zondag 8 december 2019

Heel langzaamaan weer overeind; geroosterde bloemkool, eigen recept met vermalen pizza en gevulde paprika's uit de airfryer, paksoistamppot, stoofpeertjes uit de slowcooker, heerlijke spruiten met druiven.


Voor het eerst sinds dagen weer wat warms gegeten deze zondag.
Een klein stukje worst van de Amsterdamse worstmannen, paar gebakken aardappeltjes en aardig wat witlof.


Op maandag een halve (gekochte) pizza, maar dat was al genoeg om er uren last van te hebben.

Dinsdag iets minder koorts en daarom paar dingetjes gedaan in de keuken. We aten geroosterde bloemkool uit de airfryer, 10 minuten op 185° in het mandje. Bloemkool bewerkt door partner. Ik had daar een rest van de gebakken aardappeltjes doorheen gedaan. Het papje gemaakt met de helft van de hoeveelheden want maar ½ bloemkool. Met de worst van zondag en wat opgewarmde macaroni en geraspte kaas.

De volgende dag weer iets langer uit bed en iets steviger op de benen. We aten stamppot van paksoi. Er lag 1 struikje paksoi, ik kookte 400g aardappelen (300 was genoeg) en gebruikte in plaats van varkensfilet 185g al gemarineerde biefstuk van 3 satéstokjes. Met rundvlees is het net even anders dan met varkensvlees. Ik heb de stukjes eerst samen met de teen knoflook maar 1 minuut gebakken, toen de paksoi er bij gedaan. Niet langer dan 3 minuten. Perfect van timing, prima smaak. De garnalen mocht partner er zelf doorheen doen aan tafel en hij vond het een lekkere combinatie. Mijn maag leek dat nog niet te gaan verdragen. Met seroendeng en kroepoek op tafel een grappige, smakelijke maaltijd.

Nog steeds heel erg kalm aan donderdag. Met de magimix, heerlijke machine, ½ kaaspizza vermalen en daarna 1 tomaat. Dit gemengd met een rest spruitjesstamppot en de rest gekookt aardappelkruim. Dan 2 eieren geklutst met 100ml room erdoor gespateld en in een ingevet ovenschaaltje gedaan. Afgedekt met plakjes cheddar. Op 160° in de airfryer beetje langzaam verwarmd. Na 20 minuten prima. Niet lang in de keuken, restjes op en lekker gegeten. Wat een leuk experiment om iets te doen met een rest pizza.

Er waren 2 Nashiperen meegekomen met de bestelling van Hofweb. Omdat ik geen wijn wilde open maken gezocht naar een ander recept voor stoofpeertjes. Dat werd Limoncello stoofpeertjes want een open fles in de koelkast. Maar ik wilde het wel in de slowcooker, dus even gezocht op andere recepten voor de duur van het stoven. Dat maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Het werd 7 uur op laag. De peren geschild en in stukjes gesneden. Een rode grapefruit uitgeperst (omdat die nodig op moest), 100ml sap, aangevuld met 150ml limoncello. Sap met een klein stukje kaneelstok en 1 jeneverbes, 15g suiker en een koffielepel vanillesuiker even aan de kook gebracht. Alles in de pot en afwachten maar.

We aten 's avonds spruiten met druiven.  Er zaten nog 328g spruiten aan de stam die ik in water had staan in de keuken. Wel lekker veel druiven, 150g en 50g vers-gekraakte walnoten meegebakken. De laatste worst uit de pan voor partner en een in de airfryer afgebakken stokbrood er bij.

Later op de avond maakte ik van een rest garnalen die echt op moesten een cocktail voor partner. Het was nog 60g dus alles voor de saus in aangepaste hoeveelheden.

Dan al weer de laatste dag van deze blogweek. Een salade met winterpostelein. Voor de salade 50g postelein, 1 grote kastanjechampignon, 1 teen knoflook en wat bieslook nog uit de kruidentuin even gebakken. Door 1 flinke eetlepel crème fraîche wat tijm, blaadjes oregano, ook uit de kruidentuin en basilicum uit het potje binnen, gemengd. Lekker en gezond.

Met 1 groene en 1 rode gevulde paprika gemaakt. Een rest bloemkool meegebakken met 1 sjalotje en 1 teen knoflook, daarna 2 lente-uitjes en vervolgens 4 fijngesneden gedroogde tomaten erbij. Dan 3 grote kastanjechampignons en 2 eetlepels roomkaas toegevoegd en wat gedroogde oregano, peper en zelfgemaakt kruidenzout. Ik heb de paprika's gebakken op de bakplaat in de airfryer met een klein beetje water er op. Na 10 minuten op 170° perfect.


Al met al was het natuurlijk toch veel werk en was ik goed uitgeput. Maar ja, lekker eten blijft natuurlijk wel belangrijk.

3 opmerkingen:

  1. O lieve Sia, wat ben je aan het 'kwakkelen' ! Het hakt erin zo'n griep, want dat is het wel toch? En inderdaad, goed eten is juist nu zo belangrijk. Het kost energie om ziek te zijn en zeker om te herstellen! Eiwit vooral, zó belangrijk. Ik hoop echt dat je eten steeds beter gaat smaken, dat scheelt zoveel!! Ik wens je alle kracht, energie en beterschap!!
    Liefs Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het was bar Florina. Maar het ergste is voorbij nu. Griep samen met mijn andere gezondheidsprobleempjes was zwaar, maar met o.a. ondersteuning van de longarts weer op de been hoor. Bedankt voor je lieve bericht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig! Het een zal het ander versterken (griep-probleempjes). Neem je tijd om te herstellen. Niet teveel hooi op je vork nemen, hoe goed bedoeld ook. Ik wens je nogmaals van harte een doorzettend herstel toe lieve Sia!

    BeantwoordenVerwijderen