zondag 2 september 2018

Nog een week Frankrijk, wel heerlijk gegeten, niet gekookt.


De tweede week bij onze Franse vriend in het zuiden van Frankrijk. De zondagmorgen wordt door onze gastheer gebruikt om heerlijke geuren te verspreiden vanuit de keuken. Hij werkt vast vooruit aan het diner met vrienden de dag er na. Kip met citroen en heel veel fijngesneden ui.
We eten deze zondag linzen. Met gebakken eieren. Aparte combinatie, maar lekker met een stuk brood. En vanzelfsprekend een goed glas wijn en wat voor mij onbekende kaas toe.

's Avonds aten we onverwacht bij de buren met nog 6 andere volwassenen en 6 kinderen. Hectisch, meertalig, Frans, Duits, Schots, Engels en Nederlands. Erg leuk en gezellig. We kregen een heerlijke gazpacho waarvan ik natuurlijk niet precies weet wat er in zat, maar volgens de heer des huizes gemaakt naar klassiek recept. Verder een stukje meloen, dat doen ze hier vaak, en vervolgens een braadstuk van varken met haricots verts en gekookte aardappelen en een heerlijke jus.
Natuurkijk daarna eerst wat kazen en een perentaart met een keuze uit verschillende smaken ijs als dessert.  Onze gastheer had naast wat Cider ook een bijzonder bier meegebracht. Niet geproefd, maar volgens de bierdrinkers echt heel erg lekker. De aangeboden rode wijn was ook weer prima trouwens :-).

Maandag gasten in 'ons huis'. Een oude vriendin van onze gastheer gebracht door een jonge nicht voor 5 dagen logeren. De nicht vertrok voor het diner weer naar Toulouse. Voor het diner was de kip van karkas ontdaan. Voor de lunch kregen we de "incourante delen" zoals dat zo mooi heet, klaargemaakt in de snelkookpan met bouillon, ui, wortel en plakjes aardappel. Lekker kluiven dus.
's Avonds dus de kip. Heerlijk met gele rijst. Zag er mooi uit, maar foto vergeten.
Recept voor een kip met citroen. Alain maakte het uit een Frans kookboek.


Men is hier erg goed in toepassing van resten zonder er soep van te maken zoals ik vaak doe. Rest van de aardappelen met wortel en ui en de rest van de rijst met nog een paar stukjes kip waren het middagmaal. Voor 's avond een tapasachtige combinatie van fruit, salade, avocado, radijs, paté, worst, kaas en natuurlijk brood. De mayonaise is bedoeld voor de avocado, 's lands wijs 's lands eer nietwaar.

Woensdag aten we als middagmaal gebakken bloedworst, boudain dus (ik niet) met gebakken schijven appel en een heerlijk zachte puree van aardappel. Kaas of ijs toe. Voor 's avonds had de andere gaste een heerlijke groentesoep gemaakt. Natuurlijk met een goed stuk brood er bij en een stukje kaas achteraf.


Donderdag aten we weer vis. Julienne ofwel Leng. Als filets in de oven met boter, prei, rozemarijn en Vietnamese koriander wat hier zowaar in de tuin groeit. Rijst met kurkuma als begeleider en een heerlijke koude rode wijn.






En voor de avond opnieuw behoorlijk uitgebreid gezien het eten 's middags. Alain maakte een quiche (zoiets maar dan anders) van zelf bereid korstdeeg met prei, spek, aardappel, ei en kaas. En met hetzelfde deeg wat over was ook nog een zelfgemaakte pruimentaart toe.




Vrijdag lunchten we in een restaurant in Seissan. Onder andere een salade gourmet en confit de canard. Met een erg lekkere wijn uit de Gascogne met een heel leuk etiket wat ons aan Fokke en Sukke deed denken, hoewel geen eend en kanarie maar eend en gans. Van een wijnhuis van twee broers.



En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek aten we met een paar mensen extra. Een overheerlijke stoofpot met rundvlees en wortels. Ervoor eerst een glas champagne, stukjes meloen. Bij het vlees gekookte aardappelen. Daarna kaas en een overheerlijke taart met appel en peer.

En laat in de avond een plak zure zult met stuk brood. Prima.


En vandaag, zondag, geen idee. Hierna nog twee dagen niet thuis. We zullen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten