zondag 16 september 2018

Bloemkool en verse worst uit de airfryer, heerlijke soep, quiche met Taleggio uit de oven, geglaceerde wortels en kip uit de slowcooker, Foodlogdag en bezoek aan ons plaatselijk restaurant Gewoon.

Van de markt in Frankrijk.
Het werd op zondag inderdaad bloemkool en wel bloemkool in een jasje. Het kooltje was iets kleiner dus de rest ook aangepast en minder citroen dan aanbevolen. Op de ingevette bakpan op 190° in de airfryer gezet voor 15 minuten en daarna nog 5 minuten op 150°.
Er bij een restje van de komkommer van zaterdag aangevuld met geraspte komkommer, citroensap en kruiden tot een raitasausje. In verschillende recepten voor raita kwam ik gemalen komijn en gemalen koriander tegen. Dat heb ik er extra in gedaan, van ieder een klein half theelepeltje. En de knoflook zat al in de rest komkommer. Een in de airfryer tevoren afgebakken stokbrood was een goede combinatie. En een stukje echte Franse Camembert toe.

Maandag soep gemaakt in de soepmachine. De rest van de bloemkool in z'n jasje, de rest van de raitasaus, ⅓ komkommer, wat sla en stukjes tomaat en een aardappel op de pureerstand. Ik spoel de bakjes waar ik etensresten in bewaar dan om en giet dat er bij als vloeistof. Extra kruiden zijn meestal niet nodig als ik met resten werk. Het jasje van de bloemkool en de kruiden in de raita moesten genoeg zijn en dat was ook zo. Een smakelijke stevige soep, wat geroosterde amandelen en verse peterselie en samen met brood een goede maaltijd. De rest van de Franse camembert opgemaakt.


De volgende dag een verse worst met Laos van de worstmakers. Gebakken op de grillplaat in de airfryer op 180° ongeveer 9 minuten. Dan risotto met champignons uit de rijstkoker. Hoeveelheden door de helft behalve de sjalotjes, waren klein, en de knoflook. Ik gebruikte kastanjechampignons en groentebouillon. Een handje gesneden bieslook uit de kruidentuin, een eetlepel Griekse yoghurt en wat gewone geraspte kaas in plaats van Parmezaan. En een eenvoudige komkommersalade. Voor de salade een kleine komkommer en 1 bosui gebruikt. Wat dille uit de kruidentuin en een stukje feta erover gekruimeld. Een echt heerlijke maaltijd.

Op woensdag aten oudste zoon, zijn vriendin en haar dochter hier. We deden een late warme lunch. Ik beloofde een Flamiche au maroilles omdat zij dat recept op een ansichtkaart gestuurd hadden uit Frankrijk..
Recept: 250g meel, kopje warme melk, gist (bakkersgist 10g, droge gist 3⅓g dus half zakje), 30g gesmolten boter, snufje zout. Deeg maken, in pasteivorm doen, 1 à 2 uur laten rusten op warme plaats. Dan 360g Maroilles in plakjes op het deeg leggen. Vervolgens 25 minuten in op 200° voorverwarmde oven.

Maar....., onze kaaswinkel had geen Maroilles. Toen heb ik maar gekozen voor Taleggio, ook een rood-bacterie kaas. En vanwege wat pijnlijke handen werd het kant-en-klaar bladerdeeg. En omdat alles anders werd heb ik gekeken naar dit recept voor een Franse kaasquiche en op de 6 plakjes deeg eerst wat paneermeel gestrooid, dan ringen van 2 rode uien en dan de Taleggio er op. Vlak voor het in de oven zetten de 2 eieren met 125cc crème fraîche toegevoegd. Vanwege de uien gekozen voor 40 minuten oven. En ergens gelezen, laag in de oven om vooral benedenwarmte te krijgen omdat bladerdeeg gauw een te natte bodem geeft. Vandaar ook het paneermeel. Perfect gelukt en erg lekker.
Een tomatensalade als bijgerecht. Heerlijk met verse kruiden en een bosuitje.

 Als voorgerecht mimosa-eieren. Ik wilde voor ieder 2 halfjes dus 5 eieren hardgekookt. Hiervoor 4 lepels monchou, 3 lepels peterselie en 3 lepels bieslook en witte peper gemengd en de eiwitten gevuld. Het eigeel over de eieren en de schaal gestrooid.

Yoghurt-mascarpone als dessert. Met palmsuiker en een theelepeltje vanille suiker en vlaaifruit, kersen, 430g, en een doosje blauwe bessen, 300g. Afgemaakt met koek Bastogne.

Donderdag de kleine jongen een aantal uren in huis. 's Morgens de slowcooker aangezet met te glaceren wortels. Grote wortels die ik in stukjes heb gesneden en verder volgens recept maar zonder zout. In de airfryer chipolataworstjes gebakken op de grillplaat, 5 minuten op 180° en nog 5 minuten op 150°. In de magnetron 2 aardappelen gepoft, 8 minuten op 700w. Speciaal ding gebruikt met een beetje water onder iedere aardappel.


De dag daarna kwam schoondochter mee eten, de moeder van de oppaskleinzoon die er weer een paar uur was. De ratatouille van eerder ontdooid. En opnieuw de slowcooker aan het werk gezet. Eenvoudige kip met ui en citroen. De kip was een flink haantje, precies genoeg voor drie personen. Een ui in stukjes onderin, ½ citroen in de buik en de haan ingesmeerd met zonnebloemolie en zelfgemaakt vijfkruidenpoeder. Ondanks dat het al weer  ruim 2 jaar in het potje stond, nog steeds prima van smaak (en nu op). De haan was heerlijk zacht en de uienjus was bijzonder lekker. Wat rijst er bij gekookt in de rijstkoker.

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, was ik samen met een schoonzus bij de Foodlog live dag. Na een lange, heel erg leuke, aangename en leerzame dag in Breukelen, moe maar tevreden, samen met partner in eigen dorp gegeten bij Restaurant Gewoon. Zoals altijd smakelijk (kip piri piri - Hoeksche burger) met een heel goed glas wijn.

De restjes uit de koelkast zullen waarschijnlijk dienen als maaltijd op deze zondag, maar daarover later :-). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten