zondag 25 november 2018

Bitterballen, kabeljauw en hamburgers uit de airfryer, toad in the hole uit de oven, heerlijke restjessoep uit de soepmaker en boerenkool uit de slowcooker.

We waren een groot deel van deze zondag varend om de as te verstrooien van een vriendin. Aan boord een heerlijke soep met brood. Veel lekkernijen, koek, chocola etc. Pas laat weer van boord. Geen voorbereidingen getroffen voor een maaltijd thuis. Maar...., wel kwekkeboom bitterballen in de diepvries. Even de airfryer aan en daar hebben we met een goed glas wijn van genoten.


Maandag Toad in the Hole naar een recept van Brandt en Levie meegestuurd met mijn worstabonnement. Meng 75cc melk en 75 cc bouillon met 65g bloem. Zorg dat de klontjes eruit zijn. Voeg dan 1 ei toe en wat zout en peper en roer goed door. Laat dan 1 uur rusten. Bak 2 curryworsten met bok in 20g boter in een kleine braadslee met net genoeg ruimte om elkaar niet te raken. Als ze beginnen te kleuren van het vuur af en het beslag rond de worsten gieten. Vervolgens ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde grote oven van 200°. Ik heb de worsten eerst in een pan aangebakken want had geen braadslee van dat formaat die op het gas kon. De ovenschaal wel eerst verwarmd in de oven. We aten er een tomatensalade bij met verse kruiden en de avocadodip van zaterdag. En dronken een meegeleverd glas bokbier. Heerlijk.

Dinsdag aten we kabeljauw. Volgens een recept van de niet meer bestaande site allrecipes.nl.
Het recept: Spoel 2 kabeljauwfilets van ieder 200g af onder stromend water, droog ze af en snij in stukjes van ongeveer 5 cm en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bedek de kabeljauw met dungesneden plakjes van 1 citroen en dunne ringen van 1 grote of 2 kleine uien. Strooi daar een bosje fijngehakte peterselie over en zout en peper en besprenkel met ½ kopje witte wijn. Dan 3 eetlepels paneermeel en 1½ lepel boter in stukjes hier overheen. Naar smaak garneren met olijven en 30 minuten in een voorverwarmde over van 220° laten bakken. 
De 2 stukken kabeljauw waren samen 300g. De peterselie komt nog steeds uit de kruidentuin. Een 8-tal zwarte olijven in de schaal gedaan. In de airfryer op 180° ongeveer 20 minuten gebakken. Een beetje sla met tomaat en een in de magnetron gepofte aardappel er bij. Met een glas Grüner Veltliner. Heerlijk.

Nieuwe soep gemaakt in de soepmaker van rest tomatensaus, klein beetje vorige soep, paar kastanjes, beetje stamppot, stukje worst, heel klein beetje deeg en wat avocadodip en water. Niets vers, dus eerst handmatig gemixt. Na stand gepureerd toch gestopt want beetje aangebakken aan de bodem. Geen probleem voor de soep, wel voor de schoonmaakster :-).

De volgende dag aten we een hamburger die al klaar was. De avocado bleek jammer genoeg niet meer te eten. Ik heb daarom 2 uien in ringen gebakken. Hamburgerbroodjes even aangebakken in een beetje olie. De hamburgers 7 minuten op 180° in de airfryer. Intussen ook 2 spiegeleieren gemaakt. Blaadjes sla op het bord, de rest er allemaal bij en omheen.

Dan weer eens een dag zonder vlees. Een witlofsalade met kaas en ei werd het. Eén flinke stronk witlof, 1 mandarijn en 1 sinaasappel, 75g feta en 2 hardgekookte eieren. Lepel mayonaise en versgemalen peper er door. Heerlijk met in de magnetron gekookte bio baby aardappeltjes en wat gesmolten zoute boter.

Vrijdag een kom soep en wat gebakken aardappeltjes en sla. En een cracker met roquefort.

En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, aten we boerenkool uit de slowcooker. Onderin 1 ui, dan 200g boerenkool, 100g spekreepjes gebakken met 1 teen knoflook, 100g hamblokjes en 400g aardappelen, 80 cc bouillon er bij en na 7 uur op laag nog een rookworst er op voor ½ uur. Heerlijk.

En vandaag, zondag? Er is nog witlof, sla, spruitjes, groene paprika. Ik denk een frittata of hartige taart of zoiets. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten