zondag 23 juni 2024

Uit de airfryer(s): Macaronischoteltje met worteltjes en blauwe kaas, drumsticks, BBQ worsten; andijvietaart uit de grote oven; uit de slowcooker: rauwe bietjes gegaard, wortel/bleekselderij in de pot; soep gemaakt; en ook nog eieren in groentesaus.

De laatste biologische asperges van mijn leverancier op voetbal- en vaderdag-zondag. Daarom nog een keer klassiek. Met 2 soorten ham, ei, gekookte aardappel en gesmolten licht zoute boter. Ze waren wat men noemt 2e klas, wat in dit geval betekende beetje dik. Ik heb ze daarom, in de vispocheerpan, 5 minuten laten koken voor het vuur uit ging en 20 minuten laten garen. Paar aardappels gekookt, 1 minuut en 60 minuten in de ecostoof. Rolletjes schouderham en achterham. Helemaal perfect zondagsmaal.

Maandag macaroni gekookt. Gemengd met zowel de worteltjes als extra blauwe kaassaus van vorige donderdag en in stukjes gesneden stuk varkenshaas. Dat in het bakpannetje van de airfryerXXL, beetje gemalen Pecorino erover en een paar klontjes boter erop. Op 160°, 30 minuten vanaf koud. Erbij een fruitsalade van appel, banaan, sinaasappel en peer. Lekkere combinatie. 

In de avonduren de duo-slowcooker gevuld en laten werken. Vier rauwe rode bietjes gegaard in de duo-slowcooker, 5 uur op laag. Drie echt grote wortels en 1 kleine struik bleekselderij met blad samen met een scheutje water en een mespuntje bouillonpoeder in de andere pan van de duo-slowcooker, 4½ uur op laag. Natuurlijk even geproefd, lekker.

Resultaat: bieten zonder te schillen en wortels in doos laten afkoelen, in de koelkast om de volgende dag te besluiten wat ermee te doen. 


Dinsdag de witte champignons verwerkt in een ragout want moesten echt eerst nodig op. Het hele doosje dus 250g, 2 tenen knoflook, 1 ui, 2 bosuitjes, ietsje meer bloem en boter en verse tijm. Erbij opgebakken gele rijst en nasi door elkaar van de Letoko-maaltijd van zaterdag. In de airfryerXXL met het smart sensing programma 2 drumsticks gebakken. Ziet er niet geweldig uit, maar was wel lekker. 

In de soepmachine: flink stuk vleestomaat, beetje champignons van zaterdag, alle groenten die over waren van de Letoko-maaltijd, een restje pindasaus daarvan, een paar gekookte aardappeltjes, loeiheet water en dan handmatig gemixt. Goed doorgekookt voor het woensdag in de namiddag gegeten werd. 

Voor de avond van de slowcooker-bieten een bietjessalade gemaakt. Walnoten gekraakt (lekker buiten in het zonnetje), 280g bietjes en 3 kleine augurken fijn gesneden, 3 eieren gekookt, 50g walnoot, bieslook geknipt en de dressing gemaakt volgens recept. Alles voor 2 personen dus. Erbij witte bolletjes

Met het gare wortel/bleekselderij mengsel uit de slowcooker, 530g, maakte ik een stamppot. Eén grote ui van 250g versneden en gebakken met de sojasaus en ½ eetlepel nasikruiden. Wortel erbij. Aardappelen gekookt, 450g, 1 minuut en 60 minuten in de ecostoof. Alles met elkaar gemengd, goed heet gemaakt, licht gestampt en wat zwarte peper en een klontje boter erdoor. BBQ worsten 'milde curry' 10 minuten gebakken op de grillplaat van de airfryerXL op 180°. Wel een beetje over, erg lekker.

Een grote krop andijvie. Wat daar mee te doen als je geen stamppot wil maken. Geïnspireerd door het recept voor andijvietaartjes maakte ik een plaattaart met 500g vers gesneden andijvie. Er lag nog een rol flammkuchen deeg op datum. Eerst de andijvie gebakken en goed laten uitlekken. Dan 100g spekjes uitgebakken. Crème fraîche 110g, en 3 eieren geklopt met 100g geraspte pecoriono-kaas en zwarte peper. Spekjes en andijvie erdoor. Het deeg uitgerold met het bakpapier eronder, eerst besmeerd met 50g crème fraîche, peper erop en dan bedekt met het andijviemengsel. Nog 50g pittige gouda kaas erop. In de voorverwarmde oven op 220° 20 minuten laten bakken. Wat een heerlijke manier om andijvie te eten. 


Beetje veel eieren deze week want op de laatste dag van deze blogweek eieren in groentesaus. Ik gebuikte 7 kleine tomaatjes, 1 rode paprika, 3 bosuitjes en 3 tenen knoflook. En 2 eieren vond ik genoeg. De 250g broccoli-roosjes eerst apart een minuut of 5 gebakken, ook eerst nog even de bosuitjes en knoflook gefruit en daarna alles bij elkaar in de pan. Na 5 minuten paprikapoeder en peper erbij en de eieren erin. Zo'n 12 minuten laten garen. Met heerlijk licht gebuild tarwe brood en een snack-komkommertje een prima vleesloze maaltijd. 

En vandaag, zondag, visite en de römertopf komt weer eens uit de kast. Daarover volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten