zondag 3 februari 2019

Geroosterde bloemkool, gekookte eieren en bloemkoolovenschoteltje uit de airfryer; paksoi uit de wok; goulash uit de slowcooker en zeer eenvoudige macaroni.

Panklare schollen in de diepvries voor deze zondag. Gekozen voor bakken in olie. Ik ben uitgegaan van dit recept van schol met bloemkool. De bloemkool, een halve, is geroosterd in de airfryer maar dan met vers geknipte dille uit de kruidentuin en twee uitgeperste tenen knoflook in zonnebloemolie in plaats van de aangegeven poeders. Na 8 minuten op 185° naar 160° gezet om verbranden te voorkomen. Basmatirijst in de rijstkoker. De vis in ongeveer een halve fles zonnebloemolie gebakken in een grote bakpan op het gas. Zowel de 1e als de 2e kant hadden nog ietsje langer gemogen, wel helemaal gaar maar partner wil graag nog krokantere graatjes. Na het bakken van de vis de olie grotendeels uit de pan gedaan en dan een klont boter er in voor de heerlijke smaak van de "jus". Olie bewaard voor de andere 2 schollen die nog in de diepvries liggen.
Dille en knoflook al vroeg in een schaaltje olie gezet. Heerlijke geur in de keuken. Verdere foto's ontbreken want de vis moest natuurlijk zo warm mogelijk gegeten worden. Zowel de vis als de bloemkool zeer geslaagd. De rijst is altijd goed in de rijstkoker (en ook altijd te veel :).

Weliswaar zitten we midden in de winter, maar de volgende dag toch een zomersalade gemaakt. Met Romaanse sla, stukje komkommer, zwarte olijven, zilveruitjes, verse peterselie en er bleek al wat knoflookbieslook boven de grond. Dressing van sinaasappelsap, mosterd, olie en peper. Ook heel lekker op het geroosterde brood. Omdat ik dat graag een keer wilde uit proberen eieren gekookt in de airfryer. Het waren geen heel grote eieren. Voorverwarmd op 120° zonder het mandje. Dan de 4 eieren er in en op 12 minuten gezet. Helemaal perfect. Nog een beetje hutspot en een dikke geroosterde boterham als bijgerechtjes. Een uurtje vooraf een kom restjessoep die er nog was. Als toetje een kommetje laatste mango-kaki-ijs uit de diepvries. Ook vandaag weer een lekker glas rode wijn er bij.

Dinsdag iets te moe om te koken dus.... Deze keer zeker niet te vet en lichtjes te zout door de vele kazen. Maar lekker...


Woensdag paksoi uit de wok. Het wit van een flink deel van de struik paksoi gebakken in de olie met knoflook. De rest van de rijst er bij. Dan het groen van de paksoi en een klein beetje blad van romaanse sla er in laten slinken. In een rest jus van olie en boter van de schol verse worstjes van de Amsterdamse worstmakers gebakken in een pannetje. Heerlijk.

Dan bloemkool met kaas. Heel eenvoudig recept, gemakkelijk klaar te maken in de airfryer.
Kleine helft van bloemkool even gekookt. Saus gemaakt met de helft van de ingrediënten. Direct na het koken er in, 10 minuten op 180° was genoeg. Een zakje biobaby-aardappeltjes gegaard in de magnetron. Deels voor later. Schaaltje komkommer extra.

Vrijdag goulash met zoete aardappel in de slowcooker. Met 500g riblap, 1 flinke ui, 1 puntpaprika,  bouillon van bouillonpoeder, vers laurierblaadje en wat paprikapoeder en komijn. Na 5½ uur op laag 1 flinke bataat (zoete aardappel) toegevoegd. Iets teveel vocht, ietsje te flauw. Misschien meer paprika of paprikapoeder volgende keer. Wel in totaal teveel voor 2 personen.

Op de laatste dag van deze blogweek macaroni. Als je zoekt op 'macaroni, ham en kaas' krijg je vrijwel alleen recepten waarin de kaas eerst tot (bechamel)saus moet worden gemaakt en de schotel in de oven moet. Ik wilde de echt ouderwetse manier van mijn moeder vinden. Weliswaar was dat destijds zonder rucola en is dat het bij mij nu ook, maar dit recept is precies de eenvoud die ik zocht. Gekochte biologische macaroni (altijd in huis voor noodgevallen) gekookt gewoon in een pan met water voor 2 personen. Ik heb wel wat gerommeld met de kaas, want een stukje Reade Jutterkaas, een beetje biologische smeerkaas en wat feta heb ik aangevuld met geraspte kaas tot 75g. Wel een bol mozzarella en 100g hamblokjes gebruikt. Net voor het opdienen er een handje verse platte - en krulpeterselie en vers gevijzelde zwarte peper in gedaan. Op tafel een schaaltje cherrytomaatjes en geraspte oude kaas. En waarom deze zeer eenvoudige versie? Ik heb op een nare manier mijn voet gestoten en dat voelde als een flink gekneusde middelste teen met uitloop naar de voorvoet. Erg pijnlijk en lastig dus. Daar kun je verder niets aan doen dan voorzichtig door het huis sloffen toch? Eėn van de vele dingen waar je van kunt zeggen: "gaat vanzelf weer over" :-). En lekker eten blijft toch elke dag wel een doel in mijn keuken en aan tafel.


En vandaag, zondag; opnieuw eieren uit de airfryer als ontbijt. Zachte dus deze keer. En vanavond iets met gerookte gansfilet. Volgende week meer daarover.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten