zondag 2 december 2018

Vegetarische spruitjestaart in de airfryer, compote in de soepmaker, stamppot rode kool, prachtige maaltijd bij vriendin, Italiaans stoofvlees uit de slowcooker, risotto, muffins en yoghurtijs.

Na worst, spekjes en hamblokjes op zaterdag een vegetarische spruitjestaart op zondag.
Het was bijna 200g spruitjes, even gekookt. Ik had een rol bladerdeeg liggen in de koelkast. Deze in ingevette vorm gelegd en rondom zo geknipt dat het paste. Dan 75g crème fraîche met 2 kleine eieren gemixt. Als kaas 75g feta en 50g cheddar fijngemaakt. Lepel honing erover gedruppeld en 20g amandelschaafsel er over gestrooid. Op 180° in de airfryer ongeveer 20 minuten, na 10 minuten op 160° gezet om verbranden van de amandelsnippers te voorkomen. Een heerlijke taart. Stukje over dus te veel voor ons samen.


De soepmachine gebruikt om van 4 appels, wat citroensap en een scheutje water appelcompote te maken want de appels moesten echt op.

Maandag een kom soep, een stukje spruitjestaart en een restje boerenkoolstamppot. Restjes moeten ook op nietwaar.

Dinsdag rode kool, appelcompote, gekookte aardappelen en gehaktballen. We aten met zoon en kleinzoon. Ik maakte er stamppot van, gemakkelijk voor de 1-jarige. Zonder ananas, suiker en stroop. Na al de jaren koken was helemaal nieuw voor mij dat je gehakt koel moet behandelen (na het maken van de ballen in de koelkast gezet). En eerst bruin braden en dan verder laten garen in bouillon, nooit eerder gedaan. Wel goed stevige ballen, maar de jus vind ik toch lekkerder zonder bouillon eerlijk gezegd (het waren er 7).  De stamppot was uiteindelijk eenvoudig maar smakelijk.


Woensdag aten we met vrienden bij een vriendin. Ik laat de foto's spreken.
Eetkamer Begijnhof.
Hertenstoof.

Paddestoelensoep.
Drankje bij dessert. 
Tiramisu bijzonder.

En dan ook nog een garnalenhapje vooraf en kaas toe. Met heerlijke wijnen. Erg mooi, fijn, lekker en gezellig. Met onder andere een gesprek over eerst het zoete dessert of eerst de kaas op het menu moet staan. Volgens dit stukje hangt het af van of je het op z'n Engels of Frans wil doen. En, zoals je hier kunt lezen in de eerste alinea is niets zeker want kaas als laatste gang in Frankrijk. Ik kies altijd voor eerst kaas dan dessert, dan koffie met drankje.

De dag daarna de rest van de rodekoolstamppot en een bal gehakt.

Vrijdag door de voorbereidingen voor zaterdag niet veel kookpuf. De één brood met haring, de ander brood met kaas.

Zaterdag diner met vrienden thuis.

Hapje vooraf bestond uit harde worst, leverworst met truffel, olijven, cocktailaugurkjes, brood en crackertjes.

Als voorgerecht dit leuke glaasje lekkers met onder andere gerookte zalm. Ik had 200g plakjes gerookte zalm. Een stukje onderin de glazen en een stukje bovenop en verder verwerkt in de mascarpone-avocadomousse. In plaats van bieslook een takje krulpeterselie.


Dan Italiaans stoofvlees uit de slowcooker met Risotto uit de rijstkoker en sperzieboontjes met bacon uit de wok.
Voor het vlees dubbele hoeveelheden gedaan. Gebakken in extra zoute boter, dus alleen peper en Italiaanse kruiden toegevoegd. Vanwege de verschillende smaken in het vlees en de boontjes, heb ik de risotto, 200g rijst, zonder paddestoelen maar met alleen een grote sjalot en een teen knoflook gemaakt. Hoeveelheden verder aangepast. Zo'n beetje de laatste bieslook uit de kruidentuin gehaald. Voor de bonen 100g gewone bacon en 4 zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden. De bonen had ik al eerder gekookt. Omdat die dus koud waren eerst heel kort gewarmd in de magnetron en daarna bij de bacon in de wok gedaan en verder afgemaakt.

Een stukje Italiaanse kaas, gorgonzola en parmigiano reggiano, omdat dat lekker smaakt bij de prachtige Hollandse vermout

En een dessert bestaande uit een mandarijnenmuffin en fruit-yoghurtijs. Vast bereid op vrijdag.
Het yoghurtijs gemaakt in de ijsmachine met ½ mango en ½ kakifruit, biologisch-dynamische yoghurt en slagroom van Drentse aa. Met palmsuiker waardoor het licht gekleurd is.
De muffins helemaal volgens recept. Ik was al op weg toen ik bedacht dat 12 wel wat veel is, maar extra is wel leuk en ook lekker voor later. En zowaar zijn ze goed gelukt. In de grote oven.

 En wat we er bij dronken.


Een heerlijk etentje en vandaag, zondag nog een ontbijt met elkaar. Wat er te eten zal zijn moet ik over nadenken. Dan zijn we weer samen. Daarover later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten