zondag 25 oktober 2020

Uit de airfryer(s): kabeljauwburgers, aardappelblokjes, restjes-ovenschoteltje, omelet; uit de slowcooker: rode kool; pompoensoep uit de soepmachine en de grote oven gebruikt in verband met gasten.

Maaltijd maandag
Maaltijd maandag.

Een heel rustige zondag was het. Zowel in huis als buiten weinig geluid en geen bezoek vanwege snotteren aan alle kanten.

Ik heb ruim 200g spitskool en 200g wortel fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Daarvan ongeveer de helft schoon weggezet en van de andere helft coleslaw gemaakt met 1 theelepel witte wijnazijn, 1 eetlepel mayonaise, 1 grote eetlepel Griekse yoghurt, 1 theelepel mosterd en flink wat zwarte peper

Advies voor het bakken van de kabeljauwburgers die we erbij aten is 6 à 8 minuten op matig vuur en regelmatig omkeren. Ik heb gekozen voor het bakken op de grillplaat in de airfryerXL, ingesmeerd met een beetje olie, 6 minuten op 160° en daarna nog even op 200° voor het korstje. Omkeren is in de airfryer niet nodig door de manier waarop de warme lucht door het apparaat gaat. Omdat deze burger niet speciaal voor de airfryer is maar gebakken of gefrituurd moest worden, bleef hij een beetje licht, maar wel heel smakelijk. Van 500g aardappel frietblokjes gemaakt in de magimix met hulpstuk  en gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Ongeveer 25 minuten. Weer erg lekker en knapperig.

Wat ik op maandag heb gedaan met heel veel kleine restjes! Ik wilde er geen soep van maken deze keer. In de keukenmachine: restje spitskool, restje broccoli, klein beetje komkommer (zie vorige week), restje coleslaw, paar frietblokjes, een stukje kabeljauwburger en een rauw ei. Dit tot een fijne massa gedraaid. Een ovenbakje ingesmeerd met olie, beetje paneermeel op de bodem, het mengsel erin en bedekt met de vorige week gemalen comté en parmezaan gemengd met paneermeel. In de airfryerXL, 20 minuten op 160°. Op tafel de laatste 2 stoofpeertjes, een kommetje met stukjes komkommer met verse dille en babytomaatjes, zie startfoto. Heel leuk om te proberen. Het was echt nog heel smakelijk ook. 

Dan dinsdag weer een beetje een gekke combinatie. Er stond nog een flinke rest Turkse stoofpot maar met heel weinig vlees er nog in. Deze saus heb ik gemengd met de fijngemaakte spitskool en wortel die ik schoon had weggezet. Aan de kook gebracht en even laten sudderen. Een paar aardappelen gekookt. En een grote entrecote ingesmeerd met zwarte peper gebakken in een klontje zoute boter. Een heerlijke maaltijd al met al. En ja, vlees kan prima in de airfryer, maar in boter gebakken is soms ook wel erg lekker toch?

De volgende dag rode kool uit de slowcooker. Vrijwel volledig volgens recept. Zelfs appelstroop en palmsuiker in huis. In plaats van gemberpoeder een theelepeltje gemberstroop. Komijn in plaats van fenegriek. Een vers laurierblaadje uit de tuin. Na 7½ uur op laag hebben we het gegeten met een paar plakjes uitgebakken rookspek en witte rijst want de aardappelen waren op. Heerlijk spek maar voor mij te vet, dus maar één plakje om te proeven. En met aardappelen vind ik het lekkerder. De helft ingevroren. 

Donderdag witlofsalade met sinaasappel en mayonaise. Daarbij een eenvoudige omelet, flink wat plakjes salami in stukjes, een ui, 2 tenen knoflook, 4 eieren, zwarte peper en een beetje geraspte kaas door elkaar geklutst en 10 minuten op 190° op de bakplaat gebakken in de airfryerXL. Vóór de omelet even een naanbrood afgebakken.

Ondanks het vervelende corona-gedoe gasten aan tafel op vrijdag. Een broer en schoonzus kwamen eten. 

Na wat hapjes zoals paté, droge worst, een olijf met een glas cava, aten we pompoensoep. Volgens recept gemaakt in de soepmachine. Er was ietsje meer pompoen en de aardappel was ook ietsje groter, dus iets dikkere soep. Ik heb wel een deel van de schil licht afgeschild omdat dat een lelijk stukje was. Heerlijke fluwelige soep. Opgediend met kiemen en verkruimelde feta. Lekker hoor. En hier paste een glas Grüner Veltliner perfect bij.

De peer in bladerdeeg maakte ik met plakjes hartige taartdeeg. Twee rijpe peren door de midden gesneden, grotendeels van hun schil ontdaan, klokhuis voorzichtig verwijderd met een lepeltje. De helften op de met koffiemelk besmeerde plakjes gelegd en gevuld met blauwe kaas, dadelstroop en walnoten. Door het te vroeg klaar te zetten aan het eind van de ochtend werd het niet wat het had moeten zijn. Te nat geworden denk ik. De peer met kaas heerlijk, de deegplakjes niet genoeg 'opgebold', dus iets te hard. Wel een heerlijk hapje volgens de gasten die ook de zeer krokante deegplakjes op aten. 

Omdat er bijzondere verse worsten lagen van de Amsterdamse worstmannen maakte ik toad in the hole. Precies volgens recept. 's Morgens klaargezet dus iets langer in de grote oven. Voor 2 personen kan het natuurlijk ook in de airfryer. De sperziebonen 5 minuten gekookt en daarna 45 minuten in de ecostoof. Alles precies goed gaar op dezelfde tijd en erg lekker. Een fles Chateau Fontenil uit 2005 dronken we bij de peer en de toad.

Na de kaas, een heerlijk stukje heel oud met een puntje oude port, aten we een yoghurt-mascarpone dessert. De link die ik ooit had voor dit eenvoudige receptje doet het niet meer dus: 250g Griekse yoghurt, 250g mascarpone goed mengen met 3 eetlepels suiker en het merg uit een vanillestokje. Dat laatste heb ik vervangen door 2 lepels witte basterd doortrokken met een oud vanillestokje wat ik altijd heb klaar staan. Onder in de glazen wat fruit, in dit geval was dat stukjes kiwi, en bovenop eventueel een verkruimeld koekje of gehakte noten of muesli of cruesli. Ik deed dat met een halve kiwi en een paar eerder gekraakte walnoten als extraatje. Was een heerlijk afsluiting van een mooi diner. Overigens wel aardig wat teveel voor een dessert na zo'n flink diner dus de volgende dag opnieuw een lekker dessert. 

En na al dat lekkers nog koffie met een glas calvados, niet voor de bob, en een stukje chocola, heerlijk etentje met fijne mensen.


De laatste dag van deze blogweek was afwas-uitrustdag. Als maaltijd een stukje worst en hapje paté. Een grote kom soep met feta met crackers en brood. Een flinke kom dessert. Koken was dus niet nodig.

En vandaag, zondag....  In ieder geval iets met forel, want die heb ik uit de diepvries gehaald. Daarover volgende keer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten