zondag 26 december 2021

Uit de airfryer(s): verse worst, kant-en-klaar pies en -appelbollen, friet opgebakken, gebakken appeltjes; uit de slowcooker(s): procureur, zuurkool, rollade; kerstmenu van zorgorganisatie; koken in de magnetron en kerstetentje met schoonzus.

Kerst

We hadden gasten in huis zondag en in de namiddag bakte ik pies met spinazie en feta in de airfryerXL. Ongeveer 15 minuten op 180°. 

Ik maakte voor 's avonds procureur in zoet/pittige saus in de slowcooker. Ik had 500g. vlees, verder wel ongeveer volgens recept maar dan met verse oregano uit de kruidentuin. Heerlijk, vooral ook de saus.

In de andere pot van de duo-slowcooker zuurkool. Met 2 pakken zuurkool, dus bij elkaar 1000g. Het vocht van de zuurkool gebruikt en dan nog 200ml bouillon en iets meer boter dan in het recept. We vonden het toch iets te zuur. Als je er stamppot van maakt 'voelt' dat anders, maar zo direct als groente volgende keer misschien toch afspoelen. Ik doe dat nooit want waarom zou je het zuur wegspoelen als je zuurkool wil eten :). Wel heel veel van over dus 2 pakken was echt niet nodig. 

Slowcooker maaltijd

Voor de kinderen verse worsten met peterselie-parmezaan na wellen in heet water gebakken in de airfryerXL op de grillpan, 8 minuten op 180°. Een doosje groentesaus uit de vriezer gehaald voor de kinderen want in de saus van de procureur zat witte wijn en omdat de slowcooker niet 'echt' kookt blijft daar aardig wat van aanwezig las ik ooit. Met witte basmatirijst uit de rijstkoker.

Dessert: appelbollen langzaam opgewarmd in de airfryerXXL in het mandje, op 120° en ongeveer 17 minuten. En dan bij de koffie na de kindjes in bed te hebben gelegd, nog een meegebracht zoetje. Het was weer feest aan tafel. Genoten met kindjes en de papa en mama die overigens na de koffie met een puntje calvados naar huis gingen. Kindjes in bed, logeetjes dus voor de volgende dag. 


Maandag na een fijne dag met de jongetjes met enige verkeers-moeite ze weer thuis afgeleverd voor het avondeten. We waren natuurlijk uitgenodigd om mee te eten, maar liever weer naar huis waar partner eieren met geraspte kaas bakte voor op brood. En nog 2 kaas-maïsbroodjes afgebakken. Prima.

De volgende dag in de namiddag eerst een heerlijke kom soep met geraspte belegen kaas er op gestrooid. De avondmaaltijd bestond uit een in de magnetron opgewarmde rest rijst met saus van de procureur en een stukje verse worst. Verder een rest friet van de maaltijd van La Stancia opgewarmd (of eigenlijk opnieuw gebakken) een paar minuten in het mandje in de airfryerXL op 180°; op een andere site staat 200° maar dat doe ik niet graag. Ook nog een beetje salade en wat sausjes van die zelfde maaltijd. Opbakken van de friet gaat perfect op deze manier. Ik heb er wel een beetje olie over gedaan. Heerlijk krokant. Een gekke, maar toch ook lekker combinatie.

Op woensdag maakte ik wat moes van fruit wat op moest, 2 appels, 2 peren, een mandarijn en een scheut mandarijnensap. We aten de zuurkool van zondag maar dan in een stamppot met aardappelen. Een in heet water gewelde rookworst van Puurvlees erbij en een beetje boter en olie laten bruisen met een scheutje ketjap voor de jus. De zuurkool bleek nog erg nat en daarom had het nog iets meer aardappel kunnen zijn, maar toch erg lekker met een bruin justje. En inmiddels wel weer een doosje over. Lekker stevige worst.

Donderdag de themamaaltijd december van zorgorganisatie Alerimus. Afgehaald en thuis van genoten. 


Bij vergroten is het menu denk ik redelijk te lezen. Gerookte eendenborstfilet, brood met smeersels, kerstsoepje, gevulde kipdijfilet, puree met tuinerwtjes en rabarbercompote, gegrilde pompoen met rode ui, een peertje, kerstdessert en bonbons. 



Weer voortreffelijk gekookt door de keukenbrigade. Heerlijk 1e kerstdiner met wijn van onszelf, koffie van onszelf met cognac van onszelf maar een heerlijke bonbon van Alerimus. 

Op vrijdag vast wat voorbereidingen voor zaterdag en voor maandag na kerst. Vooral het ijs maken, ook vast voor het 2e dinertje, vroeg wat tijd. Verder moesten de tomaatjes vast in de marinade. Ook de wortel, ui en prei voor de rollade vast gesneden. De rollade en ook de vissoep natuurijk op tijd ontdooid. 

Ik had een restje soep, een rest groentesaus, een restje rijst met saus van de procureur, restjes saus van de maaltijd van La Stancia. Alles bij elkaar in een pan. Beetje water erbij en hopla. Erbij naanbrood, 4 minuten op 180° in de airfryerXL, en de smeersels van Alerimus. Beetje ruimte in de koelkast en prima maaltijd. Met als toetje een plakje kerstbrood want het was uiteindelijk kerstavond.


Op de laatste dag van deze blogweek en 1e kerstdag at een schoonzus bij ons. Als aperitief bij visspeciaalzaak Aan de Kant  lekkere hapjes besteld, amuse zalm en coquille-truffelsalade (echt heel erg lekker). En ik had een plakje wild zwijn paté met bosbessen. Fijn met een glas Cava.

Daarna gemarineerde tomaatjes met burrata. Deze heb ik eerder gemaakt en zijn altijd wel succesvol. 

Dan een glaasje vissoep uit de diepvries met een lepeltje crème fraîche. Ziet er erg donker uit, maar smaakte uitstekend met het klontje erin.

Als hoofdgerecht rollade uit de römertopf. Ik had een kalkoenrollade van 500g net als de rookworst van woensdag ook besteld bij Puurvlees. Ik heb er wat minder groenten bij gedaan dan in het recept, we aten met drie. Wel ingesmeerd met mosterd en 60ml witte wijn erin gedaan. Heerlijk en zoals vaak net tot nog iets teveel. 

Daarbij een bloemkool-broccoli terrine waarvan het recept niet op internet staat.  Vergroten van een foto met het recept zou voldoende moeten zijn. Het boekje is al oud en heet Doe meer met de magnetron van Irene van Blommestein. Dit recept heb ik vaak gemaakt. Koken in de magnetron is leuk.

De kaas na het diner was Fleur de Camembert hoewel de gast wel koolhydraatarm aanhangt, geen bezwaar tegen zo nu en dan even afwijken met een lekker broodje.

Maar weer eens het heerlijke mascarpone-ijs gemaakt. In mijn ijsmachine in ongeveer 20 minuten klaar. Geserveerd met gebakken appeltjes maar deze keer gebakken in de bakaccessoire van de airfryerXXL, 15 minuten op 180°.  Bestrooid met granaatappelpitjes waar ik echt van moest opzoeken hoe je die eruit krijgt. Maar goed gelukt en een leuke combinatie.

Het was een heel fijne en gezellige avond met goed eten en drinken en fijne gesprekken met ook herinneringen aan mijn veel te vroeg overleden broer. 

En vandaag, zondag, heel veel te doen omdat het kerstdiner met de kinderen en de twee kleintjes dit jaar valt op maandag 27 december. Daarover volgende week verder.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten