zondag 8 oktober 2017

Nog een week Frankrijk, niet zelf gekookt dus geen airfryer of slowcooker. Wel heerlijk gegeten. Zondag eind van de middag weer thuis.

Zondag. In de middag bracht iemand deze lading trompetpaddestoelen. En dan gaat er een fles champagne retour. De stapel is echt 25 cm hoog. In het wild geplukt. In 4 slingers zijn ze te drogen gehangen en de rest is later verwerkt in ... zie dinsdag.


Diner is hier 's middags. En dan later in de avond nog een hapje. Een salade of een lekkere soep of een rest van de middag of de vorige middag. Deze dag was het kip. Gewoon een gebraden kip uit de oven. Ongeveer volgens dit recept. Met gebakken aardappelschijfjes met knoflook en peterselie (op de foto nog niet gebakken natuurlijk :-)). Veel uit eigen tuin of die van buren en vrienden.


Op maandag een quiche met prei, ham, uien en natuurlijk eieren. Ik denk ongeveer zoiets. Met een heerlijke groene salade van ijsbergsla met sjalot en een goede vinaigrette. Elke middag een glas goede wijn. Dat doen we thuis niet. Daar drinken we pas vanaf het avondeten en een enkele keer als de zon schijnt een glas witte wijn in de tuin met gasten. En hier ook bij het avondeten opnieuw een glas. Ik moet dan maar geloven dat wat Harold Hamersma schrijft in 'Dagboek van een gezonde wijndrinker' een beetje klopt. Leuk boek trouwens.

s'Avonds een kaassoep ongeveer zoals dit recept of misschien meer als hier beschreven maar dan met crėme fraîche. Alweer erg lekker. Ik heb geen precieze reepten gevraagd. Die staan in een heel groot kookboek en natuurlijk in het Frans. Overschrijven en vertalen leek me niet zo noodzakelijk.

Dinsdag werden de trompetpaddestoelen verwerkt in een heerlijke omelet. Met knoflook en peterselie. Daarna een stukje kaas. Altijd met brood op z'n Frans.
Deze keer een wijn uit Fronton. Een heel klein tikje zuur, maar door de les die we kregen de wijn door de mond te rollen erg lekker bij de smaak van de paddestoelen.
's Avonds koude kip met sla en mayonaise. Ook heerlijk.

Woensdag aten we 's middags de ingevroren ratatouille van de week ervoor met een lekker stukje gegrilde varkensfilet. En we aten buiten in de zon en heerlijk zachte warme wind. Vakantie! De mayo was er wel maar werd niet gebruikt. De smaak van vlees en groenten was genoeg.


Het avondeten bestond uit een tomatensalade en een stukje quiche wat er nog stond. Van die supergrote en heerlijke vleestomaten uit de tuin van een vriend van onze Alain. Met een lekkere vinaigrette en veel verse peterselie.

Donderdagavond aten we in een restaurant Memory 65 in Castelnau Magnoac. Goed voorgerecht, redelijk hoofdgerecht en lekker nagerecht. Betaalbaar en we aten daar omdat er verder gewoon niets open was qua restaurant. Het is hier geen erg toeristische streek en geen zomer meer.

Maar ondanks dat uitstapje werd er voor 's middags toch ook gekookt. Op onze vraag niet te uitgebreid kregen we een lekker stuk gestoomde kabeljauw met een beetje rijst en een olie-sausje met dille. En een rosé cabernet uit de Saumur. Prima dus. Alain heeft een fles Armagnac uit 1998. Daar krijgen we zo nu en en dan een slokje van bij de koffie na een maaltijd. Echt geweldig lekker als je van dat soort drankjes houdt.

Vrijdagmiddag een stukje op het vuur geroosterde lamskotelet met witte bonen. 'sAvonds een door Alain meegebrachte quiche die we opaten bij vrienden met een prachtige ecologische tuin waar we planten kochten voor thuis.

Zaterdag reisdag en zoals altijd als we daar zijn heerlijk gegeten in het hotel ongeveer halverwege de reis naar huis.
Als voorgerecht iets wat ik heel bijzonder vond. In het pannetje gebakken krieleitjes met gesmolten foi gras van eend. Hoofdgerecht was gevuld konijn. Erg lekker.

En vandaag, zondag, thuisreis. En ik denk een stukje brood.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten