zondag 5 mei 2019

Restjes eten, witlof met zalm uit de airfryer, Indische hachee uit de slowcooker, vruchtenmoes uit de soepmaker en een quiche uit de grote oven. En een heerlijke maaltijd gekookt door zwager.

Een doosje zuurkool met aardappel en een pannetje andijviestamppot in de koelkast. Die moesten op deze zondag. Eerst twee voorgerechten, een kopje soep met een crackertje, daarna een kommetje tomaat met wat jus van de geroosterde tomaten van vorige week en tuinkers. Bij de prakjes vers gebakken worstjes, Porc en Leek, van Brandt en Levie. De zuurkool ging naar meneer en de andijvie naar mevrouw.

Maandag witlof met zalm uit de airfryer. Twee flinke stronkjes witlof gehalveerd en 6 minuten gekookt, saus van 50ml room en 50g roomkaas, 100g zalm, dille en geraspte kaas naar smaak. Na 10 minuten op 160° was het prima. Voor ieder een eerder afgebakken ciabattabroodje er bij. Zalm in plaats van ham is echt heerlijk.

De eerste aardbeien van dit jaar als toetje met een beetje slagroom. Lekker....

 De volgende dag de andere twee worstjes van zondag, sperziebonen en aardappelpuree met paprika uit de diepvries. Dat recept voor sperziebonen ging niet door, want beetje moe en laat terug van wegbrengen kleinzoon, dus gewoon de boontjes gekookt en gegeten met wat vers geraspte nootmuskaat. De puree was heerlijk pittig.

En dan onze jaarlijkse lentemaaltijd met de broer en de zus van partner. Mijn zwager kookt dan altijd bij ons. Brengt ook zelf mee wat we gaan eten.Visbordje met zeekraal als voorgerecht, een kabeljauw-schotel uit de oven met een erg lekkere saus als hoofdgerecht. Met gebakken krieltjes en kleine groene asperges en boontjes. En een overheerlijke taart als dessert. Geen recepten dus geen linkjes naar hoe het allemaal is gemaakt. Maar lekker was het wel. En natuurlijk heel gezellig.


De volgende dag gezamenlijk ontbijt en koffie met taart en 's avonds weer samen. We aten een rest puree en wat gebakken aardappels bij elkaar in een pan opgebakken, een rest sperziebonen en nog wat asperges en boontjes samen opgewarmd en een beetje van het visgerecht wat over was opgewarmd in de magnetron. Er lag ook nog een brado over van het visbordje. Genoeg dus.

Op vrijdag Indische hachee uit de slowcooker. De stooflap woog 350g. Verder 2 kleine uien, 3 bosuitjes, 3 tenen knoflook en 1 rode peper fijngesneden en met 2 verse laurierblaadjes van de struik aangebakken. Het vocht, 100ml water, 2 eetlepels ketjap, 1 theelepel bouillonpoeder en 1 theelepel azijn even opgewarmd, want...., geen koude vloeistof op warm vlees! Nog 3 kruidnagels in de pot, 's avonds klaargezet, 's morgens aan en 8 uur op laag. Er bij rijst uit de rijstkoker en twee inspirerende recepten voor gekookte komkommer. De kleine kleinzoon at mee, dus wilde ik de komkommer koken. Dat gedaan maar dan niet met de beschreven peterseliesaus, maar met de dilleroom uit het andere recept. Lekker makkelijk want ook de avond tevoren al klaargezet. Kleintje niet enthousiast over de komkommer, maar wel heerlijk rijst gegeten met wat vruchtenmoes. Een ei bij het ontbijt maakt het ook nauwelijks eten van vlees weer goed nietwaar.

Op de laatste dag van deze blogweek maakt ik in de soepmachine een vruchtenmoes van appel, banaan, blauwe bessen en een scheut sinaasappelsap. Heerlijk.


De ouders aten mee 's avonds. Ik maakte een quiche, natuurlijk aangepast. Er was 100g spinazie, 75g gemengde sla en 225g eikenbladsla. Dit geslonken met 2 sjalotten, 3 tenen knoflook en 100g gerookte spekjes. De rest volgens recept alleen met 2 grote tomaten in stukjes in plaats van cherrytomaatjes waarvan ik het binnenste nat heb weggelaten. In de grote oven, want voor 4 personen is de vorm die in de airfryer past te klein, maar kan dus ook prima voor 2 personen in de airfryer. De quiche was smakelijk, maar niet O.K. Geen krokante korst terwijl ik hem wel eerst 5 minuten had gebakken zonder vulling. Te nat, niet stevig genoeg na 50 minuten waarvan de laatste 10 op 200°. Jammer. Smaakte gelukkig echt wel heel goed. Probleem? De groenten te nat gelaten, 400cc room en melk is teveel op 2 eieren, de basis moest langer en met een namaakvulling goed gebakken worden. Zag er wel mooi uit, maar door de drukte kwam er niets van een foto.

Voor de kleine jongen wat diepvrieserwten "gekookt" in de magnetron samen met wat hamblokjes. Een aardappeltje gekookt in een pannetje. De moes beviel hem het beste :-).

En vandaag, zondag, maar eens rustig naar alle resten kijken in de koelkast. Daarover volgende week.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten