zondag 31 januari 2021

Uit de slowcooker: stoofpeertjes en uit de römertopf een haantje; uit de airfryer(s): verse worst, frietblokjes, worstenbroodjes, forelfilets en drumsticks; een soort kaasfondue uit de magnetron, soepjes, heerlijke maaltijd van buiten.

Ik heb me deze zondag niet gehouden aan het dringende advies maar één bezoeker tegelijk te ontvangen. Onze jongste zoon en zijn vrouw worden regelmatig getest en zijn met hun kindjes onze enige vaste bezoekers. Ik kom niet in winkels, we zijn vrijwel volledig geïsoleerd, na iedere bestelling die binnenkomt was ik mijn handen, ik ga echt niet na 21.00 uur de straat op, maar ik vond dit advies net teveel gevraagd. Eters aan tafel dus. En zoon 's morgens nog negatief getest, dus eindelijk een echte omhelzing :).

Eerst vroeg in de ochtend peertjes in de slowcooker gedaan, geschild maar verder heel gehouden, 7 stuks kleine Gieser Wildemannetjes. Deze keer met rosé 0% alcohol en een scheutje bessensap. Verder ½ stokje kaneel, 1 kruidnagel, 1 blaadje laurier, een schepje rietsuiker, een scheutje citroen en een mespuntje vanillepoeder.  Ze waren heerlijk en vielen in de smaak. De gekarameliseerde uien waren meegebracht.

Verschillende keuzes konden worden gemaakt. Een gebraden haantje maakte ik in de Römertopf. Gekozen voor ¼ uur opwarmen en dan nog 90 minuten op 225 °. Met witte wijn van 0% alcohol, dus ook geschikt voor de kindjes. De saus was gemaakt met crème fraîche. Is dat waarom deze wat geschift was? Smaakte goed, maar zag er niet echt mooi uit. Met verse laurier, verse tijm, verse peterselie en gedroogde dragon. En natuurlijk veel te veel die saus. Overigens zonder champignons. 

Op de grillplaat van de airfryerXL 2 verse worsten van de Amsterdamse worstmakers gebakken in 10 minuten op 180°. Altijd lekker.

Met het speciale hulpmiddel bij de Magimix keukenmachine van 800g aardappel blokjes gesneden en deze in de airfryerXXL met het smart chef programma gefrituurd. Ik had ze lang in het water, want wilde niet alles nog moeten doen als de gasten binnen waren. Dat was geen probleem, ze smaakten prima en waren goed krokant.

Een flinke komkommer gehalveerd en uitgehold en in 9 stukken gesneden. Een deel gevuld met bloemkoolpuree die ik zaterdag had gemaakt van de rest van de bloemkool. Een ander deel gevuld met plakjes mozzarella. Van wat minitomaatjes die niet meer echt mooi waren om zo te eten met een scheutje water een moesje gemaakt door het even te koken en de staafmixer erdoor gehaald. 

Salade gemaakt van witlof en little gem, opgemaakt met plakjes hard gekookt ei en wat dressing van balsamico met sinaasappel. Nog wat minitomaatjes extra op tafel. En dan ook nog een potje erwten opgewarmd. Mooie maaltijd. Gezellig als altijd.

Met veel verschillende dingen op tafel zijn er ook veel verschillende resten. 


We aten maandag eerst een worstenbroodje, deze keer eerst (bijna) ontdooid en dan 8 minuten gebakken op 160° in de airfryerXL. Erbij alvast de rest van de gevulde komkommer en een tomaatje. 


Later een eerdere rest penne samen met een beetje tomatenmoes opgewarmd in de magnetron. De schaal met sla en een paar eitjes. De rest erwten opgewarmd in een pannetje en een klein restje frietblokjes even 'gebakken' in de airfryerXL, 6 minuten op 180°. Een paar stukjes zondag meegebrachte gekarameliseerde ui en tenslotte nog een peertje. Achteraf nog wat Franse kaas wat ook zondag was meegebracht. Alles bij elkaar helemaal tevreden.

Dinsdag aten we een stukje vis gebaseerd op dit recept. Ik had 2 forelfilets, samen maar 150g (voor de ander beetje meer dan voor mij). Deze heb ik in een ovenschaal op een met olie ingesmeerd stuk folie gelegd. Beiden bestrooid met peper, 4 plakjes sinaasappel op de ene filet gelegd, daar ook wat rozijnen en Provençaalse kruiden op gestrooid. De 2e filet op de eerste gelegd, dan nog een puntje kruidenzout erop en goed ingepakt. De schaal op de bakplaat in de airfryerXL op 170°15 minuten laten sudderen. Een erg lekker recept. Van mayonaise, de tomatenmoes, peper en een scheutje witte wijnazijn een dressing gemaakt bij een schaal 'schone' rode little gem sla. Apart nog een schaaltje vijgen-granaatappel dressing om de broodjes lekker in te dopen. Vóór de vis in de airfryer ging nog even 4 kaas-maïsbroodjes afgebakken in 4 minuten op 200°. 

De volgende dag de resten van het haantje van de botten geplukt en de botten met water ½ uur laten trekken voor een bouillon. Omdat er veel smaak van de saus aan de resten vel zat, heb ik er niets aan toegevoegd. Aan de bouillon een paar flinke lepels saus en de stukjes kip toegevoegd voor een heerlijke soep. Omdat de saus licht geschift was, zie je dat ook in het soepje, maar de smaak was prima. 


In de middag aten we een heerlijke amandelkoek bij een kop koffie met slagroom en een slokje whiskey.
 

In december '20 had ik toen voor een diner wat niet doorging meerdere kaasjes Crémier de Chaumes gekocht. Geen probleem want lang goed. Nu aten we 's avonds eerst de kippenbouillon. Daarna een in de magnetron verhitte chaumes met afgebakken stokbrood om te dopen en de salade van de dag ervoor. Leuk en lekker, een beetje kaasfondue. Met een lekker glas rode wijn. 


Donderdag hadden we weer een heerlijke maaltijd van het plaatselijk zorgcentrum. 
Omdat ik heel graag bezig ben met koken en daarover nadenken, is een maaltijd 'van buiten' erg fijn, maar ook een beetje leeg over de dag. 'Gelukkig' stonden er nog verschillende restjes in de koelkast, dus wel daarvan alvast een soepje gemaakt voor de volgende dag. Doosjes met wat saus van de haan, tomaatmoes, bloemkoolmoes, sla met dressing, van-alles-wat waaronder een beetje penne en een beetje gekarameliseerde uien in de soepmachine. Alle bakjes omgespoeld met water en dat erbij tot het onderste streepje en op de pureerstand. Ik verbaas mezelf vaak hoe heerlijk dat toch vaak is al die smaaktjes door elkaar. 

Dan de avondmaaltijd. We wisten al dat ze daar goed koken. Het was weer prima.


Heerlijk soepje
Hoofdgerecht
Zalig toetje
We dronken er een lekker glas wijn bij en waren weer zeer tevreden met deze keuze. 

De volgende dag weer gewoon in de keuken. Roergebakken paksoi. Alles iets minder en de bladeren in stukjes gesneden. De scheut sojasaus was ietsje teveel, dus aan de zoute kant, maar verder heerlijk pittig. Rijst gekookt in de rijstkoker. Een entrecote gebakken in wat boter in een pan voor de heerlijke jus. Kroepoek was nog in de voorraad. 

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, aten de jongetjes hier met hun vader. Ik maakte gekookte wilde spinazie met hardgekookte eieren, bio baby aardappelen in de magnetron, 6 drumsticks in de airfryerXXL met het speciale smart chef programma. Rauwe wortelsalade gemaakt in de onionchef met het roze mes met een beetje mayonaise en rozijnen. Stukjes wortel gekookt en ook nog een potje met kleine worstjes opgewarmd, vonden de kindjes beiden heerlijk. Leuke en gelijk ook wel weer hectische maaltijd dus geen foto's. Beetje aardappel, groenten en jus over. En het afgegoten nat van de spinazie en worstjes voor een nieuw soepje?

En vandaag, zondag, nog geen besluit genomen. We zullen zien, maar daarover volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten