Deze zondag eerst stoofperen gemaakt. De ene variant: 6 peren geschild maar niet in stukken, bessensap, 1 kruidnagel, beetje vanillepoeder, ½ kaneelstokje, 1 laurierblaadje, scheutje citroensap; 5 uur in de slowcooker. De andere variant: 4 grote peren geschild en in kwarten, sap van 4 sinaasappels, beetje mineraalwater, 1 kruidnagel, 1 laurierblad, 1 steranijs, ½ kaneelstokje, beetje vanillepoeder; helemaal zacht na 3½ uur in de slowcooker. Beiden heerlijk en vrijwel op.
Zoon, schoondochter en de jongetjes aten mee. Ik maakte 6 wortels die nodig op moesten fijn in de Onionchef met het roze mes. In overleg met de ouders gekeken wat de kindjes lekker vonden om er in te doen. Dat bleken met name rozijntjes. Op hun bordjes erbij gedaan. Wel veel van over. Deze 'schone' stukjes wortel even gekookt en ingevroren, vast lekker bij een keer hutspot.
Ruim 750g aardappels in blokjes gesneden met het magimix-hulpstuk. Deze gebakken in de airfryerXXL met het speciale smart sensing programma voor verse friet. Na 26 minuten weer perfecte frietblokjes die zeer werden geapprecieerd en helemaal op gingen.
Een bloemkool in roosjes aan de kook gebracht en daarna ¾ uur in de ecostoof gezet. Perfect gaar. Een eenvoudige eiersaus was bedoeld bij de bloemkool. Gemaakt met 5 kleine eitjes, een potje room, een snufje bouillonpoeder en wat peper. Lekker maar wel wat dun maar dat was te verwachten met alleen room. Zowel de bloemkool als de saus gingen niet op.
En dan nog in de airfryerXL 4 bellissimoworsten 10 minuten gebakken in het mandje. Vergeten af te dekken met een spatdeksel dus de airfryer de volgende dag bovenin ook schoon gemaakt. Viel erg mee, was goed te doen met een hete doek.
Maandag werd resten-dag. Eerst in de namiddag een kom komkommer-tomaat-preisoep. De bloemkool opgewarmd in de eiersaus en een pannetje met boerenkoolstamppot met stukjes worst opgewarmd, de een dit de ander dat. Vervolgens een crackertje met Franse kaas bij een lekker glas rode wijn. Leuke maaltijd.
De bijna weg te gooien rammenas, 1 iets groter, 1 kleine, toch maar in plakjes in de bouillon gestoofd. Daarna even gebakken in een klontje boter, een scheutje citroen en een paar kappertjes erbij gedaan. Als klein hapje bij een heerlijke oude zuiddam een leuk voorafje.
Dan butternut met spekjes, ui en appel. De twee butternuthelften hadden ruim 20 minuten nodig om zacht te worden in de iets te kleine stoompan. Dan 100g spekjes gebakken, in dat vet de mooi gesneden stukjes ui gefruit en dan appelstukjes en spekjes erbij gedaan. Intussen witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Een beetje rucola gemengd met wat olijfjes. Bijzondere maaltijd. De vulling ging wel op, de butternut niet helemaal, dus van de schil afgeschrapt bewaard in een doosje in de koelkast. Ook teveel rijst gekookt zoals eigenlijk altijd :).
Woensdag een doosje gemarineerde champignons gebakken in de airfryerXL. Bijna door alle groenten heen voor er de volgende dag nieuwe groenten binnenkwamen. Deze witte champignons heb ik na het marineren in het mandje ongeveer 10 minuten gebakken op 170° met een paar keer schudden tussendoor. We hebben ze gegeten als hapje voor het eten met een lekker glas whisky.
We vonden de prei met blauwe kaas vorige week erg lekker. Er lagen nog 2 preien die echt op moesten en nog steeds teveel blauwe kaas in de voorraad. Opnieuw gehalveerd, in stukken in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Deze hoeft niet voorverwarmd, 20 minuten op 155°. De overgebleven witte rijst van de dag ervoor opgebakken met de rest oliemengsel van de champignons en een klontje zoute boter. Heerlijk.
De volgende dag via Thuisbezorgd eten besteld bij Letoko. Van alles wat. Genoeg voor samen. Alleen maar wat saus over bij de kipsaté.
En vandaag, zondag, het laatste bakje champignons moet op. Daarover volgende week.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten