zondag 3 januari 2021

Uit de airfryer(s): opgebakken aardappelschijfjes, speklapjes, prei met blauwe kaas en een entrecote; uit de slowcooker: puree van zoete aardappel en wortel; verder schorseneren met avocado, heerlijke oliebollen, mooie salades van restaurant Gewoon en een mooie soep gemaakt.

We begonnen de week met een rustige zondag in de keuken. Een salade van litte gem met taggiasche olijven, een vinaigrette die nog in een potje stond en een ½ appeltje in stukjes. Gebakken aardappels van zaterdag even opnieuw opgebakken in de airfryerXL in het mandje. Dat gaat dus prima. Op 180°, 6 minuten. De kaasragout die over was heel langzaam opgewarmd in een pannetje. Erg lekker bij een heerlijke biefstuk die hier altijd nog in echte boter wordt gebakken, gewoon in de pan dus. Wat smeerseltjes en crackers in de namiddag omdat die er nu eenmaal zijn en wel op moeten uiteindelijk. 

Het eerder op deze maandag geplande 'kerst'etentje met oudste zoon en partner met dochter kon niet doorgaan. Nieuwe plannen dus met wat zoal in huis is.

In de middag een kom soep van zaterdag gegeten. Omdat deze door de vele sla ietwat bitter was heb ik er een klontje verse kaas uit een pakje in gedaan. Dat maakte het lekker.

Er lagen schorseneren en avocado's. Kwam met zoeken dit recept voor een salade tegen. De moeite van het proberen waard vond ik. En dat was een goed idee. Ik had 2 flinke schorseneren, niet gewogen, en heb die schoongemaakt met handschoenen aan met een dunschiller. Dat ging prima. De stukken gegaard in zoute boter. Na zo'n 10 minuten 2 lepels crème fraîche toegevoegd en nog een tijdje laten sudderen. Intussen wat penne gekookt en deze met een flinke lepel hummus gemengd met verse zwarte peper door elkaar gehusseld. Dan 2 in stukjes gesneden avocado's bij de schorseneer-stukjes gevoegd en en nog even warm laten worden. Heerlijke experiment. Wat een bijzondere combinatie die schorseneren met avocado. 


Dan dinsdag heel gewoontjes boerenkoolstamppot met rookworst. Hoeveelheden naar ervaring. Een klein restje biefstuk mee gewarmd in de jus. Groenten kopen via Hofweb en Landzicht die samenwerken, betekent wel dat je zelf je boerenkool fijn moet maken. Heel kort de van de stelen gehaalde blaadjes in de Magimix en zag er uit alsof het zo geleverd was. Heerlijk stevige smaak. 

De volgende dag maakte ik puree van wortel en zoete aardappel. Dit recept even gelinkt hoewel ik er uiteindelijk voor koos er geen verse koriander door te doen. Ik maakte het in de slowcooker van 500g zoete aardappel en 500g wortel met 60ml water en 60g boter. Een beetje kruidenzout en peper er in en 7 uur op laag. Dat is natuurlijk veel te veel voor samen, maar puree kun je prima invriezen en dan kunnen de groenten niet meer bederven. We aten er een speklapje bij, gebakken in de airfryerXXL in het mandje. Het waren maar 2 lapjes dus de tijd gecontroleerd. Wel gekozen voor 200° en gebruik gemaakt van een spatdeksel. Het werd zo'n 15 minuten, het waren tamelijk dikke lapjes. Verder een kleine frisse salade gemaakt van wat rucola en olijven met een lekkere dressing.


Vruchtenmoes voor de diepvries. In een pan en niet in de soepmachine omdat er teveel weggewerkt moest worden. Appels, mandarijnen en sinaasappelsap zonder verdere toevoegingen. Lekker voor als de kleinkindjes weer langskomen.

Dan de laatste dag van dit jaar. Mijn oude moeder bakte tot op hoge leeftijd oliebollen ook voor ons, maar is inmiddels al weer 10 jaar geleden overleden. Nu doet al weer lange tijd een fijne vriendin dat. Genieten.


Wij zijn al jaren gewend om deze avond samen te zijn dus dat was voor ons niets bijzonders. Wat wel anders was is niet naar buiten gaan voor het vuurwerk en daarmee dan gelijk buren te zien en nieuwjaar te wensen. Maar zonder vuurwerk was het wel heerlijk rustig in onze anders dagenlang van herrie doortrokken buurt. Blij mee dus want ik durfde daardoor gewoon even naar buiten om ons avondeten af te halen.
Ik bestelde een vis- en een vleessalade bij ons plaatselijk restaurant Gewoon, speciaal voor deze bijzondere avond gemaakt. Voor ons was dat in plaats van koken.


Met stokbrood en sausjes.

Wel een beetje veel, maar de één houdt meer van vis en de ander meer van vlees, dus met behulp van de koelkast ook de volgende dag(en) nog van genoten. Alles keurig opgeborgen in aparte doosjes. Was een heerlijke maaltijd met natuurlijk een 'mooie' wijn er bij. Met later op de avond een oliebol bij de koffie en een drankje om te proosten op het nieuwe jaar.

Verder was er een nieuw programma op de TV waarin jongste zoon als drummer actief was (en voortaan alle zaterdagen geloof ik, iets met Matthijs) dus we hadden een prima avond samen. Overigens moesten we wel lachen toen bleek dat die zelfde drummer-zoon later die avond ook in oude opnamen actief was op RTL5 en nog later op RTL8.

De eerste dag van het nieuwe jaar, vrijdag dus, nog een rustdag in de keuken. We hebben gebruik gemaakt van de rest van de salades. 

En op zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, maakte ik een soep in de soepmachine van spullen uit de salades zoals stukken komkommer, stukken tomaat, een doosje 'zuur' en verder een rest penne, een beetje rucola met dressing, afgesneden stukjes prei en groentebouillon gemengd met afgegoten nat van de puree van woensdag, tot aan het 2e streepje. Een heerlijk soepje. Wat is dat toch een handig apparaat. 

We aten prei met blauwe kaas, gemaakt in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Met 3 preien in delen en iets meer dan 100g cabrales, een heerlijke Spaanse blauwe kaas die het eerst op moest. Op 155°, na 30 minuten gekeken. Was prima.

Extra een beetje sla met een sausje nog van de salades, een restje van de licht-vissige vissalade (wat prima samenging met vlees en de blauwe kaas) en een entrecote. De airfryerXL voorverwarmd op 200°, de entrecote 6 minuten gebakken op de grillplaat met het snackrooster eroverheen wat ik regelmatig gebruik als 'spatdeksel'. Daarna nog even laten rusten onder aluminiumfolie. Helemaal perfect. En die prei, zo heerlijk! Wat een geweldige combinatie met blauwe kaas.


En vandaag, zondag, in ieder geval stoofpeertjes in de slowcooker want die zitten er al in. En verder? Daarover later maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten