Op maandag een paar broodjes. Voor de ander met haring, voor mij met eiersalade.
We aten deze keer als voorgerecht foie de canard en ja ik weet dat veel mensen vinden dat dat niet meer mag, maar in Frankrijk genieten we daar toch van een paar keer per jaar. Verder eendeborst met een heerlijke honingachtige saus. Na voor mij wat kaas en voor partner ijs met wodka. Goede wijn bij het eten.
De volgende dag aangekomen in het zuiden werden we welkom geheten met champagne. We aten een filet van een witte vissoort gebakken in de oven met wat olie met venkel en kruiden. Er bij witte rijst met peterselie. Heerlijk. Met een erg lekkere witte wijn. Voor mij volledig nieuw: Gamade. Mijn wijnhobby en wijnkeuze thuis heb ik met name geleerd van deze Franse vriend.
We aten donderdag 's middags warm. Mosselen met brood. Grote pan kleine mosselen in heerlijk kooknat met witte wijn, kruiderijen, bouillon. Weer met die heerlijke Gamade witte wijn.
's Avonds salades, tomaat en witlof, stukje droge worst en wat kaas toe. Met brood natuurlijk.
En 's avonds meloen, salades, tomaat en komkommer deze keer, paté, kaas en brood.
In de meegebrachte doos vleeswaren zaten ook 2 worsten boudin noir ofwel bloedworst. Het woord alleen al. Maar de Franse vriend en de partner vinden het heel lekker wist ik. Een leuk recept ervoor vond ik in het boek de worst story door Samuel Levie, Parmentier maar dan met bloedworst dus.
Ongeveer 4 aardappelen schillen en tot puree bewerken met 4 eetklepels olijfolie. Het vel van 500g bloedworst verwijderen en in stukken snijden. De worst rul bakken samen met 1 teen knoflook en 1 theelepel piment d'Espelette. Schil 1 appel, snijdt in plakjes en bak kort in boter, bestrooi met peper.
In een ovenschaal: de worst, de partjes appel er op, dan de puree en dan nog 2 eetlepels geraspte kaas. Alles is al gaar, dus hoeft alleen gegratineerd te worden in een hete oven. In de airfryer op 180°, afgedekt met een spatdeksel in verband met de kaas, eveneens ongeveer 5 minuten. En als het eerder is klaargezet natuurlijk langer omdat het dan warm moet worden.
En vandaag, zondag? Afwachten :-). Ik eet en drink met veel plezier en smaak wat onze vriend Alain allemaal maakt voor en aanbiedt aan ons.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten