zondag 4 januari 2015

En toen begon weer een nieuw jaar.

Terug van een paar dagen Lille was maandagavond alleen een halve avocado en een paar boterhammen genoeg, want we kregen een uitgebreide warme lunch voor vertrek, inclusief kaas en koffie toe. Dinsdag: puree van bataat en pompoen, komkommersalade met zwarte olijfjes en geitenkaas en een dikke schouderkarbonade van Freek gemarineerd in olijfolie, scheutje ketjap, knoflook en peper en in de airfryer gebakken (foto vóór het bakken).


Woensdag de laatste dag van dit jaar. In de diepvries lag een aardig flinke zeebaars van de goede viswinkel en ook nog wat ingevroren roomsaus van de coquilles van het kerstdiner van de 24ste. Dat leek me een goede combinatie. Ik heb er voor gekozen de vis met alleen peper en een korreltje zout van binnen en buiten, in de oven te laten garen in de met snippertjes bosui verrijkte saus. Die kookt dan wel aardig in, maar de smaak wordt er alleen maar intenser van. De heel kort gekookte gescheurde bladen groene kool en couscous met stukjes gebakken groene paprika smaakten er goed bij. Van de restjes van de saus, kool en couscous even een soepje gemaakt in de soepmaker.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar werd het een beetje restjes- of het-moet-op-dag. Eerst het romige soepje met coquille-smaak, dan het prachtige nieuwjaarsconcert van Het Nederlands Blazersensemble en dan verder. Niet alleen restjes, want de lamskoteletjes en de puntpaprika's waren gewoon 'nieuw'. Gevulde puntpaprika's uit de oven zijn eigenlijk altijd lekker. Deze keer waren ze gevuld met een rest puree van bataat en pompoen, daarover wat klein gesneden bosuitjes, wat pijnboompitten er op en daarna geitenkaas verkruimeld er overheen. Een 'mooie' groene olijfolie er over en mmmm. De lamskoteletjes zijn eerst even aangebakken in de olie en daarna bestrooid met peper en ingesmeerd met veel knoflook, samen met flink wat gehalveerde kerstomaatjes in een ovenschaal gedaan en na verloop van zo'n 10 minuten bij de paprika's in de oven gezet. Een rest tamelijk oud biologisch witbrood in stukken gesneden en even gebakken in olie en er zijn geen aardappelen bij nodig.


Bij de kiploempia's van de poelier, gebakken in de airfryer, heb ik de volgende dag een komkommersalade gemaakt met een oosters tintje. Sesamolie, geperste knoflooktenen, ketjap asin, vers gemalen peper en een puntje scherpe sambal tot een dressing geklopt en door de in kleine stukjes gesneden komkommer gehusseld.

En dan ligt er nog een gele paprika, wat peterseliewortel, een paar tomaten, er zijn biologische ham- en spekblokjes in de voorraad, er is een blok parmezaanse kaas, er ligt nog een zakje geraspte oude kaas, er zijn altijd uien en er is altijd knoflook, ideale combinatie voor een pastagerecht. Deze werd het niet, maar gaf me wel het idee dat de combinatie van peterseliewortel en paprika best kan dus. En bovendien is er dan gelijk een link naar een mooie site over groenten, kijk maar eens op het tabblad recepten. Ook leuk, een Carbonara met peterseliewortel. Dit recept heb ik uiteindelijk als uitgangspunt genomen. Eenvoudig, stukjes paprika, een sjalotje en wat zwarte olijfjes toegevoegd en er is, omdat het geen echte winter is tot nu toe, nog volop rozemarijn in de buiten-kruidenbak. Met penne smaakte het ook prima :-).En omdat ik binnenkort een recensie ga schrijven over een kookboekje voor de site Hebban culinair moest ik iets uit dat boekje maken om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Dat werd een heerlijke appel-notentaart gebakken in de airfryer maar daarover meer als de recensie geplaatst is. Op die zelfde site staat wel mijn blogpost over een kookboek: De Crockpot, wat overigens niet de naam van het boek is :-).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten