zondag 27 december 2020

Uit de airfryer(s): pittige spruitjes, zalmrolletjes, verse worst, aardappelgratin, gebakken aardappelschijfjes; sperziebonen met blauwe kaas; romanesco uit de ecostoof; kaasragout; heerlijke Bosche bollen, kerstavond-diner van Alerimus en ook nog pudding gemaakt als dessert.

De Kerstweek brak aan. Maar eerst op zondag een tamelijk gewone maaltijd: sperziebonen, gehaktbal, gekookt aardappeltje. Voor de 250g boontjes kon ik even zoeken naar iets aparts natuurlijk niet op me laten zitten. Wat een heerlijke combinatie die bonen met blauwe kaas en amandeltjes. Met aangepaste hoeveelheden natuurlijk.


Maandag spruitjes uit de airfryer. Met voor ieder een kaas-maïsbroodje en 5 chipolatieworstjes samen. Klein beetje spruitjes in het bakaccessoire van de airfryerXXL met op het gezicht een scheutje olie, een scheutje oestersaus en een lepeltje honing. Eerst even geblancheerd want wij vinden te harde spruiten gewoon niet lekker. Dan 12 minuten op 180°. Even schudden tussendoor. In de andere airfryerXL eerst de broodjes afgebakken en daarna de worstjes op de grillplaat 10 minuten op 170°. Ook nog een rest andijviestamppot opgewarmd in een restje jus van de gehaktballen. Prima maaltijd voor een maandagavond voorafgaand aan een groot diner.

Door de corona-toestanden dit jaar geen kerstdiner met alle kinderen tegelijk. Maar omdat we ze allemaal graag zien 3 x een kerstetentje. Deze week twee keer en de volgende week de derde keer.

Eerst op dinsdag dochter en schoonzoon die in Duitsland wonen, maar voor een weekje terug waren in het vaderland. De datum voor dit bezoek was het laatste bekend en omdat ik vrijwel alle boodschappen doe bij Hofweb, de lijst op zondag moet worden ingeleverd en de bestelling dan op donderdag binnenkomt, was dit diner iets meer improviseren. 

Ben benieuwd of dit te lezen zal zijn.

Maar... Allemaal wel gelukt. Bestelling, 2-maandelijks worstabonnement, van Brandt en Levie kwam maandag binnen met o.a. een heerlijke droge worst voor het hapje vooraf. Daar had ik ook zalmrolletjes in bladerdeeg bij gemaakt. Met 3 plakjes taartdeeg (het bladerdeeg was op), aan elkaar gekleefd in de lengte, besmeerd met roomkaas, dan zalm erover verdeeld, verse dille, zwarte peper en een heel klein beetje gedroogde Italiaanse kruiden erover gestrooid en dan opgerold en in 4 stukken gesneden. Ingekwast met koffiemelk wat ik altijd gebruik voor kleine hoeveelheden want een heel ei er aan opmaken vind ik zonde. Ongeveer 10 minuten gebakken op de bakplaat in de airfryerXL. Deze was belegd met een afgeknipt stukje barbequemat tegen het vastplakken maar dat hielp toch weer niet genoeg. Nou ja, wel heel lekker hapje naast de andere voorafjes.

Soep gemaakt met een rest saus van stoofvlees. De stoofsaus verdund met kookwater van verschillende groenten. Een scheutje room in de kom. Lekker pittig soepje. Een kaasragout als voorgerecht. Helemaal volgens recept gemaakt, maar dan met belegen kaas. Opgediend in een pasteibakje.

Als hoofdgerecht lekkere verse worsten van de goed gehouden varkens via Grutto. Gebakken in het mandje van de airfryerXL, 10 minuten op 180°. Daarbij aardappelgratin. Deze heb ik klaargezet in het bakaccessoire van de airfryerXXL en dan zo'n 15 minuten op 200° gezet. Een hele romanesco gegaard in de ecostoof, eerst aan de kook brengen en dan de pan een uur in stoof. Perfect op smaak alles en mooi klein gerecht na alles ervoor en erna. 

Heerlijke kazen van onze geweldige kaaswinkel zoals Epoisses en Crémier de Chaumes. En als afsluiting een Bosche bol van de Bakkende Brabander, vers thuisbezorgd. Jammer genoeg geen tijd meer gehad om een foto te maken want ze waren in no time opgegeten begeleid door een heerlijk glas dessertwijn. Koffie met nog een klein koekje, klein drankje en dan lekker naar huis en naar bed. Heerlijke maaltijd met heerlijk gezelschap.

Woensdag maakten we deels gebruik van de resten: kaasragout met een stuk witbrood voor beiden, salade gemaakt van romanesco, gratin en mayonaise op een donkerbruine boterham voor mij. Voor partner 's morgen binnengekomen verse haringen met brood. De volgende dag was het namelijk weer feest aan tafel.

Op kerstavond aten we een diner besteld bij en geserveerd door ons plaatselijk zorgcentrum. Warm thuis gebracht. Wat een luxe. En het was weer heerlijk. Uitstekende koks daar. 

 
Voor de wijn zorgden we zelf.

Dan volgt het tweede etentje van deze week. Dat was met zoon, schoondochter en de twee kleine jongetjes. De wekelijkse bestelling was binnen. Inmiddels was het 3e etentje de volgende week met de oudste afgezegd vanwege een corona-besmetting. Er was van alles ingekocht ook voor dat etentje, daarom heb ik als starter in de middag gekozen voor een heel uitgebreide borrelplank en een iets minder uitgebreid menu. Op tafel hummus, aioli, aalfilet, kaasstengels, chips en van onze plaatselijke bijzondere Verleiding peppersweets en iets wat 'Franse lekkernij' werd genoemd en natuurlijk minitomaatjes. Met verschillende crackers en wat zoute boter.

Een paar uur later een zalmbonbon met garnalenmousse. Met 200g zalm 4 kopjes bekleed. In de Onionchef met het zwarte mes mousse gemaakt van 250g Hollandse garnalen, 4 lepels crème fraîche (bij 3 vond ik het nog te dik) en 2 lepels mascarpone. Dragon, citroensap en witte peper erdoor en de kopjes mee gevuld. Een beetje "schone" babyspinazie op het bordje. De mousse was lekker maar wel wat zwaar. Wat garnalen apart gehouden voor de knulletjes.


Dan een beetje buffet-achtig hoofdgerecht met kaasragout (zie boven), nu met oude kaas samen met de Padano gemalen in de Onionchef met het roze mes. Deze keer gevuld met extra vooraf gebakken kastanjechampignons en wat stukjes gekruide worst. In ragoutbakjes naast het hoofdmaaltijd-bord. 

Een gemengde salade met kant-en-klaarsalade van de donderdag-maaltijd, stukjes worst, stukjes vlees en de rest romanesco-salade van woensdag. Een fruitsalade met mango, appel, peer en mandarijn, perfect voor de kindjes. Los nog wat schone babyspinazie. 


Gebakken aardappelschijfjes,  450g, voorgekookt, in het mandje van de airfryerXL 10 minuten op 180°, en pittige spruitjes, 400g in het bakaccessoire van de airfryerXXL, even geblancheerd en dan 18 minuten op 180°. Werden door de spruitjes-liefhebbende schoondochter zeer gewaardeerd. 

Natuurlijk daarna kaas naar behoefte. Chaumes, Brebis, Roquefort en Epoisse. Met ook weer een heerlijke wijn in plaats van de port van het menu. 


Uiteindelijk pudding. Op donderdag vast bereid. Ik heb daarvoor 200g amandelkoek gebruikt en verder volgens recept, natuurlijk zonder amaretto. Versierd met van die grappige eetbare balletjes die dan gelijk hun kleurstof loslaten in de warme pudding. Dat wist ik dus niet :). Elke dag valt er wel iets te leren nietwaar. Overigens vond tot mijn verbazing de 3-jarige het niet lekker, de 1-jarige wel. Grappig zo'n verschil. En de ouders gelukkig wel :). Wel veel over natuurlijk, dus samen nog een paar dagen pudding als dessert. 


Al met al, altijd wel een beetje chaos aan tafel met het gezin maar weer heerlijk gegeten, gedronken en plezier gehad met elkaar. Moe maar tevreden naar een rustige laatste dag van deze blogweek.

Zaterdag was er van alles te regelen in de koelkast. Bimi geblancheerd en ingevroren, soep gemaakt van een hele krop eikenbladsla, 2 tenen knoflook, rest spruiten en rest gebakken aardappeltjes in de soepmachine. Struikjes witlof gevacumeerd (dan blijft het iets langer goed).

We aten even gekookte babyspinazie, weer voorgekookte gebakken aardappeltjes uit de airfreyer want daar waren 2 zakjes van, en gebakken en gekookt ei. Een lekker kopje pudding toe, deze keer met geklopte slagroom want die moest op. Als hapje vooraf in de namiddag een crackertje met paté. Een heerlijke 2e kerstdag hoor.

En vandaag, zondag, een puree in de slowcooker en verder zien we nog wel. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten