zondag 14 juni 2020

In de airfryer: puntpaprika, 2 x drumsticks; heerlijke vismousse; in de slowcooker: gans, aardappel/selderijpuree, pompoen/aardappelpuree; 2 x een heerlijke salade met fruit en ook nog geweldig lekkere stroopwafels.


Voorbereiding jambalaya
Tafel corona-proof
Menu
Zondag eters in huis. Aan tafel binnen want geen mooi weer, maar wel afstand bewaard tussen ons en de anderen. In het abonnement wat woensdag weer was binnen gekomen zaten 2 heerlijke droge worsten, één met rozemarijn en rozenblaadjes en één met truffel. Samen met wat olijven, crackertjes en een stukje brood met olie en balsamicocrème een leuk hapje vooraf.

De vismousse heb ik gemaakt met 260g schelvis gekonfijt in heerlijke olijfolie. Een puntpaprika even geroosterd in de airfryer om het velletje er af te halen. Vis met aanhangende olie, paprika, rasp van de schil van een halve sinaasappel, 1 teen knoflook, sap van 1 limoen, een bosje koriander en 1 lepel eerst even geroosterde komijnzaad in de keukenmachine gepureerd tot een grove mousse. Intussen een lepeltje chilipoeder in de rest van de olie verwarmd. Dit scheutje voor scheutje bij de mousse gedaan en ook nog wat zeezout en citroensap. Tot er een aangename smaak en goed mondgevoel was.

Voor de jambalaya had ik de rijst al op zaterdag gekookt.
Zondag eerst de cajunkruiden gemixt. Ik had alles wel in huis. Verder ui, knoflook, chorizo (goede van de slager) en paprika gesneden. Hamblokjes en tomatenpuree er bij klaar gezet. Vlak voor het opdienen alles gebakken. Alles volgens recept maar zonder garnalen.

De drumsticks waren al een dag eerder bewerkt. Ik had 1650g wat 12 drumsticks was. De hoeveelheden aangepast en een behoorlijk dikke marinade gemaakt van olie, azijn, knoflook, rode peper, gerookte paprika, limoensap, snufje zout, cacaopoeder en tomatenpuree om de sticks mee in te smeren. Afgedekt in de koelkast. Tussen voor- en hoofdgerecht in de airfryer XXL 6 stuks gedaan en met het smart programma laten bakken. Eerder duurde het voor 2 grote sticks 17 minuten, nu waren het er 6 tegelijk. Tegelijk in de airfryer XL de andere 6 gebakken zoals in het recept staat. Het liep precies parallel. Wel erg vieze machines door dat dikke cacaomengsel.

 Een mooie mango-komkommersalade gemaakt met 1 komkommer, 2 appels, 1 mango en 1 gladde perzik. Een beetje dressing gemaakt van 1 lepel olie, 1 theelepel azijn, snufje zout en snufje cayennepeper. Voor de sier (en ook lekker natuurlijk) wat kersen bovenop.

Voor het aardbeientoetje ook de syllabub op zaterdag gemaakt. Er was maar 400g aardbeien en geen foelie en citroen in huis. Wel met limoenrasp, suiker, rosé en nootmuskaat weggezet. Met veel room een heerlijk dessert.

En toen, als klap op de vuurpijl, mocht iedereen bij de koffie een grote stroopwafel naar smaak kiezen en deze heb ik even opgewarmd in een koekenpan. Leuke verrassing. Met lekkere drankjes naar keuze.

Na de inspanning voor een mooie maaltijd op zondag, was de maandag een dag om de koelkast te inspecteren. Ik kwam nog wat al eerder gekookte penne tegen. Deze zachtjes opgewarmd in een pannetje in wat olie van gedroogde tomaatjes, samen met een paar olijven en lik mascarpone. Een stuk van de spitskool-ovenschotel opgewarmd in de magnetron. Een klein beetje rabarber en wat salade was niet genoeg groente, dus een schaal kropsla erbij gemaakt met gekookte eieren. Ik hou van zulke maaltijden.

En dinsdag, onverwacht eten van de afhaal-chinees samen met zoon, schoondochter en kleinkindjes. En de laatste heerlijke stroopwafels als dessert. Gezellig hoor.

Dan een slowcooker-recept met gans. Er was een flinke ganzenbout. Genoeg voor een iets grotere en veel kleinere vleeseter :). Die ingesmeerd met Ras-el-Hanout, knoflookpoeder en cayennepeper. In de pot. Eén grote ui en 3 tenen knoflook even gesmoord in olie. Op de bout gelegd. Dan genoeg heet water met groenten-bouillonpoeder in de pan met nog 4 verse kleine laurierblaadjes. In de andere pot van de duo-cooker een puree van 400g aardappel, 100g bleekselderij (voorgekookt want altijd te hard), 30ml kookwater van de selderij en 30g boter.  Beiden ongeveer 6 uur op laag. Aan tafel nog wat kropsla met 1 avocado in stukjes besprenkeld met wat citroensap en chilipoeder. Zo'n puree ziet er niet erg mooi uit, maar is echt heel smakelijk door de lange gaartijd.

In de jus met ui en knoflook van de gans heb ik de volgende dag 2 drumsticks die over waren van zondag opgewarmd in de magnetron. Verder daarbij een rest van de jambalaya en nog wat extra rijst. Eerst een stukje chorizo apart opgebakken en de beiden delen rijst daar door gedaan. Daar aten we een witlofsalade bij met stukjes sinaasappel.

Vrijdag waren de kinders met kleintjes weer hier om te genieten van de tuin en een hapje mee te eten. Ik bakte 3 drumsticks in de airfryer XXL met smart technologie die speciaal daarvoor beschikbaar is. Het receptje gebruikt uit het bijbehorende boekje. Ingesmeerd met een mengsel van uitgeperste teentjes knoflook, een likje mosterd, snufje chilipoeder en wat peper en een eetlepel olie. Na 20 minuten marineren in de mand gedaan en op programma gezet. Precies op tijd heerlijk en gaar. Ook een stuk varkensnek van 400g kant-en-klaar gemarineerd met piment d' Espelette en oregano, gekocht bij Brandt en Levie. Het moest langzaam garen. Eerst aangebakken in de pan en daarna nog 25 minuten op 170° in de voorverwarmde grote oven. Wat een heerlijk stuk vlees precies rosé zoals je wenst.

In de ochtend een pompoen/aardappelpuree in de slowcooker gezet. Ik kies dan een basisrecept voor aardappelpuree in de slowcooker, op 1 kilo 60ml water en 60g boter en peper en zout naar wens. Dit staat dan 7 uur op laag. Juist dat recept kan ik niet naar linken want is niet meer te vinden op internet. Maar de combinatie was heerlijk. Geen extra melk of room toegevoegd, afgegoten en gestampt. Heerlijk. 

De mango-komkommersalade van zondag opnieuw gemaakt want er lag nog een mango en genoeg komkommer en appels in huis en deze keer waren het andere kinderen :). Met 1 hele komkommer, 1 mango, 2 gladde perziken en 1 appel. Dressing gemaakt van een klein beetje olie met balsamico crème met sinaasappel en een scheutje witte wijnazijn door elkaar geroerd met wat zwarte peper.  We dronken koffie met een drankje en alleen voor de 2-jarige yoghurt met wat honing als toetje. Een heerlijke dag in de tuin.


En dan toch weer ook resten op maken want weggooien doen we niet. Dus de laatste bakjes van de afhaal-chinees opgewarmd. Bami, Foe Yong Hai en Tjap Tjoy. Ook nog een beetje rijst van de jambalaya gemengd met een rest pindasaus. Gebakken uitjes, seroendeng en kroepoek en een gemakkelijke maaltijd op zaterdag. 

En vandaag, zondag, voor het eerst tuinmelde in huis. Ik maak er waarschijnlijk dit recept recept mee, hoewel de tuinmelde groen is. Volgende week verder hierover. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten