zondag 30 juni 2024

Uit de airfryer(s): gegrilde courgette, geroosterde koolrabi, rijst-ovenschotel; uit de slowcooker: romige preischotel; dronken kip uit de römertopf; Italiaanse themamaaltijd; gekochte vishapjes en aandacht voor No Waste producten.

Zomerse maaltijd dinsdag.

Jongste zoon met gezin kwam zondag klussen, van de zon en de tuin genieten en natuurlijk ook eten. Ik maakte dronken kip in de römertopf. Met 8 grote drumsticks, zakje wokgroentenananas, tomatenpuree, alcoholvrije chardonnay, verse basilicum en oregano en paprikapoeder en cayennepeper. Na half uurtje in koud water in de koude oven 2¼ uur op 200°. Het was heerlijk vond iedereen. Erbij rijst uit de rijstkoker, worstjes, tomaatjes, snack-komkommertjes, sla met een sausje van mayonaise, mosterd en paprikapoeder en zelfgemaakte appelmoes. Vroeg in de middag koffie met fudge-notentaartje. Later in de middag een glaasje en een hapje met paté en crackertjes. Als toetje voor degene die dat wilde, ja natuurlijk de jongetjes, een lekker zomerijsje. Prachtige zomerdag, hele dag buiten. Ook het avondeten, maar wel chaos op tafel ha, ha. 

Maandag wat resten verwerkt in een rijst-ovenschoteltje. Witte rijst gemengd met een rest macaroni, groentesaus van het ei-gerecht van afgelopen zaterdag en de saus met stukjes kip van zondag. Alles goed door elkaar gehusseld en in de met olie ingesmeerde pan van de airfryerXXL. Koud erin, ongeveer 30 minuten gebakken op 160°.  Als hapje vooraf een beetje bietjessalade met een stukje paté. 

De volgende dag vroeg gegeten vanwege voetbal. Een courgette in plakjes gesneden en 10 minuten op 180°  gegrild in de airfryerXXL op de pizzaplaat met alleen olie en peper. Laten afkoelen op keukenpapier. Daarna met feta, citroensap en dille belegd. We vonden ze jammer genoeg te zacht. Misschien teveel olie gebruikt? Paar plakjes ontbijtspek even gebakken en verkruimeld er overheen. Sneden witbrood geroosterd in de broodrooster. Rolletjes beenham. Schaaltje sla met olie en stukjes gedroogde tomaatjes. Schaaltje fruit van sinaasappel, appel, peer en een scheutje citroensap. Mooie en lekkere zomerse buiten-maaltijd. 

Woensdag vooraf een stukje andijvietaart opgebakken in de airfryerXL op de grillplaat, 8 minuten op 160°. We aten in een pan opgewarmd stoofvlees met bier uit de diepvries. In de magnetron opgewarmde stamppot wortel/bleekselderij van vorige donderdag. En geroosterde koolrabi met knoflookboter. Een koolrabi deels geschild in stukjes gesneden. Zes tenen knoflook gehakt en een eetlepel gebakken knoflookkorrels gebakken in 50g boter. Daar de koolrabi bij. Bestrooid met pittige geraspte kaas in het bakpannetje van de airfryerXXL. Op 170°, 18 minuten gebakken. Een bijzonder smakelijk recept. En ook een goede combinatie met de 'oude' hapjes. 


Donderdag was weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie, la dolce vita deze keer. 


Een prima tomatensoepje, een heerlijke tagliatelle met gevulde saus en een smakelijk toetje. Lekker alles op de buitentafel. Alleen een foto van het hoofdgerecht. De salade werd bewaard voor de volgende dag. 


Vrijdag visdag deze week. Heerlijke hapjes van de viswinkel met voor partner de eerste keer nieuwe haring. Om te delen zalmsalade (helaas niet geleverd, was iets anders), forel-champagnesalade, Noordzeesalade en een tompouce voor ieder. Met de Italiaanse salade van de donderdagmaaltijd en witte bolletjes een heerlijke maaltijd. 

Deze vrijdag kwam mijn 1e box binnen van No Waste Army. Net of je een kerstpakket hebt gekregen. Je weet niet tevoren wat erin zit maar wel dat het allemaal houdbare producten zijn. Wel vegetarisch maar niet altijd biologisch. Van dipsaus tot soep tot bier, van chips en noten tot tomatensaus tot sap allemaal gemaakt van 'reststromen' dus producten die boeren niet kunnen verkopen aan de gewone supermarkt. We gaan het allemaal proeven de komende tijd. 

Op de laatste dag van deze blogweek in de slowcooker prei in romige saus met braadworsten met salie en witte wijn. Onderin de 2 worsten. Daarop 2 stengels prei, 4 bosuitjes en 5 tenen knoflook. De kookroom erover en peper en zout erbij. Na 6 uur op laag heerlijke hap. Gegeten zonder maizena. De worstjes zacht, ook wel weer eens lekker. Met wat opgebakken rijst met de uitjes van de haringen. Geen wonder van schoonheid op het bord, maar wel erg smakelijk. 

En vandaag, zondag, een dag van verschillende resten waaronder gemengde salade. Daarover volgende week weer verder. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten