zondag 10 februari 2019

Carpaccio van gans, kabeljauw, geroosterde paprika en witlof uit de airfryer, peertjes en uiensoep uit de slowcooker en lekker en gezellig in Restaurant Gewoon.

Zachte eieren koken voor het ontbijt in 10 minuten in de airfryer vond ik niet helemaal gelukt. Ietsje langer was voor ons beter geweest. Ik had er 2 extra in gedaan en die 2 minuten langer laten koken voor de salade 's avonds.

We aten zondagavond carpaccio van gansfilet koud gerookt. Kant en klaar gekocht en nu uit de diepvries. Gesneden met de elektrische snijmachine. Pijnboompitten geroosterd. Dressing gemaakt van olie, azijn, mosterd, peper en zout en verse peterselie. Met witlofsla met dadels. In veel recepten voor de gansfilet was spraken van dadels of vijgen. Mij leek het daarom wel een goed idee om de iets bittere smaak van witlof te combineren met dadels. Maar de eieren van 's morgens, goed gelukt trouwens, vond ik er niet zo bij passen. Ook nog 8 minuten op 180° in de airfryer opgebakken aardappeltjes. Wat een prachtig zondagsmaal.

Maandag was visdag. Een ovenschotel met kabeljauw. Er was 280g kabeljauwfilet. Verder heb ik gebruikt 100g Eringii en 100g Shiitake paddenstoelen, 1 kleine ui, 100gerookte spekblokjes, 100cc room, 25g geraspte kaas + een handje extra bovenop, slechts 320g eerst gekookte aardappelplakjes, Alouette met schil, 1 tomaat + 4 cherrytomaatjes, geen bieslook, alleen peper want zout genoeg door de kaas en spekjes. Airfryer op 170° voorverwarmd en eerst op 16 minuten gezet. Daarna nog 2 minuten op 120° om warm te houden. Een heerlijk gerecht.
We dronken er een speciale wijn bij, gekregen van oudste zoon. Heerlijk frisse wijn die goed paste bij de zwaardere smaak van paddestoelen, kaas, tomaat, spekjes en room.
Magnetron hulpmiddelen voor eieren

De volgende dag aten we een vegetarische groenteschotel met prei. Ik had 2 grote en 1 klein prei in stukjes. Een puntpaprika in stukjes zo'n 8 minuten geroosterd in de airfryer op 160°. Twee flinke tomaten in stukjes. Er stond nog 180g al gekookte stukjes aardappel. De prei 5 minuten geroerbakt, de aardappelstukjes, tomaat en paprika er bij gedaan. Ook nog een halve peper uit de diepvries en een paar tenen knoflook mee gestoofd. Geen picadillo in huis maar wel een lijst van ingrediënten. Dus een kruidenmix gemaakt van een bolletje piment, een paar gedroogde korianderzaadjes, een beetje komijnzaad en wat gedroogde oregano in de vijzel bewerkt en dit gemengd met een snufje gerookte paprika en een mespunt kaneel. Hiervan een flinke koffielepel meegebakken. Alles doorgewarmd, heerlijke maaltijd. Twee eieren hard gekookt, deze keer in de magnetron in een apart daarvoor ontwikkeld device. En na het hoofdgerecht nog wat heerlijke kaas met de rest van het broodje.

Een leuk recept om witlof weer eens anders klaar te maken. Ik heb de airfryer gebruikt. Twee flinke struikjes witlof zo'n 5 minuten gekookt en laten uitlekken. Omwikkeld met ontbijtspek (bij elkaar 10 plakjes). In een met een beetje boter ingevet ovenschaaltje gelegd. Daarbij een handje gewelde rozijnen, 3 bolletjes stemgember fijngesneden en ¾ appel in kleine stukjes. Nog toegevoegd een ½ theelepeltje bouillonpoeder, scheutje water en een koffielepel gembersiroop. De airfryer voorverwarmd en eerst 5 minuten op 120° gezet, maar dat leek toch niet goed te werken. Daarna nog 8 minuten op 180°, steeds goed gekeken en de laatste 2 minuten weer terug naar 120° om te voorkomen dat het spek verbrandde en de appeltjes uitdroogden. Precies goed en erg lekker. Voor ieder een flinke aardappel gepoft in de magnetron.

Donderdag at onze kleine kleinzoon mee. De rest goulash van vorige vrijdag uit de diepvries gehaald. Een extra bataat gekookt en de goulash daar mee aangevuld. Met een stukje bruin brood met zaadjes.
Ook stoofpeertjes in witte wijn gemaakt, 5 uur op laag in de slowcooker. Niet voor deze avond, want met wijn dus...

Ik ging vrijdag wat later in de middag het jongetje naar huis brengen en was wel wat moe.
We gingen daarom eten in ons plaatselijk restaurant. Gegratineerde mosselen, geitenkaas in spek, lamskoteletjes, varkenshaas, allemaal prima met een heerlijk glas wijn. Maar het dessert, sticky date (van eigen recept daar natuurlijk) met ijs en slagroom, wat een heerlijkheid.

En op zaterdag, alweer de laatste dag van deze blogweek, uiensoep.  Ik heb een kilo uien laten snijden door de groenteboer. Deze samen met de tenen knoflook over de 2 potten van de duo-slowcooker verdeeld en gemengd met de gesmolten boter en suiker. Na een paar uur alles bij elkaar gedaan want de hoeveelheden slonken zo dat de uien aan de zijkanten te bruin werden. Om na 5 uur karamelliseren soep te maken was 1 pot natuurlijk te klein, dus gekozen om alles in een grote pan in de oven te zetten op 80°. Prachtig lichtbruine uienmassa. Twee potten fond van 380cc die op moesten, 1 rundvlees, 1 gevogelte. Deze verdund met water en nog een biologische kippen-bouillonblokje er bij gedaan. In totaal 1½ liter vond ik genoeg. Tijm en laurier vers uit de tuin, versgemalen zwarte peper en uienpoeder en knoflookpoeder toegevoegd. Na nog eens 3 uur in de oven grote pan heerlijke soep. Een afbak-stokbrood 3 minuten in de airfryer, dan open gesneden en bestrooid met geraspte emmentaler en een paar minuten onder de grill in de oven. Wat een mooie maaltijd weer. Ik had natuurlijk wel gelijk voor halve hoeveelheden moeten kiezen. Wat meegegeven aan de buurman en de rest in de koelkast bewaard voor snel nog een keer.


En vandaag, zondag, eerst naar de stad voor een ochtendconcert, daarna maar verder zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten