zondag 14 april 2024

Uit de airfryer(s): kipworst, ovenschotel macaroni; uit de slowcooker: bataat/bleekselderij stamppot; soep van resten; gebakken paksoi met tomaat; Kampersteur; gepocheerde zalmforel; gestoofde witte kool; paksoi-salade met pindasaus; Shakshuka.

Kampersteur.

Na een drukke zaterdag werd dit een rustige zondag. De hele dag de deur open. Iets teveel wind, maar wat een prachtige dag. Omdat er een en ander over was van Letoko van zaterdag, heb ik alle groenten bij elkaar in een pan opgewarmd met de heerlijke saus. De gele rijst en nasi samen opgebakken met een restje vlees in wat oude jus. Op tafel nog wat gebakken uitjes, seroendeng, sambal en kroepoek. 

Op maandag paksoi met tomaat. Hoeveelheden verminderd voor samen en na het roerbakken er een rest macaroni doorgeroerd. Erbij in de airfryerXL op de grillpan gebakken kipworst, 6 min op 180°. Een nieuwe worst ontwikkeld met gebruik van de bijzondere kippensoort Oranjehoen. In het groente mengsel gebruikte ik 50g Cabrales en de helft van het potje crème fraîche. Nog een wit bolletje erbij en weer een lekkere en leuke maaltijd op tafel. Met na afloop de slagroom die op moest gebruikt voor een Irish coffee nog net buiten op het terras naast de keuken. Genieten dus.


Ik zocht de volgende dag naar de combinatie zoete aardappel / bleekselderij en vond dit recept. Dat alleen maar even gebruikt om naar de combi te kijken. Van eerder weet ik dat ongeveer een kilo aardappel in de slowcooker vraagt om 60ml water en 60g boter. Ik had 540g bataat, 350g selderij, 70g ui en 3 tenen knoflook. Dit met water, lichtzoute boter en zwarte peper 7 uur op laag gezet. Ik maakte er Kampersteur bij. Was het gerecht tegengekomen bij iemand op Mastodon en vervolgens uitgezocht wat het was. Leek me lekker bij de grove stamppot uit de slowcooker. En dat was ook zo. Een heerlijke pot, al die samengesmolten smaakjes, en een heerlijke saus bij de eieren. Gekozen voor 4 eieren, maar wel de hoeveelheden van de saus gevolgd. In plaats van bouillon gebruikte ik het nat van de afgegoten 'stamppot'. Met verse bieslook, knoflookbieslook en maggiplant uit de kruidentuin. Van beiden iets over. 


Woensdag een zalmforel van 350g gepocheerd. In bestaande bouillons uit de diepvries, deels van eerder pocheren, deels aspergebouillon. Bij het opwarmen met de vis erin nog wat extra water en een blokje visbouillon in de pan. Een flink kwartier in totaal. Heerlijke smaak. Erbij gestoofde witte kool en penne gekookt in water met een takje salie. De echt heerlijke peterselie-mayonaise heb ik gemaakt door in bestaande mayonaise heel veel groene kruiden zoals bieslook, selderij, maggiplant en knoflookbieslook te mixen met de staafmixer. Bij de witte kool met ui tijdens het stoven ook een visbouillonblokje mee-gesudderd en de saus van de kampersteur op tafel. Alles bij elkaar een chef-waardige maaltijd. Dus, bij de koffie een goed glas cognac om het af te maken. 


De visresten, kop, staart, vel en graten terug in de pocheerpan nog 15 minuten laten trekken en de bouillon na zeven weer ingevroren. 

De volgende dag maakte ik soep in de soepmachine van een rest kool, restje kampersteursaus, een rest bietjes en een rest bataat / bleekselderij. Beetje bouillonpoeder, water en mixen maar. Handmatig gedaan dus, zonder koken. Vind ik fijner dan met de staafmixer want alles blijft er netjes in en geen gespetter. En met koken is de kans op aanbranden erg groot met gare resten. Lekker met een schepje crème fraîche in de namiddag.

We aten paksoi salade. Volledig aangepast, dat wel. Eerst ½ struik paksoi fijngesneden. Toen wat diepgevroren erwten 5 minuten gekookt. Een vork vol atjar en 2 grote fijngesneden augurken bij de paksoi. Deze pindasaus gemaakt intussen. Onderin de schaal de erwten en een rest penne, daarover de hete pindasaus en dan de rest van de salade erdoor. Bovenop verkruimelde kroepoek. Ietsje lauw was het nog. En zeer smakelijk. 

Ik kocht en las n.a.v. een contact op social media een bijzonder boekje over ontstaan, geschiedenis, de smaken die veranderden overal op de wereld, de duurzaamheid van een gerecht namelijk Shakshuka.


Ik had het nog nooit gemaakt en voorzover ik weet ook nooit gegeten. Nu dan een poging gedaan. Omdat er maar 2 tomaten in huis waren 2 doosjes tomatensaus ontdooid. De etiketten waren verdwenen dus ik wist niet wat daar al in zat. Verder 1 kleine ui, 3 tenen knoflook en 1 rode paprika klein gesneden. Komijn, zelf fijngemaakt in de vijzel (dat ruikt zo heerlijk), zoete paprikapoeder en chilivlokken naar smaak toegevoegd. Selderij, maggiplant en bieslook uit de kruidentuin gebruikt i.p.v. peterselie. 
We aten er witte bolletjes bij. Ik had er 4 eieren in gedaan. Smaakte prima, ging helemaal op. 


Daarna nog wat kaas bij het glas rode wijn en een stuk brood. Cabrales, brie en zachte geitenkaas.


Op de laatste dag van deze blogweek weer de kleinkindjes met hun ouders in de tuin. Deze keer geen eten besteld, maar deels ontdooid.  

De ontdooide rode saus met gehakt en pasta in het bakschaaltje van de airfryerXXL gedaan, geraspte kaas erop en 30 minuten op 160° en toen nog 8 minuten op 180°. Niet echt erg geslaagd. De smaak niet slecht, maar de consistentie niet fijn. Teveel saus, dus erg nat. Apart kinderpasta gekookt. Doosje 'schone' rode saus ontdooid. Soepballetjes even gekookt in bouillon en daarna in de saus opgewarmd.  Geraspte kaas op tafel. Komkommer, rode paprika en worteltjes in aparte schaaltjes. Kom sla met een beetje olie en verse groene kruiden. En voor het eerst dit jaar buiten gegeten! Kinderen hier naar bed en ouders naar een verjaardag. 

En vandaag, zondag, worden de jongens in de middag opgehaald en eten we vanavond weer samen. Wat? Daarover volgende week weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten