zondag 15 februari 2015

De airfryer, de zoekmachine en het weblog.

In een gesprek hadden we het over het verschil in aantal bezoekers van dit weblog per week. In de titel de machines noemen werkt beter dan gerechten of ingrediënten blijkbaar. Dat heeft dus iets te maken met zoekmachines. Dus misschien komen mensen hier binnen omdat ze op zoek waren naar airfryer of soupmaker. En wie weet hebben ze dan dus dat hele blog niet gelezen, ha, ha. Tja, maar wat nu. Kan natuurlijk gewoon elke aflevering laten beginnen met het noemen van één keukenmachine :-). Eens kijken wat er dan gebeurt. Ach, het is leuk om gelezen te worden, maar het is uiteindelijk vooral leuk om te schrijven.

Omdat ik een paar weken alleen woon komt er wat minder van echt koken. Zondag was nog samen en we aten rode kool met appel, een paar gekookte zilte aardappels er bij en een overheerlijk stuk verse worst. Gewoon in de pan gebakken. Lekker met echte jus. Er zijn heel wat recepten te vinden voor rode kool met appel, ook behoorlijk verschillend in aanpak. Deze lijkt me heel lekker, want eerlijk? Het kwam uit een pak wat al lange tijd lag te wachten :-).


En dan begint het opbakken van een restje, het maken van een heerlijk soepje, verse tomaten voor de vitamine, kroketten in de airfryer met lekker brood.


Een heerlijke bloemkoolsoep was gebaseerd op dit recept, maar dan wel gemaakt in de soepmaker. Dat betekent dat ik ook het recept uit het bijgeleverde boekje heb gebruikt en heb gekozen voor bouillon in plaats van melk. En de room uit het laatste recept heb ik aan het eind van de 23 minuten kooktijd, vervangen door verkruimelde blauwe kaas en deze nog even laten smelten op de warmhoudstand. Bloemkool in roosjes, plukje dragonblaadjes, beetje nootmuskaat, beetje chilipoeder en genoeg bouillon, 350 gram bloemkool, 700ml bouillon. Geen ui mee laten koken, maar ik kan me prima voorstellen dat ook dat lekker geweest zou kunnen zijn.


En gelukkig deze week een paar afspraken voor het maken van een uitgebreide warme lunch :-).

Voor een vriendin heb ik de lunch thuis klaargemaakt en meegenomen. We aten vooraf een gekochte paté, wat olijfjes en een stukje brood en als hoofdgerecht een  romige pastaschotel die stevig gegratineerd was. Ik had zeer oude kaas gebruikt in plaats van Parmezaanse. En nog steeds verse salie uit de kruidentuin. Lekker met een gemengde salade.Als dessert een appeltaartje gebakken in de airfryer. Een appeltaart bakken in deze machine is niet veel anders dan gewoon in de oven. De Philips Chef op Facebook geeft de volgende ingrediënten:

deeg:
125 gram margarine
125 gram basterdsuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
zout 
1/2 citroen
vulling:
1,5 kilo elstar, jonagold appels
60 gram blanke rozijnen
10 gram krenten
mespunt kaneel
2 eetlepels vanille custard
3 eetlepels abrikozenjam
200 gram suiker
In plaats van jam leek me dadelstroop ook wel kunnen. Dat was misschien iets vloeibaarder, maar wel erg lekker. 50 minuten bakken op 160 graden, maar omdat ik de helft van de ingrediënten heb gebruikt in een kleine 16 cm springvorm, na een half uur wel klaar.

De volgende dag weer warme lunch, maar nu thuis. Opnieuw paté, een ander smaakje, en wat olijven en een zout crackertje uit de voorraad. Daarna gegratineerde pasta met spekjes, paddenstoelen en roomkaas. Geen kip dus. En de paddenstoelen waren oesterzwammen. Was toch heel smakelijk.
Een experimenteel toetje, banaan in met dadelstroop ingesmeerd bladerdeeg. Halve bananen, plakjes bladerdeeg uit een pakje, plakjes insmeren met stroop, banaan erop, goed dichtvouwen en dan insmeren met wat koffiemelk en door suiker gemengd met kaneel rollen. En dat dan zo'n 10 minuten bakken op 160 graden in de airfryer. Ik heb ze koud geserveerd met een kloddertje zure room er bij. Heerlijk.

De pasta van de lunch was de volgende dag opgebakken met wat extra kaas, ook wel weer lekker :-).


En vandaag, zondag, wordt het denk ik een vegetarisch hapje. Pompoen, paprika, tomaten, champignons, maar eens kijken wat het zal worden.

1 opmerking: