zondag 14 februari 2021

Uit de airfryer(s): zalmlasagne, burrito's, chaumes fondue, plaattaart; uit de slowcooker: hutspot; verder garnalen- en coquillerecepten, broccolisoep uit de soepmachine.

We wisten natuurlijk dat het zou komen, maar toch bijzonder om volledig door sneeuw te zijn omgeven. We hoefden niets, doen niet aan sneeuwpret vanwege leeftijd en gezondheid, hadden alles in huis wat een mens maar nodig kan hebben dus hele dag lekker binnenshuis genieten van het prachtige uitzicht op onze heerlijke tuin.

Ik had wat vis-dingen ingekocht met de verwachting van bezoek op zondag. Dat ging helaas niet door. Vandaar vorige zaterdag gebakken coquilles, deze zondag weer maar dan anders bereid, deze zondag garnalen en de volgende dag weer. 

We aten als eerste gerecht een garnalensalade. Met 100g Hollandse garnalen, 2 eieren, een flinke lepel Griekse yoghurt, vers gemalen zwarte peper en (met grote laarzen aan) verse dille gehaald in de kruidentuin met een dikke laag sneeuw. Uit de diepvries 2 Surinaamse broodjes in 4 minuten bros gebakken in de airfryer op 200°. Heerlijk hapje.

De 8 kleine coquilles die er nog waren heb ik klaargemaakt als volgt: eerst 100ml droge witte wijn aan de kook gebracht en laten inkoken tot de helft. Dan 100ml slagroom erbij en zachtjes laten inkoken tot één derde. Dan de sint-jacobsschelpen toegevoegd en 2 minuten laten koken. Direct geserveerd met de saus, een plukje peterselie (potje staat binnen), een beetje zwarte peper en het andere halve broodje. Luxe maal.

En als afsluiting wat later op de avond een heerlijke Irish Coffee. Min of meer opgesloten zijn door Corona-lockdown en sneeuw was geen groot probleem deze zondag :-).

Aan het eind van de maandagochtend maakte ik een fruitsalade van 1 peer, 1 sinaasappel, 1 kiwi en 1 mandarijn. Puur gegeten.

In de namiddag een soep gemaakt in de soepmachine van broccoliroosjes en -stelen, paar tomaatjes met een plakje mozzarella, een rest gekookte rijst en een lepeltje bouillonpoeder. Later nog iets verdund met water. Opgediend met een lepeltje Griekse yoghurt. Erg lekker. 

Als hapje vooraf  's avonds een eenvoudige garnalencocktail. Altijd lekker. Er was nog 100g Hollandse garnalen. Saus gemaakt met 1 lepel Griekse yoghurt, 1½ lepel mayonaise, ⅔ lepel tomatenketchup, 1½  lepel whisky en wat zwarte peper. Een blaadje little gem in de coupes en een beetje gerookte paprika bovenop.

Daarna de verschillende resten spitskool uit de koelkast opgewarmd in de magnetron. Smaakte goed.

Dinsdag alweer een hapje fruit aan het eind van de ochtend, deze keer met appel, peer, mandarijn en kiwi en een lepel Griekse yoghurt. 

Dinsdag hutspot uit de slowcooker. Er zijn natuurlijk wel recepten te vinden van deze oude combinatie van 'peen en uien', maar ik heb het maar gewoon op mijn manier gedaan. Ik had een pondje bio babyaardappeltjes. Even een beetje 'voorgekookt' in de magnetron en daarna gehalveerd. Deze keer had ik 400g gesneden hutspotgroenten. Nog een extra wortel en een extra sjalot erbij gedaan. Een beetje groentebouillonpoeder en een scheut water in de pot en 8 uur op laag. Het laatste half uur een rookworst bovenop. Worst apart, de rest zonodig afgieten en stampen met een klontje boter, snufje peper en korreltje zout en je hebt een heerlijke maaltijd. En dat was het inderdaad. Ik hou erg van dat mengen van smaken door langdurig langzaam koken. 

Als hapje vooraf om een uur of 17.00 u aten we kant-en-klare zalmlasagne, waarmee alle kwetsbare inkopen wat de vissigheid betreft op waren. Er stond 15 minuten op 160°, dus 11 minuten op 150° in de airfryer dacht ik zo. Maar dat was jammer genoeg toch net niet genoeg. Wel erg lekker maar net niet heet genoeg. Volgende keer beter. 

Even voor het plezier een sneeuwfoto tussendoor.

De volgende dag aan het eind van de middag bakte ik voor ieder 2 mini burrito's in de airfryerXXL in het mandje. Eerst 10 minuten op 150°, daarna nog 3 minuten op 180°. Heerlijk hapje. 

We aten chaumes fondue uit de airfryerXXL. Gekozen voor 20 minuten op 180°. Vanwege de rozemarijn wel een spatdeksel gebruikt om verbranden te voorkomen. Na 10 minuten toch de takjes verwijderd en het deksel weg gedaan. De rozemarijn was goed bereikbaar in de kruidenbak boven de sneeuwlaag uit. Met kort gekookte spruitjes om in de kaas te dopen wat echt een heel goed idee was. Natuurlijk een stokbrood afgebakken in de andere airfryer. Ook nog een salade van little gem en tomaatjes met een dressing van vijgen en granaatappel uit een flesje. Heerlijke vleesloze maaltijd.

Donderdag grote karbonaden van deze prachtige varkens gebakken in boter in de pan. De moeite waard om het zo te doen want echt overheerlijk. Natuurlijk ook omdat het goed vlees was. Tomatensalade met burrata en peper. Komkommersalade (½ komkommer en 2 eieren) met tuinkers en ei. Ei en vinaigrette met Griekse yoghurt en mango-azijn apart geserveerd. Stokbrood afgebakken. Bijzondere en erg lekkere maaltijd.

De volgende dag de resten rode kool met appel uit een pak van vorige week gebruikt voor een plaattaart. Het recept was de inspiratiebron, maar de taart werd natuurlijk aangepast. Hoeveelheden weet ik dus niet. Een rest bladerdeeg van een rol uitgelegd op de bakpan van de airfryerXL. Daarop de andere helft van de burrata met een lepel uitgesmeerd. Dan de rode kool met appel er op. Daarna stukjes Epoisses, plakjes rest rookworst en pecannoten erover verdeeld. De airfryer voorverwarmd op 160°, de pan erin met in het begin even een spatdeksel erover om de kaas te smelten. Daarna 12 minuten op 180° en toen nog een paar minuten terug naar 150° en zo nu en dan even gekeken. Geen honing gebruikt. Ik vond het wel een geslaagd experiment, wel lekker dus hoewel het deeg niet krokant werd natuurlijk, maar partner vond dat helemaal niet. Die eet rode kool liever gewoon als rode kool zonder poespas. 


Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, aten we bloemkool met salie. Ik had een kleine bloemkool en heb die helemaal gekookt. De meeste van de verse salieblaadjes waren erg klein. Ik heb ze direct gefrituurd in een beetje olie en niet ondergedompeld in beslag. Een heerlijke verse worst erbij met de smaken van porcini en rozemarijn van Brandt & Levie. In de magnetron gegaarde aardappels die me waren gestuurd in plaats van de bio baby aardappeltjes in de schil. Nou ja, ze waren wel O.K. maar liever die andere. Met de jus van de karbonades een heel gewone, lekkere maaltijd. 

In de namiddag bij een borreltje wat plakjes droge worst van diezelfde Amsterdamse worstmakers met de smaken zwarte- en cubebe peper. Prachtige dag. Van de sneeuw vooral genoten door een paar keer met grote laarzen voor een foto of verse kruiden naar buiten te gaan maar vooral van het prachtige uitzicht.

En vandaag, zondag, zal langzaamaan de sneeuw vertrekken. Ook wel weer fijn. Nog geen idee wat er gegeten gaat worden. Volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten