zondag 15 februari 2015

De airfryer, de zoekmachine en het weblog.

In een gesprek hadden we het over het verschil in aantal bezoekers van dit weblog per week. In de titel de machines noemen werkt beter dan gerechten of ingrediënten blijkbaar. Dat heeft dus iets te maken met zoekmachines. Dus misschien komen mensen hier binnen omdat ze op zoek waren naar airfryer of soupmaker. En wie weet hebben ze dan dus dat hele blog niet gelezen, ha, ha. Tja, maar wat nu. Kan natuurlijk gewoon elke aflevering laten beginnen met het noemen van één keukenmachine :-). Eens kijken wat er dan gebeurt. Ach, het is leuk om gelezen te worden, maar het is uiteindelijk vooral leuk om te schrijven.

Omdat ik een paar weken alleen woon komt er wat minder van echt koken. Zondag was nog samen en we aten rode kool met appel, een paar gekookte zilte aardappels er bij en een overheerlijk stuk verse worst. Gewoon in de pan gebakken. Lekker met echte jus. Er zijn heel wat recepten te vinden voor rode kool met appel, ook behoorlijk verschillend in aanpak. Deze lijkt me heel lekker, want eerlijk? Het kwam uit een pak wat al lange tijd lag te wachten :-).


En dan begint het opbakken van een restje, het maken van een heerlijk soepje, verse tomaten voor de vitamine, kroketten in de airfryer met lekker brood.


Een heerlijke bloemkoolsoep was gebaseerd op dit recept, maar dan wel gemaakt in de soepmaker. Dat betekent dat ik ook het recept uit het bijgeleverde boekje heb gebruikt en heb gekozen voor bouillon in plaats van melk. En de room uit het laatste recept heb ik aan het eind van de 23 minuten kooktijd, vervangen door verkruimelde blauwe kaas en deze nog even laten smelten op de warmhoudstand. Bloemkool in roosjes, plukje dragonblaadjes, beetje nootmuskaat, beetje chilipoeder en genoeg bouillon, 350 gram bloemkool, 700ml bouillon. Geen ui mee laten koken, maar ik kan me prima voorstellen dat ook dat lekker geweest zou kunnen zijn.


En gelukkig deze week een paar afspraken voor het maken van een uitgebreide warme lunch :-).

Voor een vriendin heb ik de lunch thuis klaargemaakt en meegenomen. We aten vooraf een gekochte paté, wat olijfjes en een stukje brood en als hoofdgerecht een  romige pastaschotel die stevig gegratineerd was. Ik had zeer oude kaas gebruikt in plaats van Parmezaanse. En nog steeds verse salie uit de kruidentuin. Lekker met een gemengde salade.



Als dessert een appeltaartje gebakken in de airfryer. Een appeltaart bakken in deze machine is niet veel anders dan gewoon in de oven. De Philips Chef op Facebook geeft de volgende ingrediënten:

deeg:
125 gram margarine
125 gram basterdsuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
zout 
1/2 citroen
vulling:
1,5 kilo elstar, jonagold appels
60 gram blanke rozijnen
10 gram krenten
mespunt kaneel
2 eetlepels vanille custard
3 eetlepels abrikozenjam
200 gram suiker
In plaats van jam leek me dadelstroop ook wel kunnen. Dat was misschien iets vloeibaarder, maar wel erg lekker. 50 minuten bakken op 160 graden, maar omdat ik de helft van de ingrediënten heb gebruikt in een kleine 16 cm springvorm, na een half uur wel klaar.

De volgende dag weer warme lunch, maar nu thuis. Opnieuw paté, een ander smaakje, en wat olijven en een zout crackertje uit de voorraad. Daarna gegratineerde pasta met spekjes, paddenstoelen en roomkaas. Geen kip dus. En de paddenstoelen waren oesterzwammen. Was toch heel smakelijk.
Een experimenteel toetje, banaan in met dadelstroop ingesmeerd bladerdeeg. Halve bananen, plakjes bladerdeeg uit een pakje, plakjes insmeren met stroop, banaan erop, goed dichtvouwen en dan insmeren met wat koffiemelk en door suiker gemengd met kaneel rollen. En dat dan zo'n 10 minuten bakken op 160 graden in de airfryer. Ik heb ze koud geserveerd met een kloddertje zure room er bij. Heerlijk.

De pasta van de lunch was de volgende dag opgebakken met wat extra kaas, ook wel weer lekker :-).


En vandaag, zondag, wordt het denk ik een vegetarisch hapje. Pompoen, paprika, tomaten, champignons, maar eens kijken wat het zal worden.

zondag 8 februari 2015

Karbonade, groentetaart, biefstuk, hutspot. Volgende week weer vis?

Die zondag-karbonade van vorige week werd een slowcooker gevuld vanuit twee recepten. Eén bedoeld voor varkenshaas en één voor gestoofde wintergroenten. Uiteindelijk heb ik de karbonades even aangebakken en deze onderin de crockpot gelegd. Daarbij 1 bataat, 1 rode aardappel, 2 kleine uien, 2 wortelen, 4 kastanjechampignons, 2 tenen knoflook allemaal klein gesneden en een paar bladeren van de groene kool. Een theelepel paprikapoeder, komijn, chilipoeder en een paar peperkorrels er bij. Een flesje bokbier en een half flesje pils. En dat 8 uur laten sudderen. Echt zo heerlijk. En in plaats van wijn een biertje er bij gedronken uit het voorraadje Hopperbier.

Van de restjes pastasalade, boerenkoolstamppot en het vocht uit de crockpot heb ik de volgende dag een soep gemaakt in de soupmaker.  Een combinatie van smaken die leidde tot een apart kleurtje en een fluweelzachte zoetige smaak.


En dan een groentetaartje in de airfryer. De helft van de hoeveelheden in het recept in een kleine bakvorm gedaan. Maar, een springvorm, dus kans op lekken (moet dus nodig een dichte vorm zien te bemachtigen :-)). Daarom bakpapier erin gedaan. Een ander probleempje met de airfryer is dat er hete lucht doorheen stroomt. Ja, logisch natuurlijk. Maar dat betekent dat je zo'n taartje niet kunt afdekken met strooikaas, want dan is er kans dat het door het apparaat vliegt en blijft kleven aan het verwarmingselement. Anderen hebben daar trouwens creatieve oplossingen voor verzonnen. Ik heb de kaas maar door het roommengsel geklopt. Het grootste deel van het taartje was ingepakt in het bladerdeeg, het midden karamelliseerde heel mooi.



Na een dag vegetarisch een mooie biefstuk in boter gebakken. Met salade van rauwe witlof met stukjes ham en ei en een paar gekookte zilte aardappeltjes.

Bijna altijd snij ik alle groenten zelf, maar voor de hutspot anders lag er een zakje met biologische peen en uien gesneden in de koelkast. Ook een tamelijk oud pakje boemboe voor rendang was aanwezig. Ik kijk wel naar de houdbaarheidsdatum, maar probeer ook altijd zelf nog door proeven of goed kijken of iets nog bruikbaar is. Omdat we bij de hutspot een saucijs zouden eten, leek het me wel leuk om een beetje andere variant hutspot te maken. Gekozen voor de hutspot met nasikruiden, het 2e receptje, maar dan de boemboe in plaats van de nasikruiden gebruikt. De worsten zijn gewoon gebraden in de pan met wat boter en olie en de jus is verreikt met een beetje boemboe-pasta. De rest van de pasta door de hutspot gemengd na het koken en stampen en daarna nog even op een heel laag vuurtje laten warmen onder goed roeren om de smaken te laten mengen. Lekker, ja, maar gewoon klassieke hutspot toch ook wel....

Kip uit de snelkookpan, is dat lekker? Na wat zoeken op het wereldwijdeweb kwam ik wel wat leuke mogelijkheden tegen. Een wel aardige tegenstrijdigheid, een recept voor Tajine in de snelkookpan.
Zo gemakkelijk dat ik ging twijfelen, is braden toch niet aantrekkelijker? Maar, niet voor niets een snelkookpan aangeschaft om uit te proberen, dus toch maar gedaan. Met groot succes. Uiteindelijk had het best met wat minder aardappelen gemogen. Hoewel de coquelet die ik heb gebruikt wel bijna 500 gram woog, vond ik de verhouding niet helemaal perfect. De coquelet is met de wildschaar in twee delen geknipt, de specerijen heb ik eerst met elkaar vermengd in een kommetje en daarna alles zonder aanbraden in de pan gedaan. Waar de twee eetlepels olie voor bedoeld waren heb ik niet achterhaald. Ik heb ze niet gebruikt. Misschien toch eerst die kipstukken er in aanbakken? Zonder dat was het resultaat heerlijk, dus was ook achteraf echt niet nodig.


Een schaal witlof met tomaatjes uit de oven er bij bleek een goede combinatie. Het lichtzure van de tomaatjes en het zoutige van de spekjes paste erg goed bij de kruiden in de tajine. En leuk, ondanks de sneeuw en heel lichte vorst nog steeds verse peterselie uit de kruidenbak buiten.


De witlof, twee flinke gehalveerde struikjes en de rest van de ingrediënten aangepast qua hoeveelheden, ging schoon op. Van de vloeistof uit de snelkookpan met aardappelen en kruiden de volgende dag een soep gemaakt. Met wat lekker brood er bij en Franse kaas toe een goed zaterdags maal.

En vandaag? Ik denk rode kool met appeltjes... Lijkt me wel wat voor de zondag.





zondag 1 februari 2015

De soepmaker, de airfryer, de magnetron, het gasstel en het open vuur.


Een pakje gerookte zalm was echt aan de beurt. Een zondags voorgerechtje.

Daarna een soep van de parelhoenbouillon met restje pasta, restje sla, restje puree van bataat en restje koolraap in de soepmachine tot een heerlijk fluweelzachte zeer smaakvolle soep gedraaid. Met meergranen pistolets van Zonnemaire besmeerd met een beetje biologische zoute boter en roomkaas een mooie maaltijd.

En het kleine beetje soep wat overbleef de volgende dag aangevuld met een restje van de coquille-roomsaus. Heerlijk. De verse kiploempia's van de poelier heb ik weer gebakken in de airfryer. Omdat ik bezig was na te denken over een bijdrage op de site Hebban Culinair en dat over het prachtige boek "Groenten uit een Italiaanse tuin" werd, daaruit broccoli in een pikante yoghurtsaus bij de loempia gemaakt. Het receptje is beschreven in mijn blogpost over het boek.

Er stond nog een beetje koude komkommer-avocadosoep in de koelkast. Ik heb het restje van de yoghurtsaus daarbij gevoegd. Dat was daarmee wel een erg stevige knoflooksoep geworden voor de volgende dag :-).

Na alle restjes en soepjes was het weer tijd voor een stevig stuk vlees. Deze keer is de entrecote weer gebakken op het vuur. In de grote open haard in de keuken met een bakgelegenheid op werkhoogte en eigen schoon tuinhout, is dat altijd leuk om te doen. De houtskool wordt dan eerst gemaakt met een heerlijk vuur en na afloop van het vleesbakken wordt het vuur weer opgestookt.


Deze bijzondere aardappeltjes konden in het zakje met een stoomventiel in de magnetron worden klaargemaakt. Je hebt er dan natuurlijk wel teveel voor twee mensen, maar de andere dag gebakken waren ze ook heerlijk. Wortelen en courgette in de groentenla. Op zoek naar een leuk recept. En, ik vond deze mogelijkheid; gestoofde groenten. Een hele courgette en twee flinke wortelen en verder wel zo ongeveer gedaan wat er stond. En het was echt heerlijk. Ik had in plaats van crème fraïche nog een half bakje roomkaas staan, dus was het heel kazig alles bij elkaar.

De pasta met paddestoelen heb ik in plaats van in de oven in een gewone glazen ovenschaal in de airfryer gemaakt. Het gaat zoveel sneller, de helft van de oventijd en maar een paar minuten voorverwarmen. Als je een flinke hoeveelheid moet maken is een grote ovenschaal in de gewone oven aan te bevelen, maar met twee, de helft van het recept dus, gaat het prima op deze manier. We aten er een salade met appel en groene kool bij. Lekker fris bij de donkere smaak van de paddestoelen. En de witte bourgogne die gebruikt was voor de scheut wijn om af te blussen, smaakte ook prima als begeleider bij de maaltijd. Toscaanse worstjes? Niet gezien. Maar met lekkere gebakken stukjes ham ook O.K.



Op zaterdag aten we een op het vuur in de keuken gegrilde dorade. Met een pastasalade met appel en lekker desembrood. Die smaak van appel bij de geroosterde vis vond ik echt een aanrader. De salade was, zoals je kunt raden met teruglezen, gemaakt van de rest van de pasta en een restje van de groenekoolsalade met extra appels er in :-). En, nog steeds geen winter, dus nog steeds verse kruiden in de kruidenbak buiten.



Onderop de vuurplaats kun je gewoon een vuurtje stoken, in de bak op werkhoogte wordt het houtskool gemaakt en met een rooster er op het vlees of de vis gebakken. Soms op een plaat, soms in een aparte houder zoals hier, soms op een barbecuematje voor klein spul.

En vandaag, iets met haaskarbonades en groenten in de crockpot. Groene kool, rode paprika, kastanjechampignons, wortelen, pompoen, bataat, rode aardappels. Maar eens kijken of daar een leuk recept voor te vinden is.  Of gewoon zelf bepalen wat allemaal bij elkaar in de pot gaat, dat kan natuurlijk ook.

zondag 25 januari 2015

Van forel tot chocolade-pindapudding.

De forel in de oven van zondag, dat werd in grote lijnen dit recept en was erg lekker.
De dag daarna was het weer eens slowcooker-dag. Een flinke lap biologisch vlees klaargemaakt op een beetje Oosterse wijze en dan ook nog Paleo. Dat laatste wil ik het even over hebben. Ik volg geen enkel dieet of speciale voedingswijze, maar haal uit vele bronnen ideeën voor lekkere maaltijden. Als een recept Paleo heet en het bevalt me wat betreft de ingrediënten en manier van klaarmaken, maakt het me niet uit of het oorspronkelijk bij een bepaalde manier van eten hoort. Grappig in dit geval is dan wel dat er kokosmelk wordt gebruikt zodat ik vooral geen zuivel zal binnen krijgen, en dat dat ook nog eens heel lekker is. Er staan hier altijd een paar blikjes in de voorraadkast. Terugkomend op het recept, jammer genoeg was het geheel echt te zuur naar onze smaak. De twee limoenen had ik beter kunnen vervangen door één of misschien zelfs wel door een halve. Limoenblad was er niet en gemberpoeder is vervangen door een paar stukjes gekonfijte gember en een beetje gemberstroop. Met een salade en een stuk brood er bij was het wel te doen, zeker nadat ik wat ongeklopte slagroom door de saus had gedaan.

Pastadag deze keer met gebakken oesterzwammen. Als een recept een bepaalde pastasoort voorschrijft, is het natuurlijk niet nodig die soort ook te gebruiken. Een beetje toevallig is er Fusilli met rode biet en basilicum in huis. De verse basilicum heb ik daarom maar achterwege gelaten. De oesterzwammen hebben een extra smaakje gekregen door ze te bakken met een uitje.


Na een tijdje in de lappenmand geweest te zijn wegens nare verkoudheid en griepachtige verschijnselen was het woensdag boodschappendag. Omdat vrijdag een diner-dag werd, moest er veel worden ingekocht. Poelier, visboer, kaasboer, delicatessenwinkel en ook nog even bij de AH langs.

En daar, zowaar voor het eerst, waren Kwekkeboom kroketten speciaal voor de oven te koop met aparte aanduiding voor de airfryer. Het avondeten was daarmee vastgesteld. Broodje kroket (ieder twee!), in geen eeuwigheid gegeten :-). Ik lees regelmatig dat mensen de airfryer gebruiken om producten die al zijn voorbewerkt en die vroeger in de frituur gingen, klaar te maken zoals friet, snacks, voorbewerkte kippenboutjes etc. maar dat was ik nooit gewend en daar ben ik ook niet aan begonnen sinds dat fijne toestel in huis is. Maar, een echte kwekkeboom-kroket zelf in je eigen huis kunnen klaarmaken zonder een frituurpan te hoeven gebruiken, tja, wat een heerlijke verleiding. En ze waren inderdaad heerlijk.

De dag voor een groot diner is altijd werkdag in de keuken. Wat alvast kan worden voorbereid wordt gedaan en sommige onderdelen moeten ook echt een dag vroeger vanwege het intrekken van smaakjes. Dat betekent dan wel dat op zo'n dag niet uitgebreid gekookt wordt. Een restje van het een of ander, iets uit de vriezer, een soepje, sla met tomaten, altijd goed.

En dan het diner. Menu weer getekend door Rien Kroon.


Het hapje en drankje in de tuinkamer bestond uit in witte wijn gestoofde champignons, verschillende olijvensoorten, desembrood, zoute boter en een schaaltje met olijfolie met balsamico-crème. Door één van de vele weblogs die ik volg ontdekte ik Hopperbier. En omdat een van de gasten een echte bierdeskundige is leek het me wel leuk om bij de kleine hapjes verschillende biertjes te serveren. De Big Bang Kerstbox leek me wel wat, winterbieren nietwaar. Natuurlijk waren andere keuzes ook mogelijk, maar omdat wijnen bij de gerechten worden gekozen, is het altijd lastig om ook wijn aan te bieden bij zo'n voorafje. Met Pernod, Campari en Martini Bianco was er genoeg keuze.

Veel van de gerechten heb ik al eens eerder gemaakt.
Heerlijke coquilles, zie blog van 26 december 2014. De avocado-komkommersoep staat beschreven in het boekje wat bij de soepmaker geleverd is. Het is een koude soep gemaakt op de smoothie-stand. Heel eenvoudig te maken; twee avocado's, één komkommer, naar smaak wat limoen- of citroensap, een paar muntblaadjes, een scheut crème fraîche, zout en peper en 400 cc bouillon. Heerlijk romig en versierd met een schepje verkruimelde geitenkaas en een blaadje verse munt. Het recept voor de koolraap met een krokant korstje stond ook al in een eerder blog, 10 januari 2015. De puree was lekker zoet, gekozen om te maken zonder kaneel trouwens, die smaak leek me niet goed te passen bij de rest. De parelhoen gegaard in de crockpot, was heerlijk zacht en smakelijk na zes uur sudderen ingepakt in groenekool-bladeren.

Nieuw voor mij was het toetje, een chocolade pindakaas pudding. Lekker, maar jeetje wel erg zwaar aan het eind van zo'n diner :-). Voor het opdienen nog versierd met zoute pinda's. Echt bijzonder.



En de andere dag; restjes. Van het parelhoenkarkas heb ik een smakelijke bouillon getrokken in het kooknat van de bataat en pompoen en de koolraap. Vrijwel altijd giet ik groenten af in een pannetje zodat ik later nog kan bedenken wat ik er mee wil doen. Soms gaat het alsnog weg, vaak gaat het met een restje eten in een soepje, deze keer werd het de basis van de parelhoenbouillon.

Wat de zondag brengt weet ik nog niet precies. In ieder geval soep :-).


zondag 18 januari 2015

Groot verschil aantal bezoekers.

Geen idee waar het door komt, laatste bericht is 83 keer gevonden, het bericht daarvoor 227 keer. Wat een groot verschil! Maakt niet uit, want ik vind het erg leuk dat er so-wie-so mensen zijn die deze blogpostjes lezen. En het is leuk om ze te schrijven, dus ga daar nog maar even mee door. Hoewel deze week een lastige is, want ik ben al sinds dinsdag behoorlijk ziek van verkoudheid of griep en dan komt er van leuke dingen doen in de keuken niet echt veel terecht.

Een gemakkelijke boerenkoolstamppot met rookworst, een heerlijke hutspot met een bal gehakt, een witlofsalade met een omelet met stukjes spek en salami en een paar in de magnetron gegaarde rode Raja aardappelen. Allemaal goed te doen deels door de andere kok in huis :-).

In het begin van de week heb ik wel een heel leuk en lekker recept gemaakt in de snelkookpan, Fricassee van Escoffier. In plaats van kalfslappen goede biologische hamlappen gebruikt, geen champignons in huis, er bij stevige sla aangemaakt met olie en peper en wat gekookte pasta-schelpjes. En vooral die saus, verrukkelijk!


En toen het nog een klein beetje ging maar weer eens gevulde puntpaprika's gemaakt en deze keer gebakken op de grillplaat in de airfryer.



Elke halve paprika belegd met een reep ontbijtspek, daarop een flinke dot biologische roomkaas, besprenkeld met verse peper, lekker met een puree van pompoen en een paar stukjes vlees van Escoffier.


Vooraf gezocht naar een recept voor Hollandse garnalen met grapefruit want beiden moesten echt op.

Ook een restjessoep van sla, pasta, jus en saus van de hamlap van Escoffier en water, heerlijk snel klaar in de soepmaker, was te doen tussendoor.

In de loop van de week echt ziek geworden en de voor me klaargemaakte salade met stukjes jonge kaas, stukjes salami en mayonaise gegeten met een stukje brood. Of een gerechtje wat de kok hier staat klaar te maken, paté met een stukje tomaat met een crackertje, als voorgerecht voor de hutspot.


Vandaag lijkt het met de griepachtige verkoudheid weer ietsje beter te gaan. In etappes dit stukje geschreven. Recept opgezocht voor forel in de oven. Zal vast allemaal wel goed komen :-).

En ook nog, een blogpost op Hebban Culinair over het boekje Hapas, Tapas met een Hollandse twist.

zaterdag 10 januari 2015

Over zilte aardappelen, koolraap en meer.

Zondag een dikke entrecote gegrild in de airfryer. Wat is dat toch heerlijk, dat apparaat. Goed vlees ook natuurlijk, maar het komt er zo sappig uit na zo'n 8 minuten. Bij onze bio-webwinkel had ik een doos van deze bijzondere zilte aardappelen gekocht en daarvan gebakken aardappeltjes gemaakt. En de bloemkool die er nog lag opnieuw op deze heerlijke manier in z'n geheel in de oven gebakken.


Er lagen nog 4 tomaten en een bijna verschrompeld appeltje waar iets mee moest. Op een groepspagina op Facebook had iemand het standaard recept voor tomatensoep in de soepmaker aangepast en in plaats van wortel er appel ingedaan. Kan ik ook, dacht ik.
Een mooie zachte tomatensoep was het resultaat. Het recept is eenvoudig en het apparaat een fijn hulpmiddel maar niet noodzakelijk natuurlijk. Pond tomaten, ontveld, maar dat doe ik zelden, 30 gram tomatenpuree, een teentje knoflook, 100 gram wortel, door mij dus vervangen door appel, een half theelepeltje tijm of rozemarijn of oregano, ik heb verse rozemarijn gebruikt maar gedroogd kan natuurlijk ook, één theelepel olie, en een halve theelepel wittewijn-azijn en altijd peper en zout naar smaak en 600 ml bouillon. De machine maakt vervolgens soep in zo'n 20 minuten. In de pan denk ik ook zoiets en dan met de staafmixer er doorheen.


Soms wordt er teveel gekookt, vooral als het voor groter gezelschap is, en dan vult zich de vriezer. Dat moet dan ook wel weer een keer worden opgemaakt. Een stamppot van bataat ontdooit en, met extra balsamico-crème en room verrijkt, opgebakken en een bijzonder recept gemaakt van de ingevroren geblancheerde koolraap, iets korter gekookt en klaargemaakt met verschillende kazen in de oven, was samen een goed maal. Tacokruiden zijn niet te vinden in mijn keuken, maar met wat er wel is is altijd wel een mengsel samen te stellen nietwaar. En wat dan weer over is van het eten gaat in de soepmachine en geeft een lekkere romige gele soep. Voor dag(en) later of voor de vriezer :-)?

Een enkele keer komt het eten klaar binnen. Altijd te zout, te vet en te veel, maar het moet blijkbaar echt zo nu en dan, die Pizza Marinara en Sucukschotel met heerlijke pikante stukjes Turkse worst en friet met knoflooksaus, tja. Soms merk ik dat het te maken heeft met wat buiten in de wereld gebeurt dat ik echt geen moed kan vinden om te denken over koken en eten. Deze dag van de verschrikking bij Charlie Hebdo was er zo een. Heel verdrietig en triest.

Visdag was weer eens haringdag. Een haringsalade met in stukjes gesneden haring, erbij geleverde verse uitjes, gemengde sla, kappertjes, komkommer, augurk, ansjovis en mayonaise. Voor mezelf een beetje anders (lust dus echt geen haring!): gemengde sla, kappertjes, komkommer, fijngesneden bosuitje, kleine blokjes comtékaas, een roerei en knoflooksaus. Gekookte rode aardappeltjes waren een los toegevoegd extraatje. Beiden heerlijk gegeten met een lekker glas wijn er bij. De viseter houdt niet echt van witte wijn maar een stevige rode doet het ook prima bij zo'n vissalade.



Ik lees veel over voeding en over eisen die aan voeding gesteld moeten worden. Een favoriet weblog is voor mij Foodlog. Met name omdat er echt heel serieus geblogd en gediscussieerd wordt over voedsel. Niet over recepten, over toepassingen maar over voedsel op zich. Zeer informatief, vaak ook wel met humor. Met name ook de reacties zijn zinvol omdat die vaak worden gegeven door deskundigen. Ik leer er eigenlijk dagelijks over politieke keuzes, kosten, manier van produceren, gedaan onderzoek en uitkomsten daarvan. Gekozen voor een dagelijkse nieuwsbrief in de mail, maakt dat ik ook vrijwel dagelijks wel even kijk. Daarnaast zijn er natuurlijk tig echt leuke, mooie, goede weblogs over recepten, bijzondere toepassingen, diëten, soorten voeding als glutenvrij eten enzovoort. En op Hebban Culinair vind je heel veel informatie over boeken op het gebied van voeding. Zoals inmiddels bekend schrijf ik daar eens per twee weken een blog over een kookboek en zal er binnenkort ook voor het eerst een recensie van mij over een kookboek verschijnen. Best veel leuks te lezen daar :-).

Zaterdag naar een mooi feest, dus geen keukenwerk. Blog daarom al een dag eerder gepubliceerd.


zondag 4 januari 2015

En toen begon weer een nieuw jaar.

Terug van een paar dagen Lille was maandagavond alleen een halve avocado en een paar boterhammen genoeg, want we kregen een uitgebreide warme lunch voor vertrek, inclusief kaas en koffie toe. Dinsdag: puree van bataat en pompoen, komkommersalade met zwarte olijfjes en geitenkaas en een dikke schouderkarbonade van Freek gemarineerd in olijfolie, scheutje ketjap, knoflook en peper en in de airfryer gebakken (foto vóór het bakken).


Woensdag de laatste dag van dit jaar. In de diepvries lag een aardig flinke zeebaars van de goede viswinkel en ook nog wat ingevroren roomsaus van de coquilles van het kerstdiner van de 24ste. Dat leek me een goede combinatie. Ik heb er voor gekozen de vis met alleen peper en een korreltje zout van binnen en buiten, in de oven te laten garen in de met snippertjes bosui verrijkte saus. Die kookt dan wel aardig in, maar de smaak wordt er alleen maar intenser van. De heel kort gekookte gescheurde bladen groene kool en couscous met stukjes gebakken groene paprika smaakten er goed bij. Van de restjes van de saus, kool en couscous even een soepje gemaakt in de soepmaker.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar werd het een beetje restjes- of het-moet-op-dag. Eerst het romige soepje met coquille-smaak, dan het prachtige nieuwjaarsconcert van Het Nederlands Blazersensemble en dan verder. Niet alleen restjes, want de lamskoteletjes en de puntpaprika's waren gewoon 'nieuw'. Gevulde puntpaprika's uit de oven zijn eigenlijk altijd lekker. Deze keer waren ze gevuld met een rest puree van bataat en pompoen, daarover wat klein gesneden bosuitjes, wat pijnboompitten er op en daarna geitenkaas verkruimeld er overheen. Een 'mooie' groene olijfolie er over en mmmm. De lamskoteletjes zijn eerst even aangebakken in de olie en daarna bestrooid met peper en ingesmeerd met veel knoflook, samen met flink wat gehalveerde kerstomaatjes in een ovenschaal gedaan en na verloop van zo'n 10 minuten bij de paprika's in de oven gezet. Een rest tamelijk oud biologisch witbrood in stukken gesneden en even gebakken in olie en er zijn geen aardappelen bij nodig.


Bij de kiploempia's van de poelier, gebakken in de airfryer, heb ik de volgende dag een komkommersalade gemaakt met een oosters tintje. Sesamolie, geperste knoflooktenen, ketjap asin, vers gemalen peper en een puntje scherpe sambal tot een dressing geklopt en door de in kleine stukjes gesneden komkommer gehusseld.

En dan ligt er nog een gele paprika, wat peterseliewortel, een paar tomaten, er zijn biologische ham- en spekblokjes in de voorraad, er is een blok parmezaanse kaas, er ligt nog een zakje geraspte oude kaas, er zijn altijd uien en er is altijd knoflook, ideale combinatie voor een pastagerecht. Deze werd het niet, maar gaf me wel het idee dat de combinatie van peterseliewortel en paprika best kan dus. En bovendien is er dan gelijk een link naar een mooie site over groenten, kijk maar eens op het tabblad recepten. Ook leuk, een Carbonara met peterseliewortel. Dit recept heb ik uiteindelijk als uitgangspunt genomen. Eenvoudig, stukjes paprika, een sjalotje en wat zwarte olijfjes toegevoegd en er is, omdat het geen echte winter is tot nu toe, nog volop rozemarijn in de buiten-kruidenbak. Met penne smaakte het ook prima :-).



En omdat ik binnenkort een recensie ga schrijven over een kookboekje voor de site Hebban culinair moest ik iets uit dat boekje maken om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Dat werd een heerlijke appel-notentaart gebakken in de airfryer maar daarover meer als de recensie geplaatst is. Op die zelfde site staat wel mijn blogpost over een kookboek: De Crockpot, wat overigens niet de naam van het boek is :-).