zondag 20 augustus 2023

Uit de airfryer(s): romanesco-gratin, pizza en friet opgebakken; uit de slowcooker: rauwe bietjes; bloemkool/paprikasoep uit de soepmachine; uit de grote oven: flammkuchen met ui, snijbiet en kaas en ook nog een klassieke macaroni.

De Romanesco-gratin vóór het bakken en bestrooien met extra kaas.

Er was vrijwel niets meer aan resten in de koelkast. Alleen van de bloemkoolpuree en de gebakken paprika was er nog een beetje. Daarvan met de rest van de verse champignons, ongeveer 120g, 1 kleine rode paprika en water soep gemaakt in de soepmachine. Lekker zondags lunchsoepje met een klontje crème fraîche.


We aten Siciliaanse romanesco. Een kleine romanesco die nodig op moest. Vaak vind ik zo'n pracht ding in z'n geheel roosteren het leukst, maar in dit geval was het toch beter roosjes te maken. Deze zo'n 8 minuten gekookt, want we houden niet zo van de rauwere smaak van bloemkoolachtigen. Een ½ grote ui fijngesneden en samen met 2 tenen knoflook en 12 groene olijven (geen zwarte meer in huis) even gebakken in gewone olijfolie. Het geheel gemengd met peperolie, kaas en peterselie en maggiplant over de roosjes verdeeld. In het bakaccessoire van de airfryerXXL na 15 minuten op 180° nog 3 minuten naar 145°, was afgekoeld erin gezet. We aten er een schaaltje wilde tomaatjes mix bij aangevuld met de minitomaatjes van onze eigen planten. Dan nog witte tarwe bolletjesverse geitenkaas en boter op tafel en een lekker glas rode wijn. En lekker weer buiten op het terras naast de keuken. Heerlijk maal.


Op maandag werd de jongste kleinzoon 4 jaar. Dat werd deels bij de andere grootouders gevierd op zondag en deels bij ons. Hapjes, rauwe groenten, fruit, zoutjes en aan het eind van de middag stukjes pizza. De tafel was een chaos, maar de tafel voor de kleintjes was mooi gedekt voor hun avondeten.


Er waren wat smeersels en wat gesneden paprika met een paar worteltjes over van het feestje. Ik heb de volgende dag 2 verse worsten met peterselie en knoflook ontdooid. Deze uitgeknepen en samen met de paprika en een beetje aioli gebakken in heerlijke bruine oude jus. Tomatensalade gemaakt van veel wilde tomaatjes en wat van de eigen planten. Met verse kruiden, verse geitenkaas en een stukje feta, een paar dotjes pikante hummus en een straaltje peperolie. Twee wraps even in de magnetron opgewarmd. Zomerse maaltijd buiten. Eerst het overheerlijke mengsel op de wrap en daarna de salade, ook erg lekker.

   

Woensdag was het 'een mijl op zeven' om na een bezoek aan het crematorium in Rotterdam om een vriend uit te zwaaien, weer thuis te komen op ons eiland. Geen moed meer om iets te koken te bedenken, dus eten besteld. Partner een vispizza, ik een shoarma- en sucukschotel. Met friet en sausjes en salade en pitabroodjes. Lekker buiten met een glas wijn en koffie toe.


Elke dag wel een beetje inspiratie nodig maar deze donderdag eerst de resten. Een beetje shoarma, paar punten vispizza, doosje sla van de schotel, rest tomatensalade, pitabroodjes, sausjes, friet. Pizza in de airfryerXL, 6 minuten op 160°, pita een goede minuut in de magnetron, shoarma in een pannetje, friet  6 minuten op 190° in de andere airfryerXXL. Heerlijk weer hoor.


Verse snijbiet was meegekomen met de bestelling op donderdag. Er lag nog een pak flammkuchendeeg. Vrijdag gekozen voor een soort snijbietpizza. In plaats van courgette, fijngesneden ui gebruikt.De plakken ingesmeerd met crème fraîche. Daarop de ui, dan de heel fijn gesneden snijbiet. Een doosje kaaspuntjes net over de datum in stukjes gesneden en over het geheel verdeeld. En een sliertje peperolie erover. Te groot voor de airfryer, dus de grote oven weer eens gebruikt. Op de verpakking staat een paar minuten maar uit vorige ervaring wist ik dat ik er wel 15 minuten voor moest uittrekken. Op 225° in een voorverwarmde oven. Wat losse minitomaatjes van de eigen planten en een klein beetje lollo blonde sla er extra bij.
Met snijbiet vóór het bakken.

En na het bakken zag het er zo uit en het was echt overheerlijk! Geen gesmolten maar wel heerlijk gebakken kaas. De snijbiet nog krokant net als de bodem. De uien goed versmolten met de crème fraîche.


Op vrijdag ook nog de meegekomen rode bietjes 5 uur gekookt op laag in de slowcooker. Voor gebruik later.
Gekookte, ongeschilde rode bietjes.

Op de laatste dag van deze blogweek aten de kleinzoons van 4 en bijna 6 mee. Een flink stuk kookworst, een sjalot en 4 bosuitjes in een beetje boter aangebakken. Inmiddels macaroni gekookt. Een stuk jonge kaas fijngesneden en dit met de macaroni bij de worst gedaan en lekker laten smelten. Op tafel tomaatjes, kleine pruimpjes, beetje sla, geraspte kaas, ketchup, beetje scherpe saus van de shoarma en een potje jalapeñomix, de laatste 2 vooral voor partner. Lekker buiten aan de terrastafel. De kinderen aten er geweldig van hoewel de oudste meer dan de jongste. Daarna kregen ze nog Griekse yoghurt met een beetje honing en wat chocolade hagelslag. Tevreden kinderen. 


En vandaag, zondag, worden de kinderen opgehaald en eten de ouders mee voor ze naar huis gaan. Daarover volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten