zondag 28 februari 2021

Uit de airfryer(s): frietblokjes, borrelsaucijzen, kabeljauwburger, gebakken aardappeltjes; uit de magnetron: bimi, aardappeltjes; uit de slowcooker en Römertopf: soort ratatouille, rollade; heerlijke maaltijd van Alerimus en ook nog een leuk soepje uit de soepmachine.

Menu.
Zondag bezoek van zoon, schoondochter en hun kindjes. Middag en avond dus een aardige maaltijd en hapjes bedacht. 

De hapjes vooraf bestonden uit droge worst en rillettes van de Amsterdamse worst-mannen. Ook nog borrelsaucijzen, 6 minuten op 180° in de airfryer. Salade gemaakt van ongeveer 200g Chinese kool, 2 bloedsinaasappels, 1 kleine appel, 50ml crème fraîche gemengd met een scheutje citroensap, een snufje zout en zwarte peper. Bij lange na niet op 

Weer een pakje ingevroren bimi ontdooid en met een klontje pesto 6 minuten verhit in de magnetron op 700W, weer perfect maar ook niet helemaal opgegeten.

De vruchtenmoes van appel, mandarijn en sinaasappelsap ook ontdooid. Helemaal in de roos en dus wel helemaal op.

De frietblokjes gemaakt met behulp van het hulpmiddel bij de magimix keukenmachine. Bijna 1 kilo, in de Smart Sens airfryerXXL, ongeveer 25 minuten, heerlijke blokjes friet.

Oosterse rollade uit de Römertopf. Wat een heerlijk recept. Kleine stukjes over, maar echt heerlijk op smaak en niet te droog. De knoflooktenen- en peperjus was verrukkelijk. 

De kaas en de yoghurt zijn er bij ingeschoten (zoals meestal) want dan zijn ineens de kindjes gewoon heel erg moe. 

We dronken natuurlijk een lekkere rosé bij de hapjes vooraf. Maar een bijzondere rode wijn bij de hoofdmaaltijd. Altijd spannend of zo'n fles nog goed is. Nou deze was heerlijk. 

Maandag aten we koolsalade, rollade opgewarmd in de jus en een paar frietblokjes 6 minuten op 150° opgebakken in de airfryer. 

Voor dinsdag maakte ik een maaltijdsoep van de spullen uit de koelkast. De bouillon van botjes en vellen van het haantje en de botten van de spareribs, zoet-zure groentensaus, half blik tomaten, in stukjes gesneden bimi, stukjes haan en de laatste stukjes rollade. Alles in de pan, alles was al gaar, opgewarmd en gegeten met kaas-maïsbroodjes. Voor mij daarna een broodje met Franse kaas, voor partner een broodje met speculaas.... Ja echt, zijn zoete toetje. De soep was heerlijk.


Een kabeljauwburger (eventueel op deze site opzoeken want direct doorlinken gaat niet) werd het de volgende dag. Ingesmeerd met olie gebakken op de grillpan in de airfryerXL, 6 minuten op 160° en daarna nog even op 200°. In de magnetron biobaby aardappels gestoomd in 7 minuten op 700W. De Chinese kool die er nog lag deels gewokt met ketjap. Het was 400g inclusief een klein beetje little gem. Ik heb 1 kleine rode ui en 2 stemgemberbolletjes even gewokt op hoog vuur in een restje jus en wat olie. Dan 3 eetlepels ketjap in de wok en de kool erbij. Alles tegelijk op tafel. Goed gegeten. Nog wat rauwe kool over en natuurlijk flink wat van de aardappeltjes. 


Donderdag was het weer themamaaltijd bij de zorgorganisatie Alerimus waar we met plezier gebruik van hebben gemaakt. Coronaproef afgehaald. Allemaal weer erg lekker. Volgende maand maar weer denk ik. 





Vrijdag witlofsalade van 2 stronkjes met wat mayonaise en citroensap. De rest van de biobaby-aardappeltjes bestrooid met Italiaanse kruiden en olie gebakken op de bakpan van de airfryerXL, 10 minuten op 180°. In een pannetje een omelet gebakken van 4 eieren geklutst met een scheutje koffiemelk, zwarte peper en kruidenzout. Een lekkere vleesloze maaltijd. 


Inmiddels zaterdag ook weer nieuwe soep gemaakt in de soepmachine met de rest van de winterkool, de overgebleven salade van zondag, een restje witlofsalade en een doosje gekookte couscous. Snufjes bouillonpoeder en peper, op de mix-stand. De couscous heeft niet veel geholpen om het wat dikker te krijgen dus een heerlijke lichtgroene drinksoep geworden, bijna nog bouillon. Een bijzondere smaak waarvan ik niet precies weet waardoor. Opgediend in de middag met een lepeltje licht gezoete geklopte slagroom. 

Zaterdagavond slowcooker met groenten en spekjes. In de pot: de buitenste bladeren van een winterkooltje rondom, wat gesneden kool, 1 aubergine, ½ courgette, 3 stengels bleekselderij, 2 bosuitjes, 3 tenen knoflook, 100g even in boter gebakken spekjes, snufje bouillonpoeder, snufje peper en natuurlijk een beetje water. Vocht is altijd moeilijk inschatten voor de slowcooker maar was precies goed. Na 6 uur op laag gegeten met naanbrood en rollini's met mozzarella. Was lekker. 


We aten daarna nog stukjes naanbrood met wat Franse kaas. 
De slagroom die op moest was al geklopt voor een lepel in de soep. Later lekker in een glas Irish coffee. Genieten.

En vandaag, zondag, is de witlof aan de beurt. Maar daarover volgende keer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten