zondag 24 januari 2021

Uit de airfryer(s): appelflappen, kipdrumsticks, paddestoel, verse worst en omelet; uit de slowcooker: bloemkool; verder heerlijke andijviestamppot met gehaktbal, soep deels uit de soepmachine, de onionchef voor het malen van harde Parmezaan.

De sneeuw was al snel weer verdwenen deze zondag. Jammer wel. Was mooi om te zien in de tuin. We aten andijviestamppot met spekjes en ook met een heerlijke gehaktbal. Het filmpje over de stamppot duurt lang, maar ik vind het toch ook heel leuk dat over zoiets simpels zo'n leuk uitgebreid filmpje is gemaakt. Het eerst wassen en dan snijden is natuurlijk beter, maar ook wel veel lastiger, al die losse natte bladen op het aanrecht. Het was 700g aardappel en 350g andijvie. Apart 100g spekjes uitgebakken. Verder keurig gedaan wat de bedoeling was. Boter en warme melk gebruikt. Ik heb een beetje jus van de gehaktballen gebruikt om de spekjes te bakken. Er was wel nog stamppot over om later op te bakken. 

Het gehakt, 280g, aangemaakt met ½ ui, 3 eetlepels havermout, 1 ei, scheutje ketchup en 2 theelepels ranch kruidenmix die ik nog had staan, destijds zonder melkpoeder gemaakt. Wel een handige site gevonden om zelf gehaktkruiden samen te stellen, maar daar kwam het (nog) niet van. Van het gehaktmengsel 6 kleine balletjes gemaakt en deze 25 minuten gebakken in zoute boter. Perfect.

Beiden zo heerlijk. Gevolg geven aan wat een deskundige je voorstelt is vaak de moeite waard hoor. Met name wat betreft de stamppot vond ik dat. Goed van smaak, nog knapperige andijvie, aardappelen niet te zacht, heerlijke spekjes. 

Maandag soep gemaakt van de rest van de ongekookte andijvie, ongeveer 300g, nog een rest komkommervulsel en een beetje saus met yoghurt en granaatappeldressing vorige week gemaakt bij de pannenkoek met spinazie en ook nog een klein handje gekookte penne. In het komkommervulsel zat natuurlijk behoorlijk wat kaas. Dus...., ja hoor, dom wel, na een minuut of 7 stopte de soepmaker. Aangebrand. Alles over gedaan in een pan en met de staafmixer verder. De soepmachine schoongeboend met een kussentje Brillo. En de soep later een minuut of 20 doorgekookt voor we het aten. Smaakte heerlijk hoewel een beetje bitter door de andijvie. 

Deze soep moest even wachten. We aten overheerlijke stukjes droge worst met een smakelijke cracker met boter en een glas whiskey in de namiddag. Voor 's avonds de rest van de andijviestamppot en de gehaktballetjes opgebakken. Altijd bijna nog lekkerder als de eerste dag toch? 

Door drukte in huis beetje moe en daarom maar weer eens voor ieder een pizza besteld.

Woensdag trek in iets lekkers bij de koffie. Dat werden appelflapjes 15 minuten gebakken in de airfryerXL op de grillpan op 160°. 

Na de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president aten we 3 gemarineerde drumsticks in de airfryerXXL met het smart chef programma gebakken. Dat duurde 17 minuten. Omdat er ook gemarineerde paddestoel was heb ik de drumsticks alleen ingesmeerd met olie, peper en een beetje kruidenzout. Er lag 150g Portobello. Niet gevuld maar in stukjes gesneden deze keer en gemarineerd met olie, oestersaus en sojasaus, vers gemalen zwarte peper en extra een fijngesneden sjalot en 3 tenen knoflook uit de pers. Ongeveer 10 minuten gebakken in het mandje van de airfryerXL op 150°. Een vooraf afgebakken stokbrood en een paar stukjes appel maakten het compleet. Een heerlijk maal en wel 2 airfryers schoon te maken, maar met inweken met een boel heet water is dat ook wel weer te doen. Want een kast vol apparaten, maar geen afwasmachine in huis want die paste echt niet in onze oude keuken.

Deze donderdag waren beide kleinzoons, bijna 1½ en ruim 3 jaar, op bezoek. Na ze naar huis te hebben gebracht werden we uitgenodigd om mee te eten. Een heerlijke Vietnamese maaltijd. Gevulde soep met groenten, stukjes vlees, verse groene kruiden, mie-slierten. Geroosterde stukjes kip, loempia's, heerlijke sausen, broodje buikspek. Niet zelf gekookt dus. Foto's vergeten -).

Vrijdag de slowcooker aan het werk gezet voor een hele bloemkool. De kool was niet heel erg groot, maar net wel teveel voor samen. Maar toch gemaakt met een smeersel van 2 tenen knoflook, 2 eetlepels verse peterselie, 1 theelepel fijngemaakte verse rozemarijn, 1½ eetlepel parmezaan, vers gemalen peper en een snuf kruidenzout. De Parmezaanse kaas was een erg hard geworden flink stuk. Met enige moeite de korsten eraf gesneden en daarna in brokken in de Onionchef met het zwarte mes fijngemalen. 

Kool ingesmeerd en 4 uur in de pot met 75ml water met een snufje bouillonpoeder. Na de garing niets meer toegevoegd. Wat een heerlijke, net niet te gare smaak. Met niet bestelde maar wel geleverde aardappels 10 minuten gekookt in de magnetron en verse worsten met truffel die in de vriezer lagen. Die zijn 11 minuten gebakken in de airryerXL op de grillplaat. Prima maaltijd.

Bloemkool en aard.
Overheerlijke wijn.

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, heb ik de bloemkool in stukken gesneden, de rest van het smeersel erover gedruppeld en in de magnetron verwarmd. De aardappels die over waren in plakjes gesneden en onderin het met een beetje olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXL gelegd. Daarop een omelet van 3 eieren, een scheutje room, wat geraspte kaas, peper en een snufje kruidenzout. Zo'n 15 minuten op 180° duurde het wel, misschien zo lang door de schijfjes aardappel onder het ei. We aten er een afgebakken stokbrood bij. 

En vandaag, zondag, zeker een haantje want die is uit de vriezer gehaald. Daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten