zondag 28 oktober 2018

Stoofperen en zuurkool in de slowcooker, hamburger en kabeljauw uit de airfryer, komkommer-mangosalade, appeltaart en ei-muffins uit de oven.

Op zondagmorgen eerst 2 verschillende recepten stoofpeertjes gemaakt, beiden in de slowcooker.
Met witte wijn en sinaasappelsap en met rode port en ongeschild. Bij elkaar was het een kilo. Er waren een aantal peren niet mooi genoeg om in z'n geheel te stoven, dus die zijn geschild en in stukjes in de witte wijnvariant gedaan. De hoeveelheden vocht een beetje geschat en aangepast aan het aantal peertjes per pot. De ongeschilde peren laten afkoelen buiten het kookvocht (bij het serveren natuurlijk gecombineerd), de stukjes in witte wijn in hun kookvocht.

Er lagen nog 2 dikke plakken boerenham van de biologische vleesboer die ons eiland gaat verlaten. Erg jammer dat zijn natuur niet voldoet volgens de makers van 'nieuwe natuur'. We aten de ham opgerold bij een witlofsalade. Een gekookt ei, stukjes vispastei, een vijg en wat opgebakken rest aardappelpuree en het was weer een lekkere maaltijd.

Maandag een hamburger. Gebakken in de airfryer op de grillplaat, 7 minuten op 180°. Met in de airfryer geroosterde stukken brood, restje witlofsla, Batavia sla, tomaatjes en stoofpeertjes.
Mayonaise en tomatenketchup, glas rode wijn. Zondagsmaal.

Dinsdag kabeljauw met avocado ook bereid in de airfryer, 15 minuten op 180°. Ik had 2 stukken kabeljauw, ongeveer 250g, 3 cocktailtomaatjes doorgesneden, 1 avocado in reepjes en 2 flinke eetlepels crème fraîche gemengd met fijngehakte verse basilicum, platte- en krulpeterselie (geen pesto in huis). De geraspte kaas erop gestrooid na een minuut of 5 want dan smelt het gelijk en gaat niet door de airfryer waaien. Met rijst uit de rijstkoker en een beetje sla. Heerlijke combinatie die vis met avocado. We aten vrijwel tegelijk met onze kleine kleinzoon. Eerst zijn eigen eten en dan nog kleine stukjes vis omdat samen eten zo leuk is.

De volgende dag een komkommer-mangosalade. Wel een hele mango maar van een heel erg grote komkommer maar een stuk gebruikt. In plaats van een pepertje een lepeltje zelfgemaakte sambal er door gedaan en in plaats van koriander, niet meer in de kruidentuin, platte peterselie. De dressing van alleen 1 lepel honing, 2 lepels olie en een scheutje limoensap. Wat zoute pinda's erover gestrooid. Echt een heerlijke salade. We aten het met een broodje van de bakker en in een beetje ghee gebakken heerlijke verse worst maar die met chermoulakruiden staat niet meer in de webshop.


Even wat resten weggewerkt in een soepje, maar in het pannetje deze keer. Een pannetje met vocht van het haantje met stukjes haan en stukjes ham, marinade van de schouderkarbonade rauw en gebruikt bij het grillen, rest boontjes, rest sla, stukje karbonade in blokjes. Eerst het vet afgeschept van het vocht van de geslowcookte haan, daarna alles er bij in het pannetje gedaan en wat water. Na even koken een heerlijk soepje.

Donderdag aten we bij vrienden. Heerlijk eten en heel gezellig.




Wel maakte ik voor vrijdag een appeltaart van een gekregen pakket.

Normaal zonder pakjes en zakjes, deze keer dus met toevoeging van boter, een ei, appels (goudreinetten, zaten ook in het pakket), rozijnen, kaneel en wat suiker. Voor deze variant de appels in kleine stukjes gesneden. Voor de grote springvorm dus in de grote oven. Ook bakte ik ei-muffins met spek voor de lunch van vrijdag.

Vrijdag dus lunch met een neef met twee zonen van 7 en onze kleine man van bijna 1. Op tafel afgebakken broodjes, geroosterd volkorenbrood, suikerbrood, vleeswaren, kaas, zoet en de muffins. Appeltaart toe.

's Avonds aten we met schoondochter en het kleine jongetje zuurkool uit de slowcooker met daarbij ontdooide runderstoofpot uit de diepvries. In plaats van speklapjes 100g gerookte spekjes even aangebakken en op de zuurkool gelegd en een half uurtje voor tijd nog een rookworst. Verder volgens recept. Apart wat gekookte aardappels. En ja, appeltaart toe.

Op de laatste dag van deze blogweek was bij uitzondering de kleinzoon voor het weekend bij ons. Hij had deze keer weer zijn eigen eten en wij aten wat verschillende resten.

En vandaag, zondag, in de middag jongetje weer ingeleverd. Voor de avond een varkenshaasje ontdooit. Wat ik er mee gaan doen, vertel ik volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten