zondag 9 juni 2024

Uit de airfryer(s): Griekse ovenschotel met paesmaker stukjes, afbakbroodjes, schouderkarbonades, omelet, chorizoBBQ worst, knoflookchampignons, hamburgers; uit de slowcooker: zuurkool met ananas; gebakken ijsbergsla en ook nog rabarbertiramisu.

Wat aten we op zondag? Een Griekse ovenschotel weer eens met Paes Maker stukjes. Ik gebruikte 45g stukjes, 1 gele ui (nog steeds geen rode in huis), 180g tomaat en 130g groene paprika. Verse oregano, witte wijnazijn, 75g feta, snufje zout en chilivlokken door de geweekte stukjes gehusseld. Bovenop de paprika en tomaat. Daarop na een tijdje bakken nog wat gemalen oude geitenkaas. Op 180°, 30 minuten in de airfryerXXL. Precies goed. De stukjes hier en daar goed knapperig. De smaak O.K. al met al. Maar toch, een Griekse ovenschotel blijf ik toch echt iets anders vinden. Beetje salade van sla, komkommer en nog wat aangemaakte coleslaw. Een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de andere airfryer

Na het eten een paar stukjes en wat sla in de pan van de restjes van zaterdag. Staafmixer erdoor. Soep voor de volgende dag.

Maandag in de namiddag een kom goed doorgekookte soep. We aten 2 dunne schouderkarbonades 3 minuten aan een kant en 4 minuten aan de andere kant gebakken op 180° op de voorverwarmde grillpan in de airfryerXL. Prima sappig en lekker met die mosterd. Verder gekookte nieuwe aardappelen (1 minuut en 60 minuten in de ecostoof) en sla met verschillende verse kruiden en smaaktoevoegingen uit open potjes. Wat jus gemaakt van gesmolten licht-zoute boter met een scheutje balsamicocrème. 


Dinsdag witlofsalade met sinaasappel en walnoten en gembersiroop. Geen appel in huis, 3 kleine stronkjes witlof en 2 flinke sinaasappelen. Verse walnoten gekraakt. Een scheutje gembersiroop erover. Echt heerlijk. Erbij een omelet van 4 eieren, geraspte kaas, peper en verse tuinkruiden: bieslook, maggiplant, kerrieplant, rozemarijn, oregano, bonenkruid. Deze 12 minuten gebakken op 160° in het bakpannetje van de airfryerXXL. Lage temperatuur en iets langer maakt het lekker fluffy. Een paar stukjes aardappel gebakken in wat jus. De broodjes die er nog waren afgebakken in de andere airfryer



De volgende dag ijsbergsla, op de grillpan in de airfryerXL gebakken chorizo bbq worsten, in het bakpannetje van de airfryerXXL gebakken knoflookchampignons met 4 tenen vers uitgeknepen knoflook, zonder citroen en peterselie, witte rijst uit de rijstkoker. Een saus gemaakt met mayonaise, wijnazijn en balsamico-crème. Heerlijke maaltijd weer. 

Donderdag echt waar, zuurkool uit de slowcooker. Een pakje naturel zuurkool van 500g met nat, 650g deze keer even voorgekookte aardappel, 100g gebakken spekjes, ongeveer 40g in stukjes gesneden plakjes ontbijtspek, ½ chorizoworst, 2 kleine uien, 4 dikke knoflooktenen, een heel blikje ananas met sap, een paar schijfjes sinaasappel die over waren en een beetje bouillonpoeder. Geen extra water, geen kruidnagels, wel een paar verse laurierblaadjes van de struik. Een volle pot! Gekozen voor 7 uur op laag. Ontzettend lekker. Afgegoten en nat bewaard. Niet gestampt, alleen gehusseld. Nat op tafel als extra jus. 


Tot het laatst iets van wat nu weer. Dan een flinke halve krop ijsbergsla gebakken met ui en knoflook. Zonder gehakt en zonder kerrie. Een half potje mascarpone gesmolten in een pannetje, een half stuk feta erbij en de rest van de saus van woensdag erdoor geroerd met peper en zout. Dit over de gebakken sla. Erbij een wit bolletje. Ik had er eigenlijk nog iets roods in moeten doen, ziet er niet uit. Maar de smaak was prima en het vulde goed. 

Op de laatste dag van deze blogweek de kleine kleinzoons te logeren. We aten hamburgers met tomaat, ui, sla en kaas. Zij kwamen van een kinderfeestje dus niet teveel op tafel. Het vlees kant-en-klaar gekocht. Gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, na voorverwarmen 7 minuten op 180°. Hamburgerbroodjes  tevoren afgebakken. Blaadjes sla, schijfjes tomaat, ringetjes ui, plakjes oude kaas, ketchup en mayonaise op tafel. Als toetje kwark met aardbeien en een beetje honing.


Voor het dessert van de volgende dag maakte ik rabarbertiramisu. Beetje aangepast recept. Eerst 50g rietsuiker met 3 eetlepels water laten smelten. Daar 300g rabarber in een keer bij en 5 minuten laten koken. Vervolgens in de mixer eerst 200ml slagroom met 100g suiker en een lepeltje vanillesuiker lobbig geklopt. Daar 250g mascarpone en 125ml crème fraîche bij gedaan en verder laten draaien. Intussen ook nog 2 kleine sinaasappelen uitgeperst. In het bakje 12 lange vingers besprenkeld met het sap. Daarover her romige mengsel uitgesmeerd. Daar de rabarber over verdeeld. En dat tot de volgende avond laten opstijven in de koelkast. Of het lekker was weet ik dus pas later :-). 

En vandaag, zondag, eten de ouders van de jongetjes mee als ze hen komen ophalen. Daarover later met ook informatie over of de tiramisu geslaagd was.  







Geen opmerkingen:

Een reactie posten