zondag 6 augustus 2023

Uit de airfryer(s): meiraapjes, omelet, geroosterde paprika, frietschijfjes; uit de slowcooker: stoofvlees met bier; muhammara gemaakt in de onionchef; gekke soep en ook nog heerlijk buiten de deur gegeten.

De maaltijd van dinsdag.

Uit eten gaan zat er nog niet in. Gekozen voor een gerecht met meiknolletjes. Buiten in de wind walnoten gekraakt gekregen van een vriendin met 2 notenbomen. Er was 215g knol na schoonmaken en in plakjes snijden. Verder 1 teen knoflook gehakt, rozemarijn en tijm vers uit de kruidentuin gerist. Het geheel met 3 eetlepels peperolie gehusseld in het bakaccessoire van de airfryerXXL en op 160° zo'n 20 minuten gebakken. Daarna 25g noten er door gehusseld en nog 5 minuten laten bakken. Afgemaakt met wat balsamico-azijn. Perfect.

In plaats van de ravioli aten we er pasta porcini bij. Ik had 15g gedroogde porcini. Die in het water gezet. Was een beetje oud, dus vulde iets minder dan verwacht. Verder 150g spaghetti gekookt. In een pan in wat olie 1 theelepel knoflookkorrels, ½ eetlepel gedroogde uitjes en de paddenstoelen gebakken. Dan slagroom en kaas erdoor geroerd. Op smaak gebracht met diepvriesbasilicum en geweekte droge kappertjes. Het was veel werk uiteindelijk, maar wat een heerlijke zondagse maaltijd. De smaken pasten echt prima bij elkaar. 


Maandag gestoofde snijbonen. Het was 220g dus de hoeveelheden een beetje aangepast, uit de losse pols weliswaar. Een sjalot en 3 tenen knoflook even gefruit. Snijbonen, bouillonpoeder, gemalen piment en wat peper erdoor. Daarna 12 in halfjes gesneden mini-tomaatjes erdoor met een scheut ketchup. Beetje water erbij, maar na 20 minuten waren de bonen toch eigenlijk nog iets te hard. Jammer. Aardappelen gekookt met behulp van de ecostoof. Verder had ik ooit om te proberen een pakje vissticks gekocht. Deze vanuit de vriezer 7 minuten gebakken in wat olie. Waren best wel lekker.


Soep gemaakt van resten bietensalade, rijst met erwten, meiraap, snijbonen en kooknat van de bieten. In de soepmachine alleen om te mixen want alles al gekookt dus om aanbranden te voorkomen liever doorkoken in de pan. Ingevroren.

We aten een omelet maar niet zo heel erg boeren. Ik gebruikte heel veel verse kruiden, een sjalotje, 3 eieren geklopt met een scheut room. In het op 180° 3 minuten leeg voorverwarmde bakaccessoire het mengsel 10 minuten gebakken in de airfryerXXL. Verder tzatziki gemaakt, hoeveelheden beetje toeval, bij een in plakjes gesneden kleine komkommer. Ook nog 2 tomaten gesneden en daarbij een paar stukjes blauwe kaas en wat walnoten. Nog 2 kleine broodjes even opgewarmd uit de vriezer in de airfryerXL.


Op woensdag dan toch uiteindelijk mijn verjaardagsetentje. We aten bij ons plaatselijk Restaurant Gewoon. Het was allemaal weer erg lekker en zoals altijd heel gezellig. 

Voorgerechten: duo van zalm en Hollandse garnalen en kreeft-kroketten.


Hoofdgerechten: schweine haxe en schnitzel a la cordon bleu.


Nagerecht en wijn: chocolade-amandeltaart, zonder ijs, de ander had spekkoek. We dronken een voor mij onbekende rode wijn die prima paste bij de gerechten. 

Omdat het vlees van partner wel heel erg veel was, hadden we dat in een doosje meegenomen naar huis. 
Vervolgens donderdag begonnen met wat ik noem een beetje toveren in de keuken. Ik wilde iets met wraps. Vond als inspiratie het recept Griekse wraps. Eén rode ui fijngesneden en met zout, suiker en azijn laten intrekken. Een halve courgette gestoofd met rest en verse tomaat, sjalot en knoflook. Ik had nog 10 Kalamata-olijven in een pot, van pitten ontdaan. De tzatziki die over was aangevuld met wat extra crème fraîche. Een gekregen vers komkommertje in stukjes gesneden. Verse oregano en peterselie fijngeplukt. Voor mij dus een vleesloze maaltijd, voor de ander met de vleesrest. Echt weer een heerlijke maaltijd.


Op vrijdag zouden we naar een feestje in de grote stad maar gezien de gesteldheid van de partner ging dat niet door. Ik maakte een beetje muhammara, een dip van één 10 minuten op 200° in de airfryerXL geroosterde  rode paprika, 30g walnoot, ½ tomaat, beetje citroensap, beetje komijnzaad en 1 teen knoflook samen met 1 eetlepel peperolie fijngemaakt in de Onionchef. Al doende na proeven besloten om het hele kleine beetje gestoofde courgette en een paar flinters rode ui met een paar gesneden olijven toe te voegen met wat extra walnoten. Witte puntbroodjes ontdooid. Komkommer en tomaat op tafel en boter, feta en blauwe kaas. De dip, of eigenlijk meer een smeersel, smaakte prima, was natuurlijk wel weer wat teveel :-).


Op de laatste dag van deze blogweek grotendeels dit recept gevolgd voor stoofvlees uit de slowcooker. Het vlees in 4 grote stukken verdeeld. Ik had alleen boekweitbier en heb een hele kruidnagel erin gedaan en de mosterd op een meergranen-boterham gesmeerd en deze er ondersteboven op gelegd. Na 8 uur op laag een heerlijke stoof. Frietschijfjes gemaakt en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. Sla, tomaat, komkommer, zout, mayonaise (niet zelf gemaakt hoor). Heerlijk gegeten.


En vandaag, zondag, weer geen gasten dus een kalm-aan dag. Over wat te eten volgende week maar weer. 

3 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Een hak- en snij apparaat; https://www.philips.nl/c-p/HR2505_90/viva-collection-onionchef

      Verwijderen
    2. De link even selecteren en dan met rechtermuisknop naar site.

      Verwijderen