zondag 28 juli 2019

Jarig en heet, heet, heet. Zuurkool, entrecote en gehaktbrood uit de slowcooker, tomatensalade, aardappel, selderie en een restje vlees in de soepmachine, groenten met kaas uit de oven en de airfryer en heerlijk gegeten bij vrienden.

Verjaarscadeaus, zo blij mee.
Zondag jongste zoon met vrouw en kind aan tafel. Ik maakte een zuurkoolschotel in de slowcooker. Wel aangepast. Er waren 2 stukken koudgerookte gansfilet. Zonde om ze onderin te leggen. Dus heb ik voor de smaak één even aangebakken karbonade in de pot gedaan, dan 2 wortels in stukjes, 1 grote sjalot, bieslook, peterselie, 500g zuurkool, kummel, peper en 200ml witte wijn. Apart in de andere pot nog een entrecote met de saus zonder vlees van rendang ketjap uit de diepvries. De zuurkool heeft 8 uur op laag gestaan en smaakte met een gekookte aardappel er bij heerlijk. De entrecote was na 5 uur echt helemaal klaar, uitgezet en een half uur voor het eten weer even op hoog. Ontzettend lekker. Eén gerookte gansfilet in plakjes erbij gepresenteerd. Een prima maaltijd.
Gerookte gansfilet
Omdat er nog wat restjes waren van één en ander werd het maandag restjesdag. Een rest couscous met kikkererwten met een beetje scherpe pindasaus, een rest zuurkool met een stukje karbonade en een tomatensalade.

De salade ging grotendeels in de soepmachine, samen met 4 aardappels, 40g selderie en nog een restje rendang-vlees aangevuld met water waar ik altijd de pannen voor om spoel.

Op maandag ook vast aardbeienijs gemaakt. Ik had 200ml slagroom ingevroren. Dat nu gebruikt. Maar omdat het na invriezen niet meer goed opgeklopt kan worden, werd het iets minder ijs, maar opnieuw wel erg lekker. En genoeg voor een dessert met een extraatje. En het werd opnieuw erg op prijs gesteld. Het is ook zo'n heerlijk recept.

We trotseerden op dinsdag de hitte met schoondochter en kleinzoon en aten pasta. Voor de lunch een kopje soep met een boterham. Voor 's avonds penne gekookt. Een doosje tomatencompote ontdooit en bij het blikje witte bonen met tomatensaus gedaan. Ook een doosje 5-kazensaus ontdooit. Eerst 100g spekjes gebakken, daar de gekookte penne bijgedaan en de kaassaus. De boontjes apart geserveerd. Ook de kleine jongen vond het lekker.

Woensdag aten we bij vrienden. In de grote stad, maar heerlijk buiten op het balkon. Aperitief met Aperol Spritz en kleine hapjes. Asperge-mosterdsoep met cognac, kaasfondue met fruitsalade, prachtig dessert. Een goed glas witte wijn er bij.
Ondanks de temperatuur goed te doen en erg gezellig en lekker. En als vroeg verjaarscadeautje een fles Pernod meegekregen.


Mijn verjaardag op donderdag vierde ik met eten met de kinderen. Weliswaar bijzondere temperatuur, maar buiten onder het afdak en de bomen toch redelijk te doen (en het kinderbadje met een laagje water werd als voetenbad gebruikt, goed idee). Een deel van het menu was al eerder door mij gemaakt zoals de tuinbonenpuree en de slasoep die we koud aten met naar behoefte room en / of rode pepers in stukjes gestoofd in Tamari. Ook de meiraapjespuree, waar ik nieuwe heb bijgemaakt (wat overigens niet nodig bleek) en de kaassaus voor de groenteschotel. Nieuwe geitenkaasballetjes er bij gemaakt. Potjes met verschillende paté's meegebracht uit Frankrijk. Voor het dessert kwam de wijnbesmoes ook uit de vriezer. Vorige zomer gemaakt van vruchtjes van de Japanse wijnbes en kroosjes, een kleine pruimensoort, uit eigen boom. IJs en kaas waren geen werk verder.

Op de vroege morgen Italiaans gehaktbrood klaargezet.
Dat gehaktbrood op deze manier was best nog veel werk. Met de Onionchef met beide messen alles fijn en fijner gemaakt. Met water in plaats van melk. En met uit Frankrijk meegebrachte mimolette. 
Het geheel afgedekt met ontbijtspek verdeeld over de twee potten van de duo slowcooker. Het stond langer aan dan nodig en zat een beetje vast aan de bodem. Wel een heerlijke smaak.

Wijn bij hoofdgerecht
Dan de groenten. In de al eerder gemaakte kaassaus heb ik wat kerrie gedaan bij het opwarmen. Voor de groenten gekozen voor 2 rode en 1 groene paprika, 4 stengels bleekselderij, 2 flinke wortels, 2 rode en 2 gele uien en doperwten uit de diepvries. De wortel en bleekselderij even gekookt met de doperwten. Daarna het geheel gebakken en in de ovenschaal gedaan. Kaassaus erover en 3 witte boterhammen met peterselie uit de magimix erover gestrooid. Inmiddels 35° dus best wel warm voor keukenwerk.

Het was ook 's avonds erg warm, gezellig en druk dus foto's vergeten. Het smaakte allemaal prima. We aten en dronken wat op het menu stond behalve de koffie met chocolade haan aan het eind. Toen was iedereen wel verzadigd. En waardering is waar we het voor doen nietwaar. Mooi en vooral lief cadeau-grapje van partner.


De volgende dag weer erg warm. De ouders met klein jongetje waren blijven slapen. Enige tijd geleden had ik bananen ingevroren. Daar maakte ik nu een bananenijsje van als fruithapje. Is dus echt alleen maar banaan. Bevroren in stukjes in de keukenmachine en een paar keer laten draaien en tussendoor even een beetje bij elkaar schrapen. Leuk en lekker op zo'n warme dag. Voor 's avonds niet gekookt maar alleen wat crackers met paté gegeten.

De laatste dag van deze blogweek aten we de rest van de groenteschotel met extra kaas, de mimolette, opgebakken in een ovenschaal in de airfryer, puree opgewarmd in de magnetron en de rest van gehaktbrood even opgebakken met wat boter en pindasaus. Oud eten als nieuw.

En vandaag, zondag? De temperatuur is weer normaal. De tuin is opgefrist. Nu nog een idee voor een maaltijd. Daarover later weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten