zondag 9 oktober 2016

Sla-komkommer-peterseliesoep, 4-kazenpasta, gratin met sliptong van de campinggas in de schuur, nieuwe bakpan voor de airfryer en meer.

Omdat zaterdag de dag van de hapjes hier en daar was geworden, op zondag nog wat overblijfsels van het vrijdag-etentje uit de koelkast gehaald. Ieder nog een paar ei-muffins en daarna een paar opgebakken stukjes vlees, wat boontjes en een heel klein beetje aardappelgratin.
Na de maaltijd de soepmachine weer aan het werk gezet. Een kom met een rest komkommer en nat van de paprikapuree van vorige week, een beetje bietensoep, een bijna hele krop Lollo sla, een flink bosje platte peterselie, 2 ongekookte aardappeltjes in stukjes, peper en water. Op de pureerstand en een heerlijke soep voor de volgende dag na 23 minuten. Zo'n fijn apparaat! Maar...., ook na een extra beurt handmatig pureren, vond ik de soep toch nog te vezelig. Ik denk door de harde peterselietakjes. Dus na afloop door een zeef geduwd met een houten lepel. Was het toch nog aardig wat werk :-).
Maar de kleur is prachtig nietwaar? En een heerlijke lunch op maandag.Door de verschillende etentjes was er nogal wat kaas in huis. Voor maandag daarom gezocht naar een leuk recept voor pasta met kaas. Omdat wij erg van gebakken salie houden gekozen voor dit recept. Het werd 100 g Magor Galbani en Gorgonzola, 150 g Tallegio en 30 g Epoisses. De kazen heb ik eerst even met elkaar gesmolten want flinke stukken en te kleverig om te snijden. Verder heb ik gebruik gemaakt van grove macaroni die nog in de voorraad stond (dus weer niet zelf pasta gemaakt met de machine). Salieblaadjes van de eigen struik. Een tomatensalade met gesnipperd sjalotje en wat schijfjes olijf.
Lekker.Gratin van al gekookte aardappelen gebakken in de airfryer. Ruim 40 minuten op 140°, de laatste 5 minuten op 100° vooral omdat de vissen nog niet klaar waren. In de schuur door partner in de olie en boter gebakken sliptongen. Zonder verse peterselie. Een schaal ijsbergsla. Heerlijke combinatie. Een klein beetje bouillon gemaakt van de bakboter, graten en wat water. Dit toegevoegd aan het soeprestje van zondag voor de volgende dag.


Woensdag uitgebreid geluncht met een vriendin die ik lang niet had gezien. Bij Restaurant Nazar in Rotterdam. 's Avonds een avocado met peper, een soepje met een stukje brood en voor de ander ook nog een klein beetje gratin uit de magnetron en wat sla.

Met paksoi en runderreepjes donderdag een gerecht in de kleine slowcooker gemaakt, Oosterse biefstukreepjes. Natuurlijk behoorlijk aangepast aan wat er in huis was. Wel 350 g runderreepjes en het wit van een hele struik paksoi. Maar bijvoorbeeld geen champignons en paprika, maar wel courgette, ongeveer 15 cm, geen blikje mandarijnen, maar wel een potje bramendip gekregen van de kaaswinkel. En waterkastanjes kun je vervangen door ui, bosui, maar ook door stukjes groene appel. Dus zeker ook door de bijzondere Nashipeer die ik wel in huis had, 2 stuks. Geen zetmeel, hou ik niet zo van, en extra bouillon gebruikt, want altijd teveel vocht door de groenten. Na afloop een verse minneola in stukjes toegevoegd. In de rijstkoker zilvervliesrijst gekookt en een beetje sla er bij van het blad van paksoi met olie en balsamicocrème.


Een dag zonder vlees. Of je het nu een frittata noemt of een ovenschotel of omelet: groenten, aardappelen, ei en kaas gemaakt in mijn nieuwe airfryer bakplaat. Van alles iets minder, wel 2 eitjes, en een stukje Epoisses gesmolten en door het eimengsel geklopt. Eerst even op 180°, maar na 8 minuten nog 7 minuten terug naar 150° wegens verbrandingsgevaar van de courgette. Heerlijk gaar. Lekker die zachte courgette. Iets meer kaas had gemogen.

Op de laatste dag van deze blogweek aten we couscous met boontjes. Je kunt daar natuurlijk eindeloos mee variëren. De gedroogde tomaatjes waren op, geen paprika in huis. Een sjalot, rode ui, tomaat, teen knoflook en 100g feta gesneden. Zwarte olijven stonden nog gesneden in een potje. Bonen gekookt. Couscous gemaakt voor 2 personen volgens aanwijzing verpakking. Na het fruiten van de uien en knoflook alles bij elkaar in grote hapjespan gedaan en nog even goed doorgewarmd. Het restje vlees van donderdag was genoeg voor de ander die meer van vlees houdt dan ik. Een fris glas Chardonnay smaakte er lekker bij.


Van het beetje vocht van het vlees, kookwater en restje van de bonen, een beetje couscousschotel en wat water een glad soepje gemaakt in de soepmaker voor de zondagse lunch.

En vandaag, zondag, een pakje rode kool met appel en een karbonade denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten