zondag 22 december 2019

Broccoli met kaas, bitterballen, bladerdeeghapje, gebakken aardappels en peer-banaanflappen uit de airfryer, eten bij restaurant Gewoon, een beetje Indische maaltijd en kip met wortelgroenten uit de slowcooker.

Broccoli met kaas uit de airfryer werd het op zondag. Eerst even de roosjes van 1 struik gekookt, dan door olie met 2 tenen knoflook gehusseld en bedekt met plakjes cheddar. Na 10 minuten op 160° prima. Gehaktballetjes gemaakt van 300g gehakt, een beetje koffiemelk, paneermeel en za'atar en gebakken in de pan in een beetje jus. Een restje friet met de Onionchef met het zwarte mes gemalen en door een rest stamppot gedaan die nog in de koelkast stond. Dit opgewarmd in de magnetron.

De stam van de broccoli heb ik in kleine stukjes gesneden en met de rest van de stamppot in de soepmachine gedaan. En om de vriezer weer een beetje leger te krijgen ook nog een ½ krop ooit geblancheerde andijvie en wat courgette-slierten na ontdooien erbij gedaan. Met water en een puntje bouillonpoeder op stand pureren. Lekker met wat room en een cracker.
Daarna Black Angus en Old Amsterdam bitterballen van Kwekkeboom in de airfryer 7 minuten op 200°. Niet goedkoop, maar omdat wij dat maar zelden eten, liever de lekkerste.

Een reep bladerdeeg die nog in de diepvries lag, heb ik besmeerd met een beetje boter en lichtbruine suiker. In tweeën gesneden en 10 minuten in de airfryer gebakken op 200°. Leuk hapje bij de koffie.


We aten sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes. Er was 400g boontjes. Even gekookt. In een andere pan 2 tenen uitgeknepen knoflook en 3 gedroogde tomaatjes uit de olie in een beetje jus aangebakken. Dan de bonen er bij en vervolgens een flinke eetlepel pesto en een lepel balsamicocrème met sinaasappel. Heerlijk. Krielaardappeltjes, 300g, in stukken gesneden, gekookt en gemengd met olie en nasikruiden, ooit zelf samengesteld, in het mandje gebakken in de airfryer, 10 minuten op 180°. En voor de ander was er nog een bal gehakt. Voor het eerst sinds weken weer eens een goed glas rode wijn bij het eten. Dat smaakte prima.

Ik had de bak-smaak te pakken en één peer en één banaan moesten hoognodig op. Heb voor 's avonds bij de koffie nog flappen gemaakt. Twee plakjes bladerdeeg ontdooid, 1 peer, 1 banaan en een paar rozijnen gemengd met suiker en kaneel. Bovenop nog een beetje suiker en het deeg ingesmeerd met koffiemelk. In de airfryer10 minuten op 200°. Omdat ik terwijl met de slagroom bezig was even niet opgelet. Was heerlijk maar 1 minuut korter was beter geweest.

Garnalenkroketten
Hoeksche schnitzel
De volgende dag aten we na laat boodschappen te hebben gedaan een hapje in ons dorpsrestaurant Gewoon. Ik had garnalenkroketten en Hoeksche schnitzel, partner visbordje en erwtensoep compleet. Gezellige drukte en lekker gegeten.

Donderdag na oppassen in Rotterdam stoofvlees in bier uit de diepvries, eerder gemaakt door schoondochter. Wat witte rijst uit de diepvries opgebakken met een beetje sojasaus en erwten uit de diepvries "gekookt" in de magnetron.

Vrijdag kwam aan het eind van de middag de kleine kleinzoon mee uit Rotterdam. We hadden nog rundvlees over, er lagen nog Hollandse garnalen die op moesten, lekker gemarineerd in de eerstgenoemde marinade: 100g garnalen, 1 eetlepel sojasaus, kleine 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel tomatenketchup, ½ eetlepel lichtbruine suiker, mespunt korianderpoeder en 1 uitgeperste teen knoflook. Ik maakte er noodles bij en heb een groentestoofpot ontdooid en heb daar een wat Indisch tintje aan gegeven met een beetje sambal en ketjap. Op tafel verder een paar hardgekookte eieren, seroendeng, gebakken uitjes, kroepoek en apart een kommetje appelmoes. Ook de kleine at er goed van.

En de laatste dag van deze blogweek (kindje weer thuis gebracht voor het eten) kip met wortelgroenten uit de slowcooker. Met 2 kippenpoten ingesmeerd met paprikapoeder en peper. Onder het vel van elke poot een schijfje citroen en 1 geplette teen knoflook. Verder 1 extra teen knoflook, 4 schorseneren, 1 winterwortel en 2 stuks wortelpeterselie. Bedekt met 8 gedroogde pruimen. Scheut water er bij en 8 uur op laag. We aten er in de airfryer afgebakken broodjes bij.

Al met al een beetje rare week wel. Bitterballen, bladerdeeg, restaurant. Maat toch zo gezond mogelijk. Volgende week een uitgebreid kerstetentje met de kinderen en verder maar weer wat sober denk ik. En vandaag, zondag, de scholfilet is aan de beurt maar daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten