zondag 5 november 2017

Fettuccine uit de pastamaker, scholfilet met kerrie, zalm met crème fraîche en bijzondere aardappeltjes uit de airfryer, coquelet uit de slowcooker.



Op zondag maar weer eens verse pasta gemaakt met de pastamachine. Deze keer fettuccine met water én een ei door het meel. Met spekjes en mascarpone. In plaats van een courgette heb ik een puntpaprika gebruikt. Eerst 100g spekblokjes gebakken, dan 1 ui, 1 sjalot, 4 tenen gerookte knoflook en 1 puntpaprika in stukjes toegevoegd. Mascarpone, 250g en 100g hamblokjes erdoor. Saus en pasta apart opgediend. Voor extra smaak een paar blaadjes van de OostIndische kers fijnsneden en wat peterselie. Bloemetje van de OI kers bovenop als versierinkje en is ook lekker. Kerstomaatjes er bij als salade. En nog een beetje appeldessert uit de slowcooker toe.

Maandag door een drukke dag en uitlopend heel gezellig bezoek geen zin meer om te koken en dus een pizza besteld en laten brengen. Te zout, maar wel erg lekker toch. Met Gorgonzola voor mij en Pizza Marinara voor de ander.

De volgende dag scholfilet met kerrie. Eén scholfilet van 340g precies doormidden gesneden. Beetje citroensap en peper en 1ste deel op de bakpan van de airfryer gelegd. Daarop 75g even gekookte julienne wortels en 100g kort gewokte preiringetjes. Tweede deel van de filet er bovenop en de rest van de groenten erover gestrooid. Daarover de saus van 1 lepel kerrie met 100cc room. Voorverwarmd op 180° en na 15 minuten gaar. Wij aten het met wat geschaafde komkommer en een broodje. De bruingebakken kerrieroom smaakte prima en was niet bitter geworden. Losse dingen zoals bijvoorbeeld de wortel en prei bovenop, wapperen door de airfryer omdat het een air-apparaat is. Als ik de bakpan toch wil gebruiken zoals hierbij, dan dek ik een en ander af met een precies passend geknipte grillmat en daarop voor de stevigheid zo'n standaard vlamverdeler als spatdeksel (bijvoorbeeld van Blokker). Alles onder controle en heerlijk eten.

De rest van de fettuccine stond nog in de koelkast. Hiermee heb ik woensdag dit recept gemaakt maar dan met paksoi in plaats van spinazie. Er was 230g gekookte pasta, 300g paksoi, 220g worst. Verder 1 ui, 3 tenen knoflook, 2 tl paprika en 1 tl ras el hanout, wat oude geraspte kaas en een scheutje room. De pasta even opgewarmd in de magnetron en daarna bij het groente-vleesmengsel gedaan.

Voor de lunch donderdag maakte ik guacamole van 2 avocado's, 1 sjalot, 3 tenen knoflook, mespunt gemalen komijn, peper en zout en heel klein scheutje olijfolie en wat limoensap. Lekker op een crackertje.

's Avonds een bijzondere boerenkoolstamppot met zalm. Aardappelen, 600g, en boerenkool, 200g, samen gekookt. Stamppot van gemaakt met knoflook, melk, boter, mosterd en kaas. (Ik begrijp de in het recept genoemde hoeveelheden niet. Ook veel minder was veruit teveel voor 2 personen).
De wilde zalm, 200g, heb ik ingesmeerd met een klein beetje hete pasta (ooit zelfgemaakt, kan recept niet terug vinden) en een dikke laag crème fraîche. Ingepakt in aluminiumfolie 10 minuten op 180° in de airfryer. Heerlijk.

We moesten vrijdag in de stad zijn en we moesten ook nog bij Ikea zijn. We waren daar om 18.30u. Voor samen!

Voor de laatste dag van deze blogweek vond ik zo'n aantrekkelijk recept, tamarindeaardappelen. De kleine biobaby-aardappelen op tijd gekookt in de magnetron. Daarna gebakken in de airfryer en dan afgemaakt in een pan op het vuur. Zoeken naar de juiste hoeveelheid tamarindepasta. Was nu ietsje te zuur, maar ik was vergeten de suiker toe te voegen.


We aten ze bij een heerlijke coquelet uit de kleine slowcooker. Zo'n haantje is kleiner dan een kip, dus iets minder kruiden en ui gebruikt om in de buik te stoppen. Poten vastbinden vond ik niet nodig. Schijfjes knoflook en takjes tijm tussen de vleugels en bovenop gelegd. Beetje olie onderin de pot en beetje over het haantje. Na 6 uur op laag..., heerlijk. Er bij nog wat schoon gekookte bloemkool en gewokte prei met een scheutje sojasaus. Een bijzondere maaltijd. Volgende keer voorzichtiger met de tamarindepasta.

En vandaag, zondag. Ik denk een soep van paddestoelen en verder??? Wie weet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten