zondag 30 december 2018

Wortels en gans uit de slowcooker, compote uit de soepmaker, gratin uit de oven, broccoli uit de ecostoof, gehakttaartje uit de airfryer.

Een zak regenboogpeen moest iets mee. Genoeg sinaasappelen in huis. Hoewel met alleen oranje, hele worteltjes wel mooier, toch maar besloten om ze in stukjes in de slowcooker te bereiden. Helemaal volgens recept maar zonder zout. Na bijna 9 uur op laag lekker stevig maar wel gaar. Met zilvervliesrijst uit de rijstkoker.


Maandag de resten van de omelet en de bloemkoolquiche gegeten.
Voor de volgende dagen vast compote gemaakt in de soepmachine van 2 appels, 2 peren en 2 mandarijnen met een scheutje appelsap van de boer.

Dinsdag aten we ganzenbout uit de slowcooker. Met gasten dus 4 bouten verdeeld over 2 potten van de duo. Ook de andere ingrediënten verdeeld. De PiriPiri en knoflookpeper vervangen door halve theelepels paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, gemalen kardemom, cayennepeper. Eigenlijk moest daar nog gemberpoeder en gemalen oregano in. De kippenbouillon was op dus groentebouillon gebruikt. Na 6 uur op laag heerlijk mals.

We aten er een klassieke gratin de pommes de terre bij, waarvan de beschrijving is terug te vinden in de gelinkte blogpost. Halfvolle melk gemengd met room en met de hand gesneden deze keer. In de voorverwarmde oven op 160° voor 1½ uur. En broccoli, 1 minuut gekookt en daarna ¾ uur in de ecostoof.

Vooraf een zalmrolletje. Zachte smeerkaas gemengd met peper en flink wat krulpeterselie omdat dat nog steeds volop in de kruidentuin staat. Zalmplakjes ingesmeerd, opgerold en in de koelkast.

En na afloop een heerlijk stukje citroentaart gemaakt en meegebracht door schoondochter.

Op de 2e kerstdag witlofsalade met fruit. Met een in de airfryer afgebakken stokbrood en een glas wijn in plaats van bier. De salade gemaakt met 1 flinke struik witlof, 1 sinaasappel, 1 appel en 1 banaan en verse peterselie. Extra nog een nootje gekonfijte gember.
Er stond nog een klein beetje saus van blauwe kaas van vorige week woensdag. Die was gemaakt met olie. Heb er nu crème fraîche, mango-azijn en gemberstroop doorheen gedaan naar smaak. Een uur voor het eten door de salade gemengd. Heerlijk en gezond.

Op donderdag maakte ik een gehakttaartje. In mijn verzameling een recept, maar nergens te vinden van wie en waar gepubliceerd. In 2015 vergeten er bij te zetten. Geïnspireerd daar op, 260g rundergehakt, even geruld in olijfolie, gemengd met een ½ theelepeltje zelf samensgestelde piri piri kruiden (zie bij de ganzenbout), 2 tenen geperste knoflook, 1 klein puntje spicy curry pasta eerder gemaakt door een neef die dat meebracht op visite. Geen idee wat er in zit dus, maar zeer spicy. Dan nog wat verse peterselie er door en vorm met bladerdeeg bekleed. Gaatjes in de bodem, beetje paneermeel er op voor het opnemen van vocht, gehakt er in, een losgeklopt ei deels op het gehakt. Dan het geheel goed ingepakt met bladerdeeg, randjes aangedrukt en bestreken met rest van het ei. Al wat afgekoeld daarom ongeveer 10 minuten in voorverwarmde airfryer op 180° en nog 10 minuten op 160°. Een tomatensalade met wat verse peterselie en ringetjes bosui en een schaaltje compote maakten het compleet.

Op vrijdag aten we pas na dat het kleine jongetje dat bij ons logeerde naar bed was. We hielden het bij brood met gebakken ei.

En op deze laatste dag van de blogweek werden het tosti's voor beiden. Uit het aparte tosti apparaat wat ook nog steeds in huis is.


En vandaag, zondag, een saucijs ontdooid. Ik denk met bloemkool. Maar daarover later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten