zondag 21 februari 2021

Uit de airfryer(s); champignons, puntpaprika's, dorade, haantje en opgebakken friet; bouillons en soepen; blij met de magnetron; heerlijke zoet-zure groentesaus; afhaalmaaltijd bij Gewoon; witlof uit de slowcooker.


Als laat in de middag hapje maakte ik deze zondag champignons met knoflook. Een bakje kastanjechampignons, 2 lepels olijfolie, 3 tenen knoflook uitgeknepen, beetje zwarte peper en een snufje zout. In de airfryerXL in het mandje 10 minuten op 150°. Tussendoor even schudden. Dan valt er wel wat knoflook af, maar genoeg over voor een heerlijke smaak. Geserveerd op een geroosterd casino boterhammetje. 

Het avondeten bestond uit een salade van stukjes tomaat en komkommer. De rest bloemkool opgewarmd in de magnetron. De rest aardappeltjes met een paar stukjes rookworst opgebakken in wat jus op het fornuis

Ik maakte maandag gevulde puntpaprika's. Er lag 300g shoarmavlees in de vriezer. Dit samen met een fijngesneden sjalot gebakken. Drie paprika's, 2 flinke, 1 kleine, tevoren 3 minuten in kokend water gedaan om ze wat zachter te krijgen na het bakken. Ik vond dat geen groot succes want dan zijn ze veel moeilijker nog open te snijden en te vullen. Maar, wel fijn voor de zoete smaak. Een knoflooksaus gemaakt met mayonaise, Griekse yoghurt en 2 tenen knoflook en zwart peper. Na het vullen 10 minuten op de bakplaat op 180° in de airfryerXL. Een klontje zevenbladpesto ontdooid. Naanbrood afgebakken. Sla van little gem met stukjes van de 3e paprika. Gedroogde tomaten in olie op de shoarma gedaan en wat geraspte kaas. Mozzarella en tomaten waren op. Met een goed glas witte wijn een heerlijke maaltijd.


Dorade uit de oven. Ik heb gebruik gemaakt van het smart chef programma van de airfryerXXL net als in september. De staart afgeknipt dan paste de vis beter. De buik van binnen met zwarte peper ingesmeerd en gevuld met een schijfje citroen en takjes rozemarijn, tijm en oregano die goed onder de sneeuw vandaan waren gekomen. De huid ingesmeerd met kruidenzout. De bimi was geblancheerd ingevroren. Ik vond de stengeltjes nog iets te hard en heb ze na ontdooien nog 6 minuten op 700watt gekookt in de magnetron met een heel klein beetje water en een restje van de pesto. Heerlijk. Ik maakte er een mayonaise-mosterdsausje bij (natuurlijk naar smaak, ik gebruikte een eetlepel mayonaise en een koffielepel mosterd) met een scheutje vissaus en een paar kappertjes. Nog wat oude jus opgewarmd om het 2e naanbrood uit de verpakking eventueel in te dopen. Het was allemaal weer erg lekker.



En dan alweer woensdag. Van de kop, vel en graten van de vis met de bovendeur open in een ½ uur een visbouillon gemaakt met wat spoelwater van het bakje saus, water en een flinke bos kruiden zoals gebruikt in de vis. Met de bouillon vervolgens in de soepmachine een soep gemaakt met de laatste resten van de bloemkool, een paar stukjes gekookte paprika, een paar stukjes komkommer, de rest van de bimi en een dikke wortel. Een prachtige pan soep. Bij het opdienen in de middag moest er iets zoutigs bij zoals voor partner een in flintertjes gesneden ansjovis of voor mij wat geraspte kaas. Heerlijk.


Kip had ik me voorgenomen voor 's avonds. En iets met in ieder geval courgette. Eén recept voor Indisch haantje was voor een hele kip. Een ander recept was met de groenten die ik er graag in wilde. Een combinatie leek me daarom prima. Bovendien wilde ik het haantje uit het pakket van Hofweb braden met de smart technologie van de airfryerXXL. Het haantje was iets te hoog dus beetje met de wildschaar geknipt tot het goed paste en het spatdeksel erover gezet zodat het niet tegen het element kon komen. Ingesmeerd met olie met garam massala (ooit zelf samengesteld) en zwarte peper. Het bleek voor 1000g 46 minuten te duren. Goed om te weten. Voor de saus 1 grote ui aangefruit met 3 fijngesneden tenen knoflook in een scheutje olijfolie. Dan ½ courgette in blokjes en ½ flinke wortel in blokjes en een bolletje stemgember fijngesneden er bij gedaan en tijdje laten bakken. Vervolgens ½ blik tomaten, 3 theelepels dadelstroop, ½ theelepel sambal en 3 eetlepels ketjap in de pan en dit ongeveer 35 minuten laten sudderen. Zonder de kip dus. Een beetje couscous erbij en leuke en lekkere maaltijd. Haantje perfect gaar en een heerlijke zoet-zure groentesaus. Couscous was niet echt nodig, dus veel over, ook wat saus en wat stukjes haan. En botten en vellen voor opnieuw een bouillon. Allemaal even in de koelkast.


De dag daarna had ik vroeg de 2 kleine kleinzoontjes opgehaald in de grote stad en ze aan het eind van de middag weer naar huis gebracht. Van eten maken of erover denken kwam niet veel. Dus maar besloten een afhaalmaaltijd te kiezen van ons plaatselijk restaurant Gewoon. We hadden spareribs en biefburger. Ook wel weer eens lekker. Goed gekruid en met lekkere sausjes. Met ook vooral heerlijke friet die toevallig niet op de foto kwam :). Een lekker glas rode wijn erbij. Appelmoes en toetjes voor later bewaard...


De botten van de spareribs heb ik in de pan bij de kipresten gedaan. Op vrijdag daar met een bosje tijm en rozemarijn in ruim een uur een bouillon van getrokken en even in de koelkast geparkeerd. We aten een restjes-maaltijd. De friet op een met olie ingesmeerde bakplaat in de airfryerXL 9 minuten gebakken op 150°. Dat gaat echt perfect. Heerlijk krokant. Eieren geklutst en een omelet gebakken in een klontje boter op laag vuur. Bakjes saus, salade en appelmoes op tafel. Doordat het vlees wel was opgegaan werd het vanzelf een vleesloze maaltijd. En uitgezonderd de 4 eieren was het dus Gewoon een 2e keer eten voor hetzelfde geld :-).

De laatste dag van deze blogweek was een leuke vroege 1e lentedag met koffie in de zon met de buren. Later in de middag een heerlijke kom soep van de visbouillon met een kaasstengel. Die ook weer op.

We aten witlof uit de slowcooker. Gemaakt met 350g aardappel, even gekookt, 2 stronkjes witlof, 1 bosui, 100g gerookte spekjes, 75g geraspte kaas, 75g crème fraîche met 1 theelepel mosterd, ⅓ theelepel gerookte paprikapoeder en wat peper en een snufje zout. Alles in de pot en 5 uur op laag gezet. 
De verhouding aardappel/witlof was niet perfect, de smaak wel hoewel het er niet zo mooi uitziet. 


En vandaag, zondag, lijkt het weer een mooie lentedag te worden en komen zoon en schoondochter eten met de kleine jongetjes. Volgende week daarover verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten