zondag 16 juni 2024

Uit de airfryer(s): pastaschotel, zuurkool-ovenschotel, varkenshaas, aardappelplakjes, bladerdeegbakjes; uit de slowcooker: gehaktbrood, rabarber; soep uit de soepmaker; aspergerisotto uit de rijstkoker; en eten van Letoko.

Gebakken champignons.

Deze eerste dag van de week aten de jongste zoon met gezin mee. Ik maakte gehaktbrood in de slowcooker, 6 uur op laag. In grote lijnen volgens recept maar met 800g gehakt, een halve paprika, 110g geraspte kaas, geen ontbijtspek. De currysaus met honing, ketjap en knoflook er direct over uitgesmeerd. Erbij een salade met tomaat en groene olijven met mayonaise aangemaakt. Ook een pan macaroni, de saus van het gehakt, een potje everzwijnsaus opgewarmd en een potje pesto op tafel. 

De rabarber-tiramisu zoals beschreven in de vorige blogpost werd gelukkig overheerlijk gevonden hoewel de oudste kleinzoon de koek en rabarber zag zitten maar al dat witte spul toch niet zo, ha, ha. 

De resten even in de koelkast gelaten en op maandag aspergerisotto gemaakt. Ik heb 2 sjalotten en een bosuitje, 2 tenen knoflook, 250g witte asperges en 200g doperwten apart in een klontje boter laten pruttelen. Die 4 minuten voor de stukjes asperge waren echt veel te weinig. Zeker 15 minuten op een laag pitje laten garen. Wat peper, een snufje zout, beetje verse peterselie en dille erdoor geroerd. Daarnaast  125g risottorijst, 1 eetlepels boter en een beetje jus en 500ml groentebouillon in de rijstkoker gedaan. Omdat wij niet vegetarisch zijn maar soms een maaltijd zonder vlees eten, vind ik het gebruiken van donkere oude jus vaak erg lekker. Een restje samen met de boter gesmolten. Toen de rijst gaar was het aspergemengsel erdoor geroerd samen met het hele geitenkaasje. Heel smakelijk. Nog een restje tiramisu als toetje. 

Eerst een groot stuk 24 maanden oude Pecorino gemalen in de onionchef met het zwarte mes. Van de rest van de macaroni, het open potje pesto, een ui, een zakje spinazie en gemalen Pecorino maakte ik op dinsdag een pastaschotel in de airfryerXXL in het bakpannetje, 15 minuten op 160°. Erg smakelijk recept. Het gehaktbrood in de eigen saus opgewarmd. 

's Avonds nog even een soep gemaakt in de soepmachine van bijna een hele krop salanova, 4 kleine tomaatjes, ½ rode paprika en de restjes van de salade van zondag en de risotto van maandag. Vanwege de sla eerst even handmatig gemixt, daarna op de pureerstand. Heerlijk geurende en smakende drinksoep. 

Omdat ik de rest zuurkool en de rest gehaktbrood niet langer wilde laten wachten de volgende dag een aangepaste  zuurkool-ovenschotel gemaakt. Wat extra aardappelen gekookt en gestampt. De zuurkoolrest nog wat verrijkt met rozijnen. Het gehakt in platte schijfjes gesneden. De vorm ingesmeerd met wat saus. Zuurkool op de bodem, plakken gehakt erop, daarop de gestampte aardappelen. Beetje paneermeel erop en wat klontjes boter. En vervolgens vanaf koud 30 minuten gebakken in de airfryerXXL op 160°. Toch ook weer lekker. 

Na de serie eenpansmaaltijden donderdag tijd voor iets anders namelijk varkenshaas met blauwe kaassaus. Ik had 1 varkenshaas van 375g. Deze ingesmeerd met een beetje olie en zwarte peper gebakken in de airfryerXL op de grillplaat, 14 minuten op 180°. Stuk over. Geen peer maar wel een pot perziken in huis. Deze in kleine stukjes gesneden. Dit samen met boter 2 minuten in de magnetron, dan weer 3 minuten 100g Cabrales en kookroom erbij. Heerlijke saus. Iets minder was handiger geweest. 
Voor de wortel met blauwe kaas 400g wortel en 1 ui in plakjes gesneden. Worteltjes gekookt, ui gebakken, gemengd en met 75g Cabrales bestrooid en even laten smelten. Goede idee, lekker recept en teveel.
In de airfryerXXL met het smart sensing programma 400g aardappelplakjes gebakken. Uurtje in het water, goed gedroogd en klein beetje olie erover. Mooie maaltijd zo bij elkaar.


Wij hebben één zeer oude rabarberplant in de tuin. Die levert alle stelen tegelijk, want niet zo erg mooi als in de winkel. Ik had 1040g. Heb dat in de slowcooker gedaan, samen met 150g druivensuiker die nog in de kast stond. Een snufje kaneel en 5 eetlepels water erbij en op laag gezet. Na 4 uur op laag nog 30 minuten op hoog want iets te nat. Op deze site nog wat leuke informatie over rabarber in de slowcooker. 

Op vrijdag komen altijd de boodschappen van Hofweb binnen en deze keer met een bijzonder gebakje voor vaderdag. Daar doen we niet aan maar onverwacht oudste zoon op de koffie dus die viel met de neus in de ... Heerlijk marsepein taartje.

Ik was van plan om een van de doosjes champignons die gekocht waren voor iets anders, nu te gebruiken voor een ragout. De 250g witte champignons, 1 ui, 1 bosuitje en 1 teen knoflook versneden. Een rest bladerdeeg in siliconen bakjes gefrommeld en even gebakken in de airfryerXL. Maar al doende besloten wel eerst de ui, knoflook en champignons te bakken maar deze vervolgens in het restje saus van het gehaktbrood te doen. Van een grote vleestomaat een salade gemaakt met olie, peper, rozemarijn en peterselie. 

Op de laatste dag van deze blogweek aten we met jongste zoon met gezin Indonesisch. Niet zelf gemaakt dus.... Met 6 aan tafel zonder netjes te dekken, wat een zootje, ha, ha. Maar het was weer heerlijk. 


En vandaag, zondag, laatste keer witte asperges. Daarover volgende week dan maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten