zondag 12 mei 2019

Soep van resten in de soepmaker, vegetarische pastasaus en babi ketjap in de slowcooker, kabeljauw, bloemkool en gebakken aardappeltjes uit de airfryer, eenvoudige macaroni en heerlijke gebakken champignons.


Op zondag de "resten van een losbandig leven" (grapje) opgemaakt voor zover bij elkaar passend. Eerst in de soepmachine een soep gemaakt van de rest van de quiche, het deeg heb ik er niet bij gedaan, dus met name groenten, melk, room en ei. Ook een restje gekookte aardappel en erwten en een rest saus van de kabeljauwschotel er in. En natuurlijk water. Omdat alles al een keer gekookt of gebakken was eerst handmatig gemixt om aanbranden te voorkomen want veel room e.d. Een heerlijk dikke, vissige romige soep. Goed gegaan, maar wel een beetje aan de bodem van de machine geplakt. Die heb ik uitgekookt met schijfjes citroen in water en met een sponsje schoongemaakt. We aten verder opgebakken rijst met stukjes Indische hachee en hamblokjes. Een schaaltje komkommer met nog wat dille-roomsaus was er lekker bij.

Maandag vast voor de volgende dag een vegetarische pastasaus gemaakt in de kleine slowcooker. Ik heb eerst 2 kleine witte en 2 kleine rode uien, ½ bol knoflook en een flinke sjalot even aangebakken in olijfolie. Daarna in de pan: 3 flinke wortels, 3 stengels bleekselderij, 1 rode paprika, ½ courgette, 1 blik tomaten, 1 potje tapenade van zongedroogde tomaten (ooit van iemand gekregen) en een bos bij elkaar gebonden verse kruiden: oregano - peterselie - tijm - rozemarijn. Geen verse tomaten in huis daarom heb ik er nog 4 eetlepels passata door geroerd. Na 2 uur op hoog gecontroleerd. Nat genoeg. Daarna de pot op laag gezet en na zo'n 4 uur even gekeken of het al klaar was. Heerlijke saus, even in een kan gedaan om de staafmixer er door te halen. Grotendeels ingevroren natuurlijk.


We aten kabeljauw, met paksoi. De kruidenmelange heb ik in grote lijnen in de vijzel aangemaakt volgens de ingrediëntenlijst. Waar % bij staat zegt iets over hoeveelheden, maar verder is het gokken en proeven. Ik had gedroogde sereh, - bieslook, - dille, - peterselie, mosterdzaad, uienpoeder en citroenpeper, waar ook wat zout in zit. Voor het kaasmengsel heb ik 100g roomkaas, verse peterselie en dille uit de kruidentuin en wat witte peper gebruikt. De vis, 2 stukken kabeljauw, samen 260g, 5 minuten gebakken in de airfryer op de bakpan op 180°. In plaats van rijst couscous. De paksoi even gekookt en samen met het kaasmengsel door de couscous gedaan. Een beetje droog maar wel smakelijk maal.

De volgende dag at onze kleine kleinzoon mee. Macaroni gekookt, kaas in blokjes gesneden en toegevoegd, hamblokjes toegevoegd, benodigde vegetarische saus opgewarmd. Prima eenvoudige maaltijd, de kleine man vond het heerlijk. Met als toetje nog een beetje vruchtenmoes.

Woensdag geroosterde bloemkool uit de airfryer. Ik had de helft van een flinke bloemkool gedaan, 225g. De 10 minuten op 185° was teveel, de laatste minuten op 165° gezet. Had nog iets minder gemogen, hoewel wel lekker knapperig met de kruidenolie. Met een in een pan gebakken verse worst en een in de magnetron gepofte aardappel. De andere helft van de bloemkool 4 minuten geblancheerd en ingevroren.

En dan gebakken kastanjechampignons. Partner is niet erg gek op champignons, maar deze meest klassieke wijze van bakken is zeer acceptabel. We aten ze samen met een witlofsalade met sinaasappel en gebakken aardappeltjes. Bij de witlof gedroogde walnoten (gekregen van de eigenaresse van stoere mooie dingen) even geroosterd in een druppeltje lekkere olijfolie in plaats van pecannoten. De aardappels, 600g, in blokjes gesneden en na een tijd in het water, zeker een uur, gehusseld met een beetje olie met zelfgemaakte nasi kruidenmix. Eerst in de voorverwarmde airfryer 15 minuten gebakken op 100°, daarna nog 25 minuten op 185°. Beetje schudden tussendoor. Heerlijk.
Voor de champignons wat zoute boter in een bakpan, 125g paddestoelen, 3 tenen knoflook en wat fijngesneden broodbeleg-resten er bij. Fijngeknipte peterselie er over. Heerlijk.

Op donderdag ook vast voor de volgende dag de babi ketjap gemaakt in de slowcooker. Met 300g hamlap, 100g gerookte spekblokjes en verder ongeveer volgens recept met aangepaste hoeveelheden. Extra 2 blokjes gekonfijte gember en in plaats van sambal een theelepel spicy curry gemaakt door een neef, waarvan ik dus niet weet wat er in zit. Na 6 uur op laag perfect van smaak en structuur. Vrijdag dus opgewarmd, opgediend met gekookte sperziebonen en noodles.


Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, aten we in Rotterdam in het theatercafé, voorafgaand aan een bezoek aan Oude Luxor theater voor de laatste voorstelling van dit seizoen van Het Groot Niet Te Vermijden.
Zalmtartaartje, hamburger en aardbeienmousse. Gezellig en lekker.

En vandaag, zondag, zoals wel vaker, de koelkast controleren op resten. Daarover volgende week.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten