zondag 21 april 2019

Geroosterde aardappelpuree, puntpaprika met tonijn en rollini uit de airfryer, puree met paprika uit de slowcooker, soep uit de soepmaker, eiercurry, witte asperges, gekruide geitenkaasbolletjes.

We zijn de week begonnen met resten van het diner van zaterdag. De ganzenbouten waren per twee verpakt en ik heb ze alle zes gebraden in de Römertopfen. Er was er dus 1 over. Het vlees van het bot gehaald en langzaam opgewarmd in wat boter. We hadden verder nog genoeg asperges over. Deze zijn op stand 450W 5 minuten opgewarmd in de magnetron. De rest aardappeltjes gepureerd met de staafmixer en gemengd met een restje puree van vrijdag. Op zoek naar "puree in de airfryer" kwam ik mijn eigen weblog tegen van 2 jaar geleden. Leuk recept voor geroosterde aardappelpuree. Ik heb deze keer twee tenen knoflook samen met verse rozemarijn even gebakken in wat boter en dat door de puree gedaan. In een ovenschaaltje bestrooid met geraspte kaas en in de airfryer gebakken, 15 minuten op 180°.
Gebakken paprika's met tonijn.
Maandag een salade gemaakt. Babyspinazie, rucola, tuinkers, peterselie, bieslook, avocado, komkommer en een scheut balsamicocrème met rode sinaasappel. Verder een puntpaprika met tonijn. Een blikje tonijn van 160g, 1 puntpaprika, 1 flinke tomaat, 1 kleine ui, 2 tenen knoflook en een beetje zwarte peper en tijm. De airfryer op 170° en de paprika's in de bakpan 10 minuten er in gehad. We aten er in de oven afgebakken Turks brood bij.

De volgende dag echt vleesloos voor mij, eiercurry met broccoli. Voor partner was er nog een stukje gans. Een klein half potje abrikozenchutney van mijn broer en een restje eigen sambal waren de basis. Daarbij 1 kleine ui en 330g broccoli, roosjes en stam en 50g kokoscrème opgelost in 100ml heet water. Broccoli eerst even gekookt, ui even gebakken met de kokos. Eieren 8 minuten gekookt en rijst in de rijstkoker. Nog een stukje Turks brood er bij van de dag er voor. In een droge pan even rauwe amandelen gebrand want geen cashews in huis. Heerlijke maaltijd.

Woensdag pasta met eryngii. Er was 100g eryngii in huis. Bieslook, tijm en peterselie uit de kruidentuin. Eén ui en 2 tenen knoflook gefruit, de rest er bij en 100ml witte wijn en 100ml slagroom toegevoegd. Intussen 200g penne gekookt. We aten er rucola bij en verse worstjes met tomaat en salie gebakken in een klontje boter.


Soep gemaakt in de soepmachine van resten bonennat, komkommer, groene asperges, broccolicurry, rijst en een doosje bouillon van konijn en vis uit de diepvries.
Lunch-soepje in de zon.
Donderdag witlofsalade. Met een vegetarische spinazie-kaas rollini even 8 minuten opgebakken in de airfryer op 170° en voor ieder een grote in de magnetron gepofte aardappel. Voor de salade gebruikte ik 1 stronk witlof, ¼ geschilde komkommer, 1 sinaasappel, 1 lenteuitje en wat witte druiven. Peper en een heel klein beetje zout en een scheut olie en mango-azijn. De aardappel uitgehold en wat mayonaise er op/in.

Ook maakte ik donderdag gekruide geitenkaasbolletjes. Van 200g 12 bolletjes. De za'atar had ik zelf eerder gemaakt zonder sumak. Verse laurierblaadjes er in. Pas zondag proeven als hapje vooraf.

De eerste witte asperges aten we de volgende dag op klassieke wijze met ham (porchetta en prociutto), gekookt ei en gesmolten boter. In de magnetron gestoomde krieltjes er bij. Mmmmm.
Onverwacht ook schoondochter en kleine kleinzoon aan tafel dus extra beenham en erwtjes en sla van babyspinazie. Toch weer een mooie tafel.

Ik maakte vast aardappelpuree met paprika in de slowcooker om in te vriezen, want er kwamen drukke dagen aan en de paprika's konden niet te lang meer wachten. Met 500g aardappelen en 4 paprika's, rood en groen, 2 pepertjes, rood en groen  en 60g boter en 60ml water 7 uur op laag. Door de paprika teveel vocht in de pan, afgegoten en alles door elkaar gestampt en ingevroren. Geen extra melk of room er bij gedaan. Dat kan eventueel nog wel later als we het gaan eten.

Op de laatste dag van deze blogweek aten we bij vrienden.
Met name pannenkoeken, met kaas, met spek of beiden of appel/kaneel of puur, heerlijk allemaal. Maar natuurlijk ook allemaal lekkers er om heen zoals geroosterde groenten en kazen, brood, smeerseltjes en ijs met warme chocola toe. En lekkere wijn en lekkere drankjes en chocolaatjes. Heerlijk en gezellig.

 En vandaag, zondag, uitgebreid paasetentje met kinderen met o.a. de geitenkaasbolletjes. Daarover verder volgende week.

                                                         Fijne Paasdagen allemaal.
Cadeautje van kleindochter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten