zondag 1 februari 2015

De soepmaker, de airfryer, de magnetron, het gasstel en het open vuur.


Een pakje gerookte zalm was echt aan de beurt. Een zondags voorgerechtje.

Daarna een soep van de parelhoenbouillon met restje pasta, restje sla, restje puree van bataat en restje koolraap in de soepmachine tot een heerlijk fluweelzachte zeer smaakvolle soep gedraaid. Met meergranen pistolets van Zonnemaire besmeerd met een beetje biologische zoute boter en roomkaas een mooie maaltijd.

En het kleine beetje soep wat overbleef de volgende dag aangevuld met een restje van de coquille-roomsaus. Heerlijk. De verse kiploempia's van de poelier heb ik weer gebakken in de airfryer. Omdat ik bezig was na te denken over een bijdrage op de site Hebban Culinair en dat over het prachtige boek "Groenten uit een Italiaanse tuin" werd, daaruit broccoli in een pikante yoghurtsaus bij de loempia gemaakt. Het receptje is beschreven in mijn blogpost over het boek.

Er stond nog een beetje koude komkommer-avocadosoep in de koelkast. Ik heb het restje van de yoghurtsaus daarbij gevoegd. Dat was daarmee wel een erg stevige knoflooksoep geworden voor de volgende dag :-).

Na alle restjes en soepjes was het weer tijd voor een stevig stuk vlees. Deze keer is de entrecote weer gebakken op het vuur. In de grote open haard in de keuken met een bakgelegenheid op werkhoogte en eigen schoon tuinhout, is dat altijd leuk om te doen. De houtskool wordt dan eerst gemaakt met een heerlijk vuur en na afloop van het vleesbakken wordt het vuur weer opgestookt.


Deze bijzondere aardappeltjes konden in het zakje met een stoomventiel in de magnetron worden klaargemaakt. Je hebt er dan natuurlijk wel teveel voor twee mensen, maar de andere dag gebakken waren ze ook heerlijk. Wortelen en courgette in de groentenla. Op zoek naar een leuk recept. En, ik vond deze mogelijkheid; gestoofde groenten. Een hele courgette en twee flinke wortelen en verder wel zo ongeveer gedaan wat er stond. En het was echt heerlijk. Ik had in plaats van crème fraïche nog een half bakje roomkaas staan, dus was het heel kazig alles bij elkaar.

De pasta met paddestoelen heb ik in plaats van in de oven in een gewone glazen ovenschaal in de airfryer gemaakt. Het gaat zoveel sneller, de helft van de oventijd en maar een paar minuten voorverwarmen. Als je een flinke hoeveelheid moet maken is een grote ovenschaal in de gewone oven aan te bevelen, maar met twee, de helft van het recept dus, gaat het prima op deze manier. We aten er een salade met appel en groene kool bij. Lekker fris bij de donkere smaak van de paddestoelen. En de witte bourgogne die gebruikt was voor de scheut wijn om af te blussen, smaakte ook prima als begeleider bij de maaltijd. Toscaanse worstjes? Niet gezien. Maar met lekkere gebakken stukjes ham ook O.K.Op zaterdag aten we een op het vuur in de keuken gegrilde dorade. Met een pastasalade met appel en lekker desembrood. Die smaak van appel bij de geroosterde vis vond ik echt een aanrader. De salade was, zoals je kunt raden met teruglezen, gemaakt van de rest van de pasta en een restje van de groenekoolsalade met extra appels er in :-). En, nog steeds geen winter, dus nog steeds verse kruiden in de kruidenbak buiten.Onderop de vuurplaats kun je gewoon een vuurtje stoken, in de bak op werkhoogte wordt het houtskool gemaakt en met een rooster er op het vlees of de vis gebakken. Soms op een plaat, soms in een aparte houder zoals hier, soms op een barbecuematje voor klein spul.

En vandaag, iets met haaskarbonades en groenten in de crockpot. Groene kool, rode paprika, kastanjechampignons, wortelen, pompoen, bataat, rode aardappels. Maar eens kijken of daar een leuk recept voor te vinden is.  Of gewoon zelf bepalen wat allemaal bij elkaar in de pot gaat, dat kan natuurlijk ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten