zondag 30 oktober 2016

Appel-perentaart, ontplofte omeletmuffins maar gelukte saté in de airfryer, puree en steak uit de slowcooker, oosterse tomatensalade.

Op zondag heb ik wat dingen in de keuken gedaan voor maandag omdat op maandag het bezoek al om 11.00 uur zou arriveren. Eerst een Iers sodabrood gebakken met karnemelk. Dat gelijk aangesneden voor ons zondags-ontbijt.

Daarna een appel-perentaart gemaakt in de grote oven. Rolletjes voor bovenop is me nog nooit gelukt dus maar plakjes gemaakt :-).

Dan alvast omeletmuffins gemaakt. Dubbele hoeveelheden ei en melk, 1 sjalot, 2 bosuitjes, handvol zwarte olijven in stukjes, 1 grote tomaat zonder het binnenste, provence-kruiden en kaas dus. Een foute gedachte leidde wel naar een boel rommel. Ik had 4 bakjes afgedekt met plakjes kaas in plaats van geraspte kaas op de bakpan op 155° in de airfryer gezet. Ontploft en rondgespetterd. Aanbaklucht in de keuken, airfryer uit. Bakjes beetje aangevuld met geraspte kaas en in de oven afgebakken. Airfryer natuurlijk vies. Bakken wel weer snel schoon, maar dan het element bovenin. Nou ja... Dramatisch apparaat als er zoiets mis gaat. Eerst ½ uur bak met water en soda, dan nog ½ uur bak met water met citroen op 200°. Op z'n kop en poetsen maar. Niet meer doen dus :-).


Ook de saus bij de geroosterde romanesco nog klaar gezet op zondag. Met 2 flinke ansjovissen uit de olie, 2 tenen knoflook, 2 lepels boter, 125 dl olie en een lepeltje azijn aangevuld met een bosje oregano en platte peterselie. En natuurlijk wat zout en peper.

Aan tafel deze zondag vooral wat resten; opgebakken bio-baby-aardappeltjes met stukken tomaat en brado voor de een, beetje makreel in saus en opgewarmde hutspot voor de ander.

Wat aten we op maandag met onze gasten. Eerst koffie met een stukje appel-perentaart. Dan lunch gewoon met brood, beleg en de omelet muffins. 's Avonds een gevuld eitje met guacamole, (deels ontdooit verder aangevuld met 2 verse avocado's, wat ahornsiroop en het geel van de eieren), dorades van het vuur, de in de oven geroosterde romanesco met aardappelpuree uit de slowcooker. Voor dat laatste kreeg ik een recept binnen via de mail, maar ook gevonden op het web. Het boek waar het uitkomt is hierin genoemd. Voor de 'ranch salad dressing' geeft Stephanie zelf het volgende receptje wat volgens de opgegeven site te peperig was dus gelijk maar wat minder peper gedaan :-).

Homemade Ranch Dressing Mix:
makes 1/2 cup, use a heaping 1 tablespoon in lieu of a packet of ranch mix

2 teaspoons kosher salt
2 teaspoons dried minced garlic
2 1/2 tablespoons dried minced onion
2 teaspoons ground black pepper
2 teaspoons white sugar
2 1/2 teaspoons paprika
2 1/2 teaspoons parsley flakes

Op de vroege morgen de eieren gekookt en de guacamole klaargezet. Alles in een kan in de koelkast om 's avonds dit overheerlijke aardbeienijs te maken in de ijsmachine. En de kruiden voor de ranch dressing voor de puree gemengd.

Romanesco vóór de oven
Ik had een vergissing gemaakt met de muffins, want één had zonder gesmolten kaas gemoeten, sorry Anjo. De guacamole gemengd met het eigeel erg lekker. De vissen waren perfect, de romanesco prima en vooral heerlijk met de saus er bij. De puree was zoals vrijwel altijd weer te veel, maar de smaak was prima. En dat aardbeienijs, heerlijk.

De volgende dag met gasten (warm) geluncht buiten de deur, 's avonds zonder gasten een boterham.
Roerei met spekjes
Dan al weer woensdag. Bouillon getrokken van de viskoppen en graten met een bosje oregano. Soep samengesteld met een kommetje nat van de paprika's uit de slowcooker, restjes gerookte makreel en dorade ontgraat en in stukjes, een restje romanescosaus, de omeletmuffin die over was in stukjes en een eiwit in sliertjes getrokken in de kokende bouillon. Man man wat een heerlijke soep. Brood er bij, ook een in de airfryer opgebakken kaas-maïsbroodje, wat Franse kaas toe, genoeg weer.

De volgende dag heb ik een oosterse tomatensalade gemaakt en saté uit de vriezer gehaald. Pindasaus gemaakt van zeer hete Surinaamse pindakaas met water. De salade was van 3 grote tomaten (geen rode ui dus), de dressing van 1 eetlepel wokolie, 1 eetlepel limoensap en 1 eetlepel oestersaus gemengd met ½ theelepeltje gele sambal en ½ theelepeltje vanillesuiker. Behoorlijk heet, zeker samen met de pindasaus :-). Op de salade behalve basilicum en koriander nog extra wat seroendeng gestrooid. De saté's in de airfryer in de bakpan, licht ingesmeerd met olie, 5 minuten op 200° gebakken. Met kroepoek een volledige maaltijd.

Op vrijdag een lendebiefstuk of entrecote in de slowcooker. De avond tevoren ingesmeerd met een eerder gemaakte rub voor vlees en in een gesloten plastic zakje in de koelkast gelegd. Samen met 1 rode en 1 gele ui, 2 tomaten en 2 stengels bleekselderij in de kleine slowcookerpan gedaan. Geen aardappelen want we aten de opgebakken puree van maandag. Met een scheut water en het vocht van de tomatensalade van de vorige dag 9 uur op laag laten staan. Een tri-tipsteak is een steak gesneden van het ezeltje van het rund. Mijn entrecote was dat niet. Wel spannend of het tot iets lekkers kwam. Nou, de smaak was prima, maar het vlees toch weer iets te droog naar ons idee. Blijft moeilijk met de slowcooker.

En op de laatste dag van deze blogweek waren er nog een romanesco en een doosje kastanjechampignons die wel echt aan de beurt waren. Ook was er nog mascarpone in de voorraad. Bij een hele romanesco met veel champignonsaus en noten was voor twee personen geen extra rijst of risotto of iets dergelijke nodig. Een romanesco in roosjes, 250 g kastanjechampignons, 3 sjalotjes, 3 tenen knoflook en 250 g mascarpone. Bestrooid met 75 g walnoten. 
Erg lekker en zeker genoeg.

Ook deze dag van de rest vissoep van woensdag, een heel klein beetje puree, een restje groente en flink wat vocht van de slowcooker-entrecote en een rest guacamole in de soepmachine een soep gemaakt. Alleen maar alles koud er in en op de stand 'handmatig mixen' één geheel van gemaakt.
Dat kan dan ook met de staafmixer, maar in de machine geeft veel minder spetters en gedoe :-). In een pan voor de volgende dag nog wat flintertjes vlees bij gedaan.

En vandaag, zondag.... Wintertijd. Vroeg op. Soep dus. Met...? Volgende week weer verder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten