zondag 27 september 2020

In de airfryer(s): friet, ovenschotel met pasta, biefstuk, Dorade, omelet en maïskolf; in de slowcooker: gehaktschotel en appelmoes; ook de soepmaker, Onionchef en rijstkoker kwamen van pas.

Deze zondag weer een maaltijd met het gezin met de kleintjes. Vooraf een vissoepje gemaakt van rest zeeduivel, bloemkool, aardappel en water. We aten verder opnieuw de koolsalade. Weer frietblokjes gebakken in de airfryerXXL met het speciale programma. Gemakkelijk snel gemaakt met het speciale hulpmiddel voor snijden van staafjes en blokjes van de Magimix. Ik had vrijdag bij De Verleiding 20 pittige gehaktballetjes gekocht en deze opgewarmd in de magnetron. Verder een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de andere airfryer. Een blikje kikkererwten opgewarmd. Na de hoofdmaaltijd nog wat appelmoes voor de kleintjes en koffie met een mooi chocolaatje toe. Weer een fijne nazomerdag. 

Pasta, heel klein stukje bieflap in stukjes, saus voor de derde keer, restje kikkererwten, restje saus van de gehaktballetjes en een restje blauwe kaas in stukjes met elkaar gemengd en in een met een beetje olie ingevette ovenschaal gedaan. Wat geraspte kaas erover, een paar mini-tomaatjes gehalveerd en afgedekt met een vlamverdeler 15 minuten op 160° gezet en daarna nog 5 minuten op 170° in de airfryerXXL. Met nog wat koolsla een best lekkere gezonde maaltijd voor de maandag.

Na afloop van de maaltijd de soepmaker aangezet op gemixte soep met de rest van de koolsla, een beetje gebakken pasta, de rest van de saus die er nog was en 2 kleien rauwe aardappeltjes. Water tot het onderste streepje. Ik gebruik altijd water uit de om te spoelen bakjes en schalen. Heerlijke soep.

Dinsdag lunch op de volkstuin van vriendin van oudste zoon. Eerst een heerlijk kopje soep van courgette en kruiden uit eigen tuin. Daarna lekkere broodjes en koffie met zoet toe. Thuis geen behoefte meer aan echt eten. Een kopje koffie met een stukje kaas voldeed.

De volgende dag biefstuk met champignons. Champignons, 250g, gebakken in zoute boter met 3 tenen knoflook. De biefstukken gebakken op de bakplaat in de airfryerXL ongeveer 5 minuten op 200°. Even ingesmeerd met een beetje olie en peper. En natuurlijk even laten rusten na het bakken. Vooraf aan de biefstuk 2 kaas-maïsbroodjes afgebakken in een paar minuten, was de airfryer gelijk goed opgewarmd. Verder nog een schaaltje Romaanse sla met een uitje en tomaatjes aangemaakt met wat mayonaise en balsamico-crème met dadels en vijgen en 4 halve hardgekookte eitjes. De broodjes, salade, biefstuk en champignons waren schoon op. Een heerlijke manier om champignons klaar te maken.



Op donderdag maakte ik een gehaktschotel in de slowcooker. Het recept is niet meer online te vinden, dus geen linkje. Eerst een uitje, stuk witte kool en 5 worteltjes fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Daarna in wat olie gefruit op laag vuur. Dan 2 fijngesneden knoflooktenen erbij. Dat in de slowcooker. Vervolgens 300g rundergehakt aangebraden op hoog vuur met wat bouillonpoeder, 2 eetlepels sojasaus en zwarte peper. Ook in de pot. Alles goed door elkaar gehusseld, een takje verse tijm verstopt en  6 uur op laag gezet. We aten er een wortelsalade bij gemaakt van ongeveer 10 worteltjes fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes en gemengd met een handje rozijnen, 2 fijngesneden bolletjes gember, een beetje citroensap en 2 eetlepels gembernat uit de pot. En rijst gekookt in de rijstkoker. Het gehakt was heerlijk en het was ook een uitstekende combinatie. Een kom soep in de middag, zie boven. 



Vrijdag werd visdag. Een dorade uit de vriezer gehaald. Een hele vis, wel schoongemaakt. Omdat daar een Smart Chef programma voor is deze natuurlijk gebakken in de airfryerXXL. Beetje kruidenzout aan beide kanten en binnenin, 2 plakjes citroen en een flinke tak tijm, een takje rozemarijn en een takje oregano in de buik gestopt. De hoeveelheid takken in het recept lijkt me niet helemaal redelijk voor één vis. Ook de ui en de olie heb ik achterwege gelaten, de laatste omdat in het receptenboekje bij de airfryer uitgegaan wordt van bakken zonder olie. Met een salade, een paar in de magnetron gepofte aardappelen en salieboter een heerlijke maaltijd. 


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik appelmoes in de slowcooker. Ik had 2½ kilo grote Santana-appels gekocht. Ruim een kilo paste in de pot van de duo-slowcooker. Met een beetje citroensap en een slokje water 6 uur op laag gezet. Het andere deel van de appels moest nog even wachten. Een heelrijk moes geworden.

Er lagen wat veel eieren. En de hamblokjes moesten ook nodig op. Dus maakte ik een (boeren)omelet in de airfryerXXL in de bijbehorende bakaccessoire. Ik koos voor een restje salade1 kleine aardappel, 1 klein uitje, 1 grote teen knoflook en 1 tomaat zonder binnenste allemaal in stukjes en even aangebakken. Dit na afkoelen in de kom met 4 eieren geklopt met een scheutje room gemengd samen met 100g hamblokjes en zwarte peper. In het verwarmde bakje, 12 minuten op 180°. Perfect.

In de andere airfryerXL één grote maïskolf in tweeën gesneden, ingepakt in folie met een paar schijfjes salieboter, na voorverwarmen 15 minuten gegrild in het mandje op 200°. Ook prima. 

Op tafel een kom met de verse nog warme appelmoes en een kommetje met minitomaatjes.


En vandaag, zondag, echt nog geen idee. De rest van de appels verwerken in ieder geval. Volgende week verder daarover. 












 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten