachten. Stukje vis, beetje zuurkool met plakjes worst, even opgebakken frietblokjes. Lekker hoor.

Dinsdag zaten dochter, schoonzoon, oudste kleinkind en haar man aan tafel. Ik had een behoorlijk uitgebreide maaltijd bedacht. Kleindochter zwanger dus hier en daar rekening gehouden met beperkingen. Bij de hapjes vooraf stonden wilde gans, paté en parmaham op het lijstje voor ik wist dat zij meekwam. Toen maar iets anders erbij geregeld namelijk gebakken mosselen gekocht. Die werden al op zaterdag gebracht maar advies van de winkel, opbakken in een droge koekenpan. Ravigottesaus werd erbij geleverd. Er werd zeer van genoten. Wel ook vijgen-gorgonzolabrood met of zonder een plakje prosciutto of katenspek, en ook nog rillettes van gans met een crackertje en boter eventueel voor de anderen. 

Ik maakte ragout van jackfruit als voorgerecht geserveerd in kant-en-klaar ragoutbakjes. Eerst 250g sjalotten fijngemaakt in de onionchef met het roze mes (pijnlijke handen). Dan blikken jackfruit laten uitlekken en fijngemaakt (met die handen). Van water en bouillontablet bouillon gemaakt. Alles gebakken zoals beschreven met laurier uit de tuin maar wel enigszins gedroogd en kruidnagels. Verder bloem, maggi en appelstroop volgens recept verwerkt. Opgewarmd met nog wat extra room. Heerlijk.

In dit receptenboekje van de Livington wondercooker vind je op pagina 18 het recept voor de gebraden haantjes als hoofdgerecht. Op pagina 17 staat iets over het vullen van kip of piepkuikens. Ook daar heb ik gebruik van gemaakt. De vulling is gemaakt met 3 stengels bleekselderij, ½ bosje platte peterselie, ¾ ui verse salie en verse tijm, stukje brood geweekt in water met bouillonpoeder. Er waren 2 haantjes, samen ongeveer 2300g. Voor het bakken ervan ingesmeerd met olie en een kruidenmengsel van beetje zout en peper, uienpoeder, knoflookpoeder en een snufje cayennepeper. De tijm zat al in de vulling. Kippenbouillon van een blokje erbij en in de prachtige pan in de oven. Ik ben maar gewoon uitgegaan van 2 uur zoals in het recept stond. De beide thermometers waren niet echt behulpzaam maar dat komt vast doordat ik er niet handig mee omga. Na 2 uur wel heerlijk sappige kip. Met afgebakken brood van de Verleiding erg fijn om de jus te gebruiken.

Een stamppot met groenten en mascarpone. Deze keer met 850g aardappel, gekookt en tot puree gestampt met een scheutje room, 100g mascarpone, snufje zout en zwarte peper. Als groenten 2 struikjes andijvie, 2 stronkjes witlof en een flinke rest Chinese kool. Bij elkaar ongeveer 750g. De witlof en kool eerst even geroerbakt in een scheutje olie. Daarna de andijvie laten slinken want in deze vorm wilde ik het niet helemaal rauw gebruiken.  Erg lekker weer en natuurlijk veel over.

Intussen heerlijke kazen gegeten met een geweldige wijn en in de airfryer afgebakken brood.

De oven aangehouden op 180° en de pies uit de dessert box 20 minuten gebakken. Intussen slagroom gemaakt met een schepje suiker en voor ieder die dat wilde een lepeltje soort advocaat. Wat een geweldige avond weer met een heerlijk gezelschap en lekker eten en drinken. We waren de oorlog bijna even vergeten. 

Die ene fles, wow.

De volgende dag natuurlijk nog van alles in de koelkast. Eerst de botten van de haantjes een half uur laten trekken tot een heerlijke bouillon. Daarmee een soep gemaakt met het nat van de drumsticks uit de slowcooker, het vocht uit de blikken jackfruit, het nat uit de pan van de haantjes met een rest vulling, de steel van de broccoli, een laatste stuk van de Chinese kool en ½ struik bleekselderij. Met een deel van het vocht met alle kleingesneden stukken groente de soepmachine als blender gebruikt. Omdat het bij elkaar teveel werd heb ik uiteindelijk met de rest van de bouillon de soep gekookt in een pan.  Verrukkelijk.


Nog wat bloemkoolterrine, flink wat groenten-mascarponestamppot opgewarmd in de magnetron, een rest koude kip, een handje mosselen opnieuw even gebakken in een droge pan. Ravigottesaus genoeg. En nog één appelpie opgewarmd in de airfryer als toetje met het laatste likje eierroom. Na de kom soep genoeg als maaltijd voor samen.

Donderdag aten we een schnitzel gebakken in wat boter in de pan. Erbij een salade van little gem waar de ravigottesaus lekker bij was. Een rest worteltjes. Verder een stamppot van de terrine gemengd met de groentestamp in een ovenschaal bedekt met geraspte kaas in de airfryerXXL opgebakken. Ook nu weer een flinke kom soep vooraf. Een stokbrood afgebakken en een deel daarvan met verschillende kazen als dessert. 

Ik ging vrijdag vroeg even naar de bakker en bracht een heerlijke eclair mee voor bij de koffie.


We aten vrijdag pasta met winterpostelein, postelein + krulpeterselie + paksoi-blad, bij elkaar zo'n 100g.
Met een halve ui en 2 tenen knoflook. Bij elkaar 220g pasta, gebroken spaghetti en pappardelle, beetje veel maar ik wilde het graag opmaken. Voor de kaas gebruikte ik blauwe korenbloem en geitenkaas. Weet niet hoeveel precies. Zonder noten. Heerlijke pasta. Beetje over.
In de airfryerXXL bakte ik met het smart-programma een dorade. Beetje peper en grof zout aan de buitenkant en gevuld met rozemarijn, tijm en oregano uit de kruidentuin. Duurde 22 minuten. 


Op de laatste dag van deze blogweek deur open en eerst een bouillon gemaakt van de resten kop, vel, staart en graat van de vis. Daar de stronk van de paksoi bijgedaan. Even gestald in de koelkast.

Voor 's avonds ratatouille uit de slowcooker. Ik heb 2 courgettes, 1 ui, 1 puntpaprika en 4 tenen knoflook gesneden. De ui even gekarameliseerd in wat olie. Daarna gemengd met 1 eetlepel tomatenpuree. Alles in de pot inclusief 150g tomaatjes en wat zwarte peper uit de vijzel. Na 6 uur op laag erg lekker. We aten er wit desembrood en gerookte makreel bij en deels erbij en erna een heerlijke camembert (ik ben geen groot liefhebber van makreel dus....) en een lekker glas biologische wijn


En vandaag, zondag, zeker iets met de visbouillon en flowersprouts maar daarover volgende keer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten