zondag 21 april 2024

Uit de airfryer(s): traybake met prei en paddenstoelen; worstjes, friet en spareribs opgebakken; in de slowcooker puree van knolselderij en aardappel en in de Römertopf witte asperges; soepje van resten; komkommer met zalm.

Traybake prei met paddenstoelen.

Zo, in de loop van de zondagmiddag zijn de jongetjes weer opgehaald. Ik had in de ochtend vanwege de bezigheden met de knulletjes besloten geen voorbereidingen te treffen voor de maaltijd, dat werd Las Stancia. Geen idee van hoeveelheden dus teveel worstjes en teveel friet en vooral teveel spareribs besteld. Nou ja. De ribs, worstjes en friet voorlopig in de koelkast en later opgebakken in de airfryer. Als voorgerechtjes hadden we meloen met serranoham en voor mij avocado met een heerlijke kruidenolie. 



Op maandag nog een keer spareribs uit de airfryer en wat opgewarmde pasta in saus met gehaktballetjes en sla met stukjes rode paprika. Dinsdag aten we alleen maar brood 's avonds. Ik maakte wel een soep van de afgegoten bouillon van de soepballetjes van zaterdag. Van de botjes van de rib met restjes verlepte sla een klein beetje bouillon gemaakt. Daarbij de rest van de ovenschotel van zaterdag en een kropje little gem samen in de soepmachine. Eerst fijngemaakt, daarna nog even op stand koken, maar al snel overgedaan in een pan voor het echt ging aanbranden. 

Woensdag nog een keer 2 stukken sparerib in de airfryerXL in het mandje. Ongeveer 12 minuten op 160°. Verder in de andere airfryerXXL friet opgebakken, heerlijk krokant in 6 minuten op 190°. Erbij komkommer en avocado, kruiden en sausjes, peper en zout. 


Donderdag maakte ik tartaar van komkommer. Er was 150g zalmsnippers. Nog 1 avocado, ¾ komkommer, geen tomaat, daar heb ik gedroogde tomaat voor gekozen. Verder olie, citroensap, dille, bieslook, zout, peper, kappertjes en tuinkers. Ook nog hier en daar een toefje zoete peperonata uit een potje. Niet gestapeld in een ring maar alles door elkaar in een schaal. Witte bolletjes erbij. Meer voor een warme dag, maar wel lekker :-).

Vrijdag de prei-paddenstoelen traybake. Wij houden niet zo van lange stukken prei dus de bijna 300g gewoon in stukjes gesneden. Ongeveer 90g gemengde paddestoelen klein gemaakt. Walnoten gekraakt gekregen van deze vriendin. Tijm en salie uit de kruidentuin gehaald. De prei, paddestoelen, ontbijtspek  en tijm met olie in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan en op 180° 25 minuten gebakken. Salie even gefrituurd. Samen met de noten over het gerecht gestrooid. 

In de slowcooker knolselderij en aardappel, bij elkaar 750g, van ieder ongeveer evenveel. Met 45g zoute boter, 45ml water en wat zwarte peper 7 uur op laag (verhouding inhoud/boter/water ooit gevonden op een site die er niet meer is en werkt al jaren goed bij mij) .   

Biefstuk gebakken in wat olie en zoute boter. De jus aangevuld met een klein beetje teveel nat in de puree.  Heerlijke maaltijd. 

Op de laatste dag van deze blogweek de soep die er nog stond zonder mixen aangevuld met de restjes van de komkommer-tartaar en van de preichotel. Heerlijk in de namiddag. De schillen en kontjes van de asperges gekookt in een beetje water en dit weer bij het restje van de soep. 

We aten asperges. Voor het eerst dit jaar. Wel klassiek maar gegaard in de Römertopf. Deze natuurlijk eerst ruim een half uur in het water. Ik had 500g asperges, behoorlijk dikke. Met 50g lichtzoute boter erover verdeeld, peper en nootmuskaat, 50 minuten in de koud gestarte grote oven op 200°. Erbij in de magnetron gestoofde aardappeltjes, schouderham, achterham en porchetta, eieren en de botersaus uit de topf. Geen peterselie op het moment in de kruidentuin (hopelijk volgende week nieuwe plantjes), nu gekozen voor een beetje verse bieslook. Extra boter bleek niet nodig. Genoeg in de topf. Wat een voortreffelijke maaltijd. Genoten.

En vandaag, zondag, verse wilde spinazie dat is zeker. Nog maar eens kijken hoe ik het wil klaarmaken. De rest van de gekookte aardappeltjes zal er wel een rol inspelen. Daarover volgende week dan weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten