zondag 7 juni 2020

Coquilles, karbonade, spitskool en roodbaarsfilet uit de airfryer; Italiaanse caponata uit de slowcooker; telor-eieren, paksoi, lekkere soep, leuke week.

Coquilles met spek.
Van de pasta-ovenschotel van zaterdag was genoeg over voor samen. Een stukje van de omelet van donderdag paste daar goed in. En de gesneden chorizo was ook een fijne verrijking. Met een lekker glas wijn er bij een best maal voor pinksterzondag.

We hadden op 2e pinksterdag de oudste van de twee kleinzoontjes een dagje in huis. Die werd opgehaald door ouders en broertje en we aten hier gezamenlijk een maaltijd van de toko in ons dorp.

De volgende dag nog genoeg rijst, twee soorten. Daarbij lamsoren even gesmoord in wat boter en ik had telor-eieren in chilisaus gemaakt. Met ook nog een paar restjes groenten van de toko een heerlijke maaltijd.


Woensdag een Italiaans slowcooker-recept, caponata. Met stukje schil van limoen, 100g linzen, lepeltje olie, ½ grote aubergine, 1 kleine rode ui, ½ rode paprika, 2 kleine stengels bleekselderij, 1 tomaat van 145g, 1 grote teen knoflook, 20g kappertjes, beetje suiker, beetje azijn, flink wat zwarte peper en 250ml water met bouillonpoeder. Het laatste uur een rest van de spitskool met 1 slavink en rijst van de vrijdag vorige week, in de pot er bij gedaan. Iets minder Italiaans, meer wel heel erg lekker. Doordat ik in de namiddag nog 2 stokjes met ieder 3 coquilles omwonden met spek had gegrild in de airfryer XL op de grillplaat, was de maaltijd wel iets te veel. Lekker voor later of in de soep.


De volgende dag geroerbakte paksoi met eveneens maar wel even apart geroerbakte aubergine. De halve aubergine die er lag wilde ik graag mengen met de paksoi, maar heb toch gekozen die eerst even apart te wokken en na het wokken van de paksoi daar bij te doen. Zo gedaan. Met gekookte aardappeltjes. En we aten er een gemarineerde karbonade bij. Ruim een uur tevoren ingesmeerd. Gebakken in de airfryer in een ovenschaal op 180°. Ze waren veel dunner dan in het recept staat, 9 minuten was genoeg. Na 4 minuten ze omgedraaid en de marinade er een beetje over geschept. De combinatie van paksoi met aubergine was heerlijk. De karbonades waren precies goed en erg lekker met de gekozen marinade.

Ik heb de soepmaker gebruikt om een soep te maken van een klein restje paksoi, een flinke rest caponata, een restje van de lamsoren en saus van de telor-eieren. Ik spoel altijd pannen en bakjes even om met een klein beetje heet water en gebruik dat dan in de soep als ik van plan ben die te maken. Met natuurlijk zonodig ook nog wat water, maar door alle smaakjes is bouillon dan niet meer nodig. Deze keer alleen maar 3 x handmatig gemixt omdat echt alles al gekookt of gebakken was en de machine dan snel aanbakt. Het mixen in de machine werkt nog fijner dan met de staafmixer en geeft minder gespetter. En bij het gebruiken van de soep laat ik het dan nog even doorkoken.

Vrijdag een spitskool-ovenschotel. Met iets minder kool, prei en aardappel, zonder spek. De roodbaarsfilet die we er bij aten verving het spek. Ik heb de groenten gewokt in een beetje olie en daarna de crème fraîche er door gedaan. De aardappelen gekookt met een snufje zout en puree van gemaakt. Alles zonder peper want de puree bij de vis was heel pittig. Die bestond uit ½ rode paprika, 1 rood pepertje uit de diepvries, 2 tenen knoflook, flink wat verse oregano, ½ theelepel komijn. Dit met de staafmixer gepureerd en vervolgens gebakken in wat olie. Twee filets doormidden gesneden, tussen de stukken de paprikapuree gedaan en ook bovenop. Samen ingepakt in ingevet folie. In het mandje van de ene airfryer 13 minuten gebakken op 180°. In de andere airfryer de spitskool bestrooid met geraspte kaas in een ovenschaal zo'n 12 minuten op 180° gebakken. Met een spatdeksel er op om rondvliegen van de kaas te voorkomen. De pittige vis met de zachte spitskoolschotel waren een goede combinatie.
Voor deze maaltijd heb ik mijn beide airfryers dus gelijk gebruikt. Ik vond dat wel erg leuk :-).

Zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, aten we de heerlijke soep van resten met stokbrood en stukjes camembert die daar wonderwel bij paste. Met een lekker glas rosé van biologische wijnmaker Neleman. Zowel rood als wit als ook deze rosé smaken bijzonder goed.
Wel ook nog keukenwerk gedaan, want de volgende dag weer eters.


En vandaag, zondag, een etentje met oudste zoon en vriendin met dochter. Daarover volgende week meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten