zondag 29 oktober 2017

Ontbijtquiches, kabeljauw, hamburgers, notentaartje en makreelfilet uit de airfryer, maïs, puree en appeldessert uit de slowcooker, heerlijke romanesco en een sous vide gegaarde biefstuk.



Voor de brunch bij schoonzus op zondag nog voor ieder een ontbijtquiche gebakken in de airfryer, met bacon in plaats van spek. De risottosalade afgemaakt die zaterdag was voorbereid. En het eveneens meegenomen walnotentaartje was gemaakt met 'maar' 80g palmsuiker. Ook nog heerlijke sandwiches met kaas, rucola en iets uit Engeland met zoetige pickles (naam vergeten) en halve boterhammetjes met rauwe ham en een schijfje augurk. Gezellig.

's Avonds een kom soep van vorige vrijdag met stukjes zalmforel en een sandwich met kaas over van 's middags.

Maandag aten we nog een keer kabeljauw, opnieuw uit de airfryer. Ik heb een soort pesto gemaakt met 8g salie, 1½ lepel zonnebloempitten, 1 teen knoflook en olijfolie voor zover nodig en dit direct op de kabeljauwmoot van 260g gesmeerd. De ingrediënten heb ik eerst even een beetje "gebakken" in een klein steelpannetje omdat salie nogal hard kan zijn. Broodkruim gemaakt van een sneetje casino-witbrood wat in huis was vanwege de ontbijtquiches. Een stukje bakpapier onder de vis gelegd en in het mandje gebakken op 180°, 12 minuten. De saliekorst was wel lekker maar te veel overheersend qua smaak. Moet dus met minder salie een volgende keer.

Er bij aten we een klein beetje koude wortelpuree gemaakt van 150g wortel, 2 nootjes stemgember, een scheutje mango-azijn en een mespunt van deze pasta (toen gemaakt bij een Oosters aardappelgerecht en nog steeds prima bruikbaar), erg lekker. Ook nog 2 maiskolven uit de slowcooker. Een uitgebreid verhaal in het Engels, en een andere variant ook in het Engels. Ik heb een eetlepel ghee gesmolten en daar 2 tenen knoflook in geperst en wat krulpeterselie uit de kruidentuin geknipt. Dit op de folie en de kolven gesmeerd. Goed ingepakt en 4 uur op laag laten garen. Een heerlijke zachte kolf met een behoorlijk stevige knoflooksmaak. En iets teveel voor samen, dus een restje korrels afgeschraapt en in de koelkast voor later. Bij elkaar een bijzondere maaltijd.


Dinsdag een hamburger uit een kant-en-klaar verpakking. Een beetje zoals de big mac maar natuurlijk anders :-). Op de grillplaat 8 minuten in de voorverwarmde airfryer op 180°. Geroosterde casino-boterhammen, beetje ijsbergsla-reepjes, augurk, een ui klein gemaakt met de Onionchef (eindelijk in gebruik genomen :-)), een rest gebakken aardappelpuree, gemengde saus van mayonaise en ketchup en ook nog ketchup apart.

Woensdag 's morgens vroeg eerst een walnotentaartje  gemaakt om mee te nemen op visite. Het gedoe met fondant etc. zal ik nooit handig mee worden :-). De helft van de hoeveelheden genomen voor een vorm van 17cm. De airfryer op 160° en na 15 minuten geprikt en gaar.


Koffie, taartje, heerlijke oude kaas, crackertjes, zoute amandelen, aan het eind van de middag behoorlijk gevuld naar huis dus :-).

's Avonds aten we de overgebleven risottosalade, maar dan warm gemaakt en aangevuld met maïskorrels. Gerookte zalm ingesmeerd met crème fraîche smaakte er goed bij.

Bij de zoektocht naar een leuk recept voor de romanesco de volgende dag kwam ik dit mooie stukje tegen, en ja, er kwam een groen rupsje uit :-). Niet meegekookt maar buiten gezet. Om te eten dit recept gebruikt, met boter en ei. Met in de magnetron gekookte biobaby-aardappeltjes. Een rest fijngesneden uitjes gebakken in een beetje jus. Heerlijke maaltijd.


Voor vrijdag makreel gemaakt. Het werd 1 pakket in een in de airfryer passende ovenschaal. Wel ingepakt in bakpapier. Het was 200g prei, ½ rode peper, 1 mandarijn, 20 groene olijven en 200g makreelfilet. Met 2 lepels goede olijfolie en 4 eetlepels nat van de olijven. Airfryer voorverwarmd op 180° en de schaal er eerst 10 minuten ingelaten en daarna nog 5 minuten op 160°. Misschien niet heel erg heet omdat het in een schaal zat. Wel erg lekker. Een paar aardappeltjes over van de biobaby's er bij gebakken.

En op de laatste dag van deze blogweek een sous vide gegaarde biefstuk. Twee stukken met een gewicht van 340g. In de sousvidebak op 54.4°. Ruim een uur in de bak gehouden, daarna droog gemaakt met keukenpapier en even heel snel aangebakken in loeihete ghee in een ijzeren pan.
Altijd stevige biefstuk van Freek, maar erg lekker.

Ik maakte weer eens aardappelpuree in de slowcooker. Het basisrecept zonder extra toevoegingen van 500g aardappels. We vinden de smaak erg lekker en ik vind het gemakkelijk, als het er eenmaal inzit geen omkijken meer naar tot opdienen. Even stampen, beetje melk of room er door en aan tafel.

Eenvoudige geroosterde bloemkool uit de airfryer er bij als groente van ½ bloemkool met wat olijfolie, een lepeltje gerookte paprikapoeder, een beetje knoflookpoeder en peper. Op 185° in 10 minuten klaar. Goed idee. Bloemkool en aardappelen beiden zonder toevoeging van zout. Wel een beetje op de biefstuk na het bakken.


Met een 'mooi glas wijn' zoals dat in wijnjargon heet. Daar ook nog een crackertje met een stukje Emmentaler bij gegeten. Fromage ou dessert of fromage et dessert :-).

Twee heel erg grote appels van de vorige bestelling lagen er nog. Die heb ik in de andere pan van de dubbele slowcooker gedaan om een heerlijk dessert te maken. Met min of meer op de gok wat palmsuiker, kaneel, nootmuskaat en rozijnen. Boter in stukjes bovenop. Na 2 uur doorgeroerd, na 4 uur klaar en lauw opgediend met een lepeltje crème fraîche. Maak ik vast nog vaker.



En dan bij de koffie nog een lekker drankje en een leuk snoepje gekregen van een vriendin. En het was gewoon zaterdag, geen feestje en geen visite.

En vandaag, zondag... pasta maken in de pastamachine. Met wat? Dat zie je volgende week in dit blog. Op zoek naar lekker recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten